Пређи на садржај

 Млади питају

Како да оставим добар први утисак?

Како да оставим добар први утисак?

„Овај разговор за посао одлично тече. Мој будући шеф треба да види да сам опуштен — још с врата га ословљавам по имену. Тачно знам да ће ме примити!“

„Да ли је ово исти младић који је послао онако добар CV? Не пада ми на памет да га запослим! Ако се овако понаша пре него што добије посао, шта ли ће бити после?“

Погледај слику и прочитај текст у облачићима. Наведи три детаља по којима се види да кандидат за посао оставља лош утисак.

  1. ․․․․․
  2. ․․․․․
  3. ․․․․․

Одговори су на дну стране.

1. Младић је дошао на разговор за посао превише лежерно одевен. 2. Обраћа се послодавцу и сувише присно (ословљава га по имену). 3. Његово држање одаје недостатак поштовања.

 ЗАМИСЛИ да је пред тобом јело које још никад ниси пробао. Колико ти је времена потребно да установиш да ли ти се свиђа? Вероватно ће један залогај бити довољан да одлучиш хоћеш ли га поново јести — и да ли ћеш уопште довршити своју порцију.

Нешто слично се дешава и када први пут сретнеш некога. Довољан је само један тренутак да би стекао одређено мишљење о тој особи. Али, ту је и отрежњавајућа чињеница: у исто време и она гради своје мишљење о теби.

Да ли тражиш посао? Пријатеља? Брачног друга? Твој успех може зависити од првог утиска који оставиш. Осмотримо три подручја на која би могао да обратиш већу пажњу како би оставио добар утисак на друге.

1. Изглед

Можда делује неправедно, али људи ће у почетку градити своје мишљење о теби на основу онога што прво виде, а то је твој изглед. Међутим, многи превиђају колико њихов изглед доприноси утиску који остављају на друге. Девојка по имену Лариса * каже: „У данашње време, када одеш у ресторан, не знаш да ли ћеш срести људе у вечерњим оделима или у пиџамама!“

Наравно, твоја одећа треба да буде у складу с приликом. Примера ради, на разговор за посао не би дошао у ономе у чему би ишао на плажу! Али, шта да урадиш ако ниси сигуран шта је одговарајуће? Тајна је у томе да те води добар укус и да избегаваш крајности. Ако си у недоумици, обично је боље да се одлучиш за класичнију варијанту.

НЕ ЗАБОРАВИ. Попут рендгенског снимка, твоје облачење и дотеривање откривају какав си изнутра.

„Кад видим људе који су чудно одевени, заобилазим их у широком луку. Све што знам о њима у том тренутку јесте како изгледају, а одећа их не приказује у добром светлу“ (Дијана).

Библија нас саветује да се облачимо пристојно јер је то показатељ ’скромности и разборитости‘ (1. Тимотеју 2:9).

Запитај се: ’Да ли је моја одећа пристојна или делује неуредно? Да ли би потенцијални послодавац, пријатељ или супружник на основу мог облачења могао закључити да ми недостаје разборитост?‘

Предлог: Посаветуј се са особом код које цениш добар укус у одевању.

 2. Говор

Оно што кажеш открива да ли си скроман или уображен, сталожен или у грчу. Имај то на уму уколико желиш да оставиш добар утисак на особу супротног пола. „Стварно ме нервира када дечко прича само о себи“, каже Вања, и додаје: „Неки момци иду у другу крајност па одмах желе да знају све о девојци. То те просто гуши и пожелиш да побегнеш.“

НЕ ЗАБОРАВИ. Твоје речи су попут прозора кроз који други могу да виде каква си особа — зато се потруди да тај поглед буде пријатан.

„Волим кад упознам дечка који се природно понаша. Први сусрет је важан. Ако он мисли да мора мерити сваку своју реч, деловаће извештачено“ (Сања).

Библија каже: „Много речи не бива без греха, а ко обуздава усне своје, поступа разборито“ (Пословице 10:19).

Запитај се: ’Како могу пронаћи равнотежу, не причати превише а ни премало? Да ли у мом начину изражавања постоји нешто што би могло шокирати или увредити друге?‘

Предлог: Посматрај особе које имају дар да воде динамичне разговоре. Како им то успева? Можеш ли користити неку сличну методу?

3. Понашање

Као што изрека каже, дела говоре гласније од речи. На пример, ако показујеш лепе манире, твоја дела говоре да поштујеш друге. То такође треба да имаш на уму када тражиш брачног друга. „Поштовање се показује малим стварима, као кад дечко придржи врата девојци“, каже Клара. „Много тога спада у основе лепог понашања.“

НЕ ЗАБОРАВИ. Твоји поступци су попут билборда на ком су приказане твоје особине (Пословице 20:11). Какву „рекламу“ пружа твоје поступање?

„Мислим да је важно саслушати друге. Поред тога, лепи манири налажу да се не прекида особа која говори, уколико то није неопходно“ (Наталија).

У Библији се налази следећи савет: „Како желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Лука 6:31).

Запитај се: ’Да ли показујем лепе манире? Да ли сам искрено заинтересован за друге? Јесам ли поуздана особа? Да ли сам тачан?‘

Предлог: Кад негде идеш, планирај да дођеш десет минута пре договореног времена. Уколико се деси нешто непредвиђено, ипак ћеш стићи на време. Немој оставити утисак да си особа која касни.

Реч опреза: Премда је први утисак важан, не треба да се претвараш јер је то у суштини равно превари (Псалам 26:4). Уместо тога, размисли по којим особинама би желео да будеш познат и затим настој да их развијеш и показујеш (Колошанима 3:9, 10). Док то будеш чинио, имај на уму да од тебе зависи на каквом ћеш гласу бити. Ако посветиш одговарајућу пажњу свом изгледу, говору и понашању, оставићеш добар утисак на друге — и то трајно!

^ одл. 15 Нека имена у овом чланку су промењена.