Пређи на садржај

 Млади питају

Како да пријатно проведем слободно време?

Како да пријатно проведем слободно време?

Ако си хришћанин, није ти свеједно како ћеш се опустити у слободно време. Не поводиш се за другима када је реч о томе шта ћеш гледати, читати и слушати. Зашто? Зато што данашња индустрија забаве у великој мери уздиже неморал, насиље и спиритизам — све оно чега треба да се клониш. Па ипак, није немогуће пронаћи нешто прикладно. Хајде да видимо како. *

ФИЛМОВИ

Стави ✔ код свог омиљеног филмског жанра.

  • Комедија
  • Драма
  • Акција/авантура
  • Научна фантастика
  • Друго

Да ли си знао...? У Индији се често сними више од хиљаду филмова годишње — много више него у било којој другој земљи.

Чега треба да се чуваш. Многи филмови унапређују оно што је у супротности с библијским моралним мерилима. У некима се отворено приказују сцене секса и насиља, док се други баве окултним темама. Али Библија каже: ’Одбаците све ово: срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор и простачке речи‘ (Колошанима 3:8). Поред тога, Бог осуђује све што има било какве везе са спиритизмом (Поновљени закони 18:10-13).

Како да направиш избор. „Не гледам филмове чији ми трејлери изгледају неприкладно“ (Ирена). *

„Када нисам сигурна да ли неко има исте вредности као ја, с резервом прихватам његове препоруке што се тиче филмова“ (Кети).

„Ако сам у биоскопу и гледам неки филм, а онда наиђу неке сцене због којих ми је непријатно, ја изађем“ (Марина).

„Да бих сазнала о чему се ради у неком филму, на једном сајту на интернету проверим да ли у том филму има секса, насиља и псовки“ (Наташа).

Савет плус. Бирај филмове за које је мање вероватно да ће се бавити нечим недоличним. „Уживам да гледам филмове о старим временима, снимљене по неком роману“, каже тинејџерка по имену Масами.

Питај се:

Да ли ми филмови које гледам олакшавају или отежавају да будем послушан Божјим заповестима које се тичу секса, насиља и спиритизма?‘

 КЊИГЕ

Стави ✔ код свог омиљеног штива.

  • Дела класичне литературе
  • Романи савремених аутора
  • Поезија
  • Друго

Да ли си знао...? Само у Сједињеним Државама сваке недеље се изда више од хиљаду књига.

Индустрија забаве нема ништа да изгуби, а може само да добије, ако се не обазиреш на своју савест обликовану по библијским мерилима и једноставно гледаш, читаш и слушаш све оно што је популарно.

Чега треба да се чуваш. Попут филмова, и многе књиге унапређују оно што је у супротности с библијским мерилима. На пример, неке описују сцене секса или су окултног садржаја. Али у Библији стоји: „Нека се блуд и свака нечистоћа или похлепа и не спомињу међу вама“ (Ефешанима 5:3). У њој пише и да је бављење спиритизмом „зло у Јеховиним очима“ (2. Краљевима 17:17).

Како да направиш избор. „Када тражим добру књигу, прочитам коментаре на полеђини и прелистам је. Ако видим нешто што није на месту, нећу је узети“ (Марија).

„Док сам одрастала и почињала да сама доносим одлуке, схватила сам да је важно да слушам своју савест. Кад бих видела да је нека књига лоша и да је у супротности с Божјим размишљањем, престала бих да је читам“ (Клаудија).

Савет плус. Обогати свој избор књига. „Много више уживам у класичној литератури него у модерном роману“, каже седамнаестогодишња Лара. „Језик, опис ликова, заплети — све је супер!“

Питај се:

Да ли ме у књигама које читам забавља нешто што Бог не одобрава?‘

 МУЗИКА

Стави ✔ код свог омиљеног музичког правца.

  • Поп/рок
  • Класика
  • Џез/блуз
  • Фолк
  • Техно
  • Друго

Да ли си знао...? Четири највеће музичке куће годишње издају укупно око 30 000 албума.

Чега треба да се чуваш. Баш као филмови и књиге, данас је музика често искварена. Бесрамни текстови песама и провокативни спотови отежаваће ти да сузбијеш своје сексуалне жеље (1. Коринћанима 6:18). С тим се слаже и двадесетједногодишња Лаура која каже да данашња музика често подстиче на небиблијско понашање и да те ритам просто тера да изазовно играш.

Како да направиш избор. „Понекад поставим себи питање да ли бих била опуштена када би неки зрели хришћанин гледао листу мојих песама? То ми помаже да проценим какву врсту музике треба да слушам“ (Лејла).

Савет плус. Буди отворен за различите музичке правце. „Мој тата ужива у класици, па сам је и ја доста слушао у детињству“, каже тинејџер који се зове Роберто. „Док сам више сазнавао о класичној музици и учио да свирам клавир, отварао се читав један нови свет преда мном!“

Питај се:

Да ли ми музика коју слушам олакшава или отежава да контролишем своје сексуалне жеље?‘

САЗНАЈ ВИШЕ

Више информација можеш наћи у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања, 2. том, 31. и 32. поглавље; издали Јеховини сведоци.

^ одл. 3 Пробудите се! не заговара нити осуђује неки филм, књигу или песму поименце. Сврха овог чланка је да ти помогне да развијеш и слушаш своју савест обликовану по библијским мерилима, која је осетљива на оно што није исправно (Псалам 119:104; Римљанима 12:9).

^ одл. 13 Нека имена у овом чланку су промењена.