Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте алпског мрмота

Упознајте алпског мрмота

Упознајте алпског мрмота

Зачуо се снажан и продоран звук. Био је налик звиждуку дечака који дозива свог друга, само много гласнији. Одјекивао је планинским падинама, због чега није било лако одредити одакле долази. Онда сам спазио малог крзненог глодара како је шмугнуо у оближњу јазбину. Брзо сам отворио приручник да бих проверио да ли сам управо видео и чуо алпског мрмота.

У НАРЕДНИХ неколико дана, боље сам се упознао са овим крзненим глодарима. Видео сам на којим стенама воле да се сунчају, где им се налазе главне јазбине и како преживљавају у негостољубивој средини изнад алпског шумског појаса.

Привржен породици и увек на опрезу

Мрмоти немају баш лагодан живот на алпским падинама. Зиме су хладне, а станиште им месецима може бити прекривено снегом. Осим тога, у опасности су од грабљиваца који их вребају са тла и из ваздуха. Зато опстанак мрмота зависи од добре међусобне сарадње, домишљатости и опрезности.

Мрмоти су дружељубиви и обично живе у породицама које се састоје од мужјака, женке и њихових младих. Свака породица има неколико јазбина — једна је породични дом, а остале служе као склониште у случају опасности. Понекад мрмоти копају јазбине испод пукотина које постоје у стенама. Таква здања су за њих попут замка који им служи као осматрачница и као тераса за уживање на сунцу.

Мрмоти су прави чистунци. Да би главна јазбина остала чиста, за тоалет користе засебну јаму. На крају главне јазбине, мрмоти праве велику јаму коју облажу травом. У том безбедном скровишту, женка доноси младе на свет. Та јама је и топло пребивалиште за целу породицу која је ту ушушкана током дугог зимског сна.

Можда и највећа одговорност у породици јесте стражарење. Док остали чланови породице около траже храну, један одрасли мрмот чува стражу. Да би проверио вреба ли опасност, он се повремено диже на задње ноге и осматра околину. Орлови, лисице и људи највећа су претња за алпског мрмота. Када их примети или угледа било коју велику птицу грабљивицу, мрмот ће звиждуком дати знак за опасност. Занимљиво је што се тај звиждук упадљиво разликује када се односи на орла — највећу претњу из ваздуха. Чим чују знак за узбуну, мрмоти шмугну у скровиште. За тили час, на видику нема више ниједног мрмота!

Послушност за мрмоте може бити питање живота и смрти, а то посебно важи за младе, који су омиљени залогај сурих орлова. У случају непосредне опасности, мрмот који чува стражу повлачи се у најближу јаму, баш као и остали. Затим, након неколико минута, пажљиво промаља главу како би проверио да ли је опасност прошла.

Лети тражи свежину, а зими постељину

На планинским падинама где алпски мрмоти живе постоји обиље траве за јело, а летње температуре су умерене. Ако је свежије, мрмоти ће на стенама наћи неко згодно место где ће се сунчати. Проблем им стварају високе температуре пошто не могу да скину крзнени капутић. Зато су мрмоти углавном активни рано ујутру и касно после подне.

Алпски мрмот не зна шта је несаница. Његов зимски сан траје око шест месеци. Код једне сродне врсте, сивог мрмота, он може потрајати и до девет месеци. Током зимског сна, откуцаји срца алпског мрмота смањују се на један до два у минути, а телесна температура опада на око пет степени Целзијуса. Разумљиво је да се за тако дуг пост мора добро припремити. Током лета и ране јесени, мрмоти халапљиво једу како би направили резерве сала које ће им трајати током дугог зимског сна.

Млади воле да се играју и често се међусобно јуре укруг. Посматрао сам како се троје њих у несташној игри скотрљало низ травнату падину. Без обзира на узраст, сви мрмоти се поздрављају додиривањем њушкицама. Такође, чланови породице се међусобно чисте и дотерују, а да би им током хладних периода било топло, леже шћућурени једни уз друге.

Мрмоти брину о својој будућности и будно мотре на опасности (Јов 12:7). Нема сумње да од ових глодара можемо доста научити о породичном животу.

[Истакнути текст на 11. страни]

Мрмоти својим присуством доприносе лепоти алпских падина, а сарадња која постоји у оквиру њихових породица сведочи о мудрости Створитеља (Псалам 50:10)

[Истакнути текст на 12. страни]

Док остали чланови породице около траже храну, један одрасли мрмот чува стражу