Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је хомосексуалност икада оправдана?

Да ли је хомосексуалност икада оправдана?

Гледиште Библије

Да ли је хомосексуалност икада оправдана?

ХОМОСЕКСУАЛНОСТ наилази на одобравање у многим земљама. Група верника једне цркве у Сједињеним Државама позива на преиспитивање библијског става о хомосексуалности „у светлу садашњих сазнања“. Један пастор из Бразила, који је ступио у хомосексуални брак, такође подстиче на то да се „Библија сагледа из новог угла“, како би се узело у обзир савремено гледиште његове цркве.

С друге стране, они који не одобравају хомосексуални начин живота често добију етикету да су хомофобични и пуни предрасуда. Какав је заправо библијски став према хомосексуалности?

Библијско гледиште о хомосексуалности

Библија не распирује предрасуде према људима. Међутим, њен став према хомосексуалном понашању је јасан.

„Не лези с мушкарцем као што лежеш са женом. То би било одвратно“ (Левитска 18:22).

Ова заповест је била део Мојсијевог закона датог нацији Израел и у њему су се налазиле многе одредбе о моралу. Па ипак, без обзира да ли је особа била Израелац или не, та заповест је одражавала Божји став према хомосексуалности, будући да се у стиху каже да је такав хомосексуалан чин нешто одвратно. Суседни народи су практиковали хомосексуалност, инцест, прељубу и друга дела која је Мојсијев закон забрањивао. Зато је Бог те народе сматрао нечистима (Левитска 18:24, 25). Да ли је Бог променио став током хришћанске ере? Осмотримо следеће стихове:

„Бог [их је] препустио срамним полним пожудама: њихове жене су природне односе замениле противприродним, а тако су и мушкарци оставили природне односе са женом и у својој пожуди успалили се једни за другима, па мушкарци с мушкарцима чине оно што је срамно“ (Римљанима 1:26, 27).

Зашто се у Библији хомосексуалан начин живота описује као нешто противприродно и срамно? Зато што је у питању нешто за шта Бог није створио човека. Хомосексуалне интимности не могу произвести потомство. У Библији се хомосексуални односи упоређују са сексуалним односима које су са женама пре Потопа у Нојевим данима имали бунтовни анђели, који су постали познати као демони (Постанак 6:4; 19:4, 5; Јудина 6, 7). Богу су оба односа неприродна.

Фактори који оправдавају хомосексуалност?

Неки се можда питају: ’Да ли би генетика, средина у којој је неко одрастао или неко трауматично искуство, попут сексуалног злостављања, били оправдање да се неко препусти хомосексуалним жељама?‘ Не, не би. Размислите о следећем примеру. Неко можда има оно што научници сматрају генетском предиспозицијом према алкохолизму или је можда одрастао у алкохоличарској породици. Наравно, већина људи би имала саосећања према таквој особи. Па ипак, нико је не би подстицао да и даље злоупотребљава алкохол или да одустане у борби против алкохолизма, само зато што је можда рођена с таквом тенденцијом или зато што је одрасла у таквој средини.

Слично томе, иако се у Библији не осуђују они који се боре са хомосексуалним нагињањима, ипак се у њој никако не оправдава препуштање таквим нагињањима, без обзира да ли је реч о наследном или неком другом фактору (Римљанима 7:21-25; 1. Коринћанима 9:27). Међутим, Библија нуди помоћ и подршку онима који не желе да се препусте хомосексуалном начину живота.

Шта Бог жели од оних који имају хомосексуалне жеље?

У Библији стоји да Бог жели да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тимотеју 2:4). Иако Библија осуђује хомосексуалан начин живота, она не распирује мржњу према хомосексуалцима.

Божји став према хомосексуалности не може се разводњавати. У 1. Коринћанима 6:9, 10, Библија јасно каже да су „мушкарци који лежу с мушкарцима“ убројани међу оне који „неће наследити Божје краљевство“. Али у 11. стиху исте књиге налази се следећа утешна мисао: „А неки од вас били су такви, али опрани сте, посвећени сте, проглашени сте праведнима у имену нашег Господа Исуса Христа и духом нашег Бога.“

Из овога се јасно види да су они који су желели да служе Богу у складу с његовом вољом били радо примани у рану хришћанску скупштину. Исто важи и за све праведне особе које данас траже Божју наклоност, али не тако што доводе у питање оно што стоји у његовој Речи, Библији, већ тако што доводе свој живот у склад с њом.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Како Библија гледа на хомосексуалне односе? (Римљанима 1:26, 27)

● Да ли Библија подстиче на дискриминацију оних који имају хомосексуалне жеље? (1. Тимотеју 2:4)

● Да ли је могуће уздржавати се од хомосексуалних односа? (1. Коринћанима 6:9-11)

[Слика на 29. страни]

Треба ли преиспитати Божји став о хомосексуалности?