Пређи на садржај

Пређи на садржај

Детлићева глава амортизује ударе

Детлићева глава амортизује ударе

Игра случаја или дело Створитеља?

Детлићева глава амортизује ударе

● Убрзање 80 до 100 пута веће од силе гравитације код човека би проузроковало потрес мозга. Па ипак, док куцка кљуном по кори дрвета, детлић издржи и убрзање од око 1 200 пута веће од силе гравитације. Како му то успева, а да очигледно не добије ни главобољу — а камоли потрес мозга?

Размислите о следећем: Истраживачи су открили четири конструкције које делују као амортизери у детлићевој глави:

1. Јак али савитљив кљун

2. Језична кост — коштана структура и еластично ткиво који обавијају лобању

3. Сунђераста кост у лобањи

4. Мали простор између лобање и мозга у ком се налази цереброспинална течност (ликвор)

Сви ови елементи амортизују потресе и захваљујући томе детлић добује по дрвету брзином и до 22 пута у секунди, без последица по мозак!

Истраживачи су, инспирисани грађом детлићеве главе, изумели материјал који може издржати силу убрзања и до 60 000 пута већу од силе гравитације. Такав изум би могао водити до, између осталог, боље заштите на црној кутији у авионима, која тренутно може издржати силу убрзања од само око 1 000 пута већу од силе гравитације. Ким Блекберн, доктор машинства на британском Универзитету Кренфилд, каже да је оно што је откривено о анатомији детлићеве главе „изванредан пример тога како се у природи развијају комбинације врло напредних конструкција које омогућавају оно што испрва изгледа немогуће“.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је детлићева глава која амортизује ударе настала игром случаја, или је дело Створитеља?

[Дијаграм на 19. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

1

2

3

4

[Извор слике на 19. страни]

Црвеноглави детлић: © 2011 photolibrary.com