Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је важан добар сан?

Колико је важан добар сан?

Колико је важан добар сан?

● Према неким истраживањима, становници Северне Америке у просеку спавају између седам и седам и по сати. * Колико је важан добар сан? Док спавамо, током ноћи на сваких 60 до 90 минута улазимо у такозвану фазу брзих покрета очију. У току тих фаза, мозак је најактивнији и истраживачи сматрају да он тада спроводи неку врсту сопственог ремонта. Према мишљењу неких стручњака, када се тај циклус не доврши у потпуности и не наспавамо се, то на наше тело има негативан утицај, који се са сваким наредним мањком сна повећава. То се неповољно одражава на мождане функције, што доводи до успорености и многих телесних тегоба.

Супстанце као што је кофеин, могу накратко блокирати хемијско једињење које сигнализира да је телу потребан сан. Па ипак, када смо ненаспавани наш мозак може проузроковати да утонемо у сан, што доводи до појаве такозваног микросна. Према новинама The Toronto Star, „без обзира шта тренутно радите, ваш преморени мозак ће с времена на време утонути у прву фазу сна која може трајати од 10 секунди па и до више од једног минута“. Замислите да возите ауто брзином од 50 километара на сат и да сте задремали само десет секунди. У току тог времена, прешли бисте раздаљину већу од дужине фудбалског терена. Поред тога, то што сте лишени неопходног сна може ослабити ваш имунолошки систем, јер тело током сна ствара Т ћелије које се боре против микроорганизама. Током сна, тело такође лучи хормон лептин, који игра одређену улогу у регулисању апетита. Заиста, телу је сан потребан баш као и одговарајуће вежбање и исхрана.

Да ли сте због превише посла лишени неопходног сна? Или су можда у питању животне бриге и страх да ли ћете имати довољно финансијских средстава у будућности? Мудри краљ Соломон је рекао: „Сладак је сан ономе ко служи, било да једе мало или много, а богатство не да богатоме да спава“ (Проповедник 5:12).

[Фуснота]

^ Видети тему „Да ли патите од недостатка сна?“ у издању Пробудите се! од 8. фебруара 2004.