Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто сам то рекао?

Зашто сам то рекао?

Млади питају

Зашто сам то рекао?

Овај чланак ће ти помоћи да одговориш на следећа питања

ЗАШТО понекад кажеш нешто лоше

ШТА да радиш кад нешто ’бубнеш‘

КАКО да држиш језик под контролом

„Обично пазим шта причам, али понекад нешто ’одвалим‘ и после од блама пожелим да ме нема.“ Чејс

„Понекад кажем нешто што сви у себи мисле, али се не треба изговорити... Грозно!“ Ели

ЗАШТО СЕ ТО ДЕШАВА

Кључни стих. „Ако неко у речима не греши, он је савршен човек“ (Јаковљева 3:2). Дакле? Нико не може у потпуности да контролише оно што каже. Већина саосећа с Анастасијом * која за себе каже да јој је мозак бржи од памети.

Догађај. „Једној мојој другарици се допала нека гардероба коју више нисам носила. Непромишљено сам рекла: ’Ма, мало је то теби.‘ А она је увређено рекла: ’Хоћеш да кажеш да сам дебела?‘“ (Каћа).

Да би утврдио зашто понекад кажеш нешто погрешно пробај следеће.

● Откриј у чему лежи проблем.

․․․․․ Често нешто кажем у бесу

․․․․․ Често нешто кажем без размишљања

․․․․․ Често нешто кажем, а да не саслушам до краја

․․․․․ Друго ․․․․․

Пример. „Мој проблем је што се превише завитлавам, па ме некад други погрешно схвате“ (Александра).

Утврди коме најчешће кажеш нешто без везе.

․․․․․ Родитељима

․․․․․ Рођеној браћи и сестрама

․․․․․ Пријатељима

․․․․․ Другима ․․․․․

Пример. „Нажалост, најлакше повредим оне које највише волим“, каже 20-годишња Кристина. „Ваљда мислим да ми неће замерити, па претерам.“

ШТА ДА РАДИШ КАД НЕШТО ’БУБНЕШ‘

Кључни стих. ’Трудимо се да унапређујемо мир‘ (Римљанима 14:19). Један начин на који то можемо чинити јесте да се извинимо.

Догађај. „Мама ми је умрла кад сам имала десет месеци, а тата није бринуо о мени, па су ме одгајали моји тетка и теча. Једном приликом када сам имала 10 или 11 година толико сам била усамљена и љута што ми је мама умрла да сам морала на неком да се истресем. Када ме је тетка замолила да јој нешто помогнем, ја сам осула паљбу на њу и излетеле су изјаве попут: ’Мрзим те‘ и ’Ти си ниси моја права мама‘. Тетка је била шокирана. Отишла је у своју собу и затворила врата. Чула сам је како плаче. Осећала сам се ужасно. Она је бринула о мени и све учинила за мене, а ја сам се тако понела према њој. Теча је поразговарао са мном о томе што се десило и показао ми неке библијске стихове који су ми помогли да увидим зашто је важно да пазим шта говорим. После тога сам се искрено извинила тетки. Теча ми је помогао да схватим да сам погрешила“ (Карен).

Напиши један разлог зашто ти можда тешко пада да се извиниш.

․․․․․

Зашто се ипак боље осећаш кад се извиниш?

․․․․․

Савет: Размисли о принципима који се налазе у Пословицама 11:2 и Матеју 5:23, 24.

Наравно, боље спречити него лечити. У том случају извињење неће ни бити потребно. Како можеш успети у томе?

КАКО ДА ДРЖИШ ЈЕЗИК ПОД КОНТРОЛОМ

Кључни стих. „Сваки човек нека буде брз да чује, а спор да говори и спор да се љути“ (Јаковљева 1:19). Следе нека питања која ти могу помоћи да овај савет из стиха спроведеш у праксу.

Прочитај следеће стихове и повежи их са саветом

Пословице 12:16

Пословице 17:14

Пословице 26:20

Проповедник 7:9

Филипљанима 2:3

1 „Немој себе узимати превише озбиљно, онда се нећеш лако вређати.“ (Данијела)

2 „Ја изађем у шетњу. Тада могу бити сама и разбистрити главу.“ (Вероника)

3 „Када сам била мања, све сам увек морала рашчистити и качила сам се око ситница. Сада сам научила да није увек вредно истеривати правду.“ (Силвија)

4 „Ако неко виче на тебе, а ти не узвраћаш, на крају ће му досадити и престаће. Само буди стрпљив. Немој додавати уље на ватру.“ (Керин)

5 „Има тренутака када ме неко стварно избаци из такта. Онда мислим у себи шта бих му све рекао. Али кад мало сачекам схватим да то ничему не би водило. Мој мото је постао ћути док се не смириш.“ (Саша)

Ако желиш да прочиташ још неки чланак из серије „Млади питају“ можеш преузети друга издања Пробудите се! са веб-сајта www.pr418.com

[Фуснота]

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

[Оквир/Слике на 22. страни]

Ели „Пре него што нешто кажем размислим о питањима попут: ’Да ли ће то поправити ситуацију? Како ће утицати на особу којој то кажем?‘ Ако ниси сигуран како ће то испасти, боље да ћутиш.“

Чејс „Када нешто хоћу да кажем, прво размислим како ће то утицати на друге. Како одрастам, више пазим шта причам. Искуство је одлична школа.“

[Оквир на 23. страни]

ЗАШТО НЕ ПИТАШ РОДИТЕЉЕ?

Пошто нико није савршен — баш као што је и Јаков написао да „сви често грешимо“ — разговарај с родитељима о томе које борбе они воде да би држали језик под контролом (Јаковљева 3:2).

[Слика на 22. страни]

„Када једном исцедиш пасту за зубе, не можеш је више вратити у тубу. Исто је и с речима. Када неког увредиш, не можеш више повући реч.“ (Јован)