Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је вера неспојива с разумом?

Да ли је вера неспојива с разумом?

Гледиште Библије

Да ли је вера неспојива с разумом?

„ВЕРА је негирање разума“, написао је британски филозоф Ентони Грејлинг. У његовим речима сажета су размишљања небројених писаца и филозофа који већ вековима тврде да је вера неспојива с разумом.

Нека веровања се заиста супроте здравом разуму. Али размислите о следећем: Многе научне теорије које су биле чврсто заступане касније су оборене. Али то не значи да су све научне теорије погрешне или неосноване. Зашто бисмо онда имали неки други критеријум када се ради о веровањима? Заправо, вера о каквој говори Библија не може се стећи без познавања чињеница већ се чврсто заснива на њима, као и на здравом разуму. Док размишљате о следећим информацијама погледајте зашто се може рећи да права вера није неспојива с разумом.

Шта је права вера?

Библија, примера ради, каже да ако желимо да угодимо Богу морамо му ’служити користећи свој разум‘. Другим речима, Бога морамо обожавати „онако како доликује створењима која су обдарена разумом“ (Римљанима 12:1, The Jerusalem Bible). Дакле вера о којој говори Библија није слепа нити ирационална. А није ни лаковерност. Напротив, она је резултат дубоког промишљања на основу ког сте стекли поверење у Бога и његову Реч, која је чврсто заснована на разуму.

Наравно, да бисте дошли до исправних закључака морате имати тачне информације. Чак ће и најбољи компјутерски програми који раде по принципима логике дати чудне резултате ако имају нетачне податке. Слично томе, каква ће бити ваша вера умногоме зависи од тога шта слушате и колико су поуздане те информације. У складу с тим, Библија каже: „Вера се стиче слушањем“ (Римљанима 10:17).

Да би неко имао веру неопходно је да ’добро упозна истину‘ (1. Тимотеју 2:4). Само ће вас ’истина ослободити‘ од лажи, каже Библија, било да се ради о науци или религији (Јован 8:32). Библија нас упозорава да не верујемо „свакој речи“ (Пословице 14:15). Она нас саветује да ’све проверавамо‘, то јест да пре него што поверујемо у оно што чујемо испитамо да ли је то тачно (1. Солуњанима 5:21). Зашто би било добро да преиспитате своја веровања? Зато што је вера заснована на лажима само илузија. Неки људи из древног града Верије оставили су добар пример што се тиче стицања праве вере јер су имали добар став. Иако су желели да верују у оно што су им пренели хришћански мисионари, они су „сваки дан истраживали Писма да виде је ли то тако“ (Дела апостолска 17:11).

Како стећи веру у Библију

Међутим, шта ако нисте сигурни да је Библија достојна поверења? Како се можете уверити у то да је оно што стоји у њој тачно? Размислите о следећем: Како стичете поверење у људе? Тако што их упознајете, неко време посматрате како се понашају и до чега њихово понашање доводи. Предлажемо вам да нешто слично урадите с Библијом. *

У Библији се права вера описује као „чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо, доказ онога што је стварно, премда се не види“ (Јеврејима 11:1). Дакле, особа која има праву веру није нимало наивна, већ пажљиво размишља о свим расположивим чињеницама и на њима заснива своја веровања. Када размишљате о таквим информацијама постајете уверени да чак и неке ствари које се не виде заиста постоје.

Међутим, шта ако оно што сазнате није у сагласности са оним у шта чврсто верујете? Да ли то једноставно треба да игноришете? Наравно да не. Некада је заиста важно да осмотрите уверљиве аргументе који можда не иду у прилог ономе у шта верујете. Бог у Библији обећава да ће људе који заиста траже истину наградити знањем, разборитошћу и способношћу просуђивања (Пословице 2:1-12).

Вера која се заснива на ономе што Библија научава није неспојива с разумом. Каква је ваша вера? Многи људи су „наследили“ своја веровања и никада нису озбиљно испитали да ли она имају основа. Ипак, није знак непоштовања преиспитати своја веровања да бисмо ’утврдили‘ да ли је наше размишљање у складу с Божјом Речју (Римљанима 12:2). Библија нас подстиче: „Испитујте да ли такве изјаве потичу од Бога“ (1. Јованова 4:1). Тако ћете чак и када ваша уверења буду доведена у питање моћи да станете у њихову „одбрану пред сваким ко од вас тражи образложење наде која је у вама“ (1. Петрова 3:15).

[Фуснота]

^ Ако вам треба помоћ при проналажењу тачних информација о Библији, пишите издавачима овог часописа.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Да ли нас Библија одвраћа од тога да користимо разум? (Римљанима 12:1, 2)

● Шта је неопходно да сазнате да бисте стекли праву веру? (1. Тимотеју 2:4)

● Шта можемо закључити на основу библијске дефиниције вере? (Јеврејима 11:1)

[Истакнути текст на 29. страни]

Бог награђује оне који заиста траже истину