Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када вам се чини да живот више нема смисла

Када вам се чини да живот више нема смисла

Када вам се чини да живот више нема смисла

СВАКОГ дана широм света скоро 3 000 људи себи одузме живот. У Библији се наводи један од основних разлога зашто су неки толико сломљени да помишљају на тако нешто. У њој стоји да живимо у ’нарочито тешким временима‘, па су зато људи под страховитим животним притисцима (2. Тимотеју 3:1; Проповедник 7:7). Када особа не види излаз из неке животне ситуације, може почети да размишља о самоубиству само да би прекратила своју муку. Шта можете учинити ако и ви имате такве мисли?

Знајте да нисте једини!

Иако вам се ваша ситуација може чинити безизлазном, не заборавите да нисте једини и да се данас, нажалост, скоро свако суочава с неким проблемом. У Библији стоји: ’Све стварство [људи] заједно уздише и у боловима је‘ (Римљанима 8:22). Можда вам се већ неко време чини да се ваш проблем никада неће решити, али с временом често ствари крену набоље. У међувремену, шта можете предузети да би умањили бол?

Поделите своја осећања са зрелим, поузданим пријатељем. Библија о томе каже: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17). Јов, који се помиње у Библији и који је био частан човек, говорио је о томе како се осећао током једног тешког периода. Када му је било толико тешко да му је „омрзао живот“, он је рекао: „Отворено ћу изразити бригу коју осећам због стања свог. Говорићу у горчини душе своје“ (Јов 10:1). Ако се неком поверимо, тиме можемо умањити јачину својих емоција и почети да на проблеме гледамо из једног новог угла. *

Излијте своје срце Богу. Неки мисле да је молитва само психолошки вентил, али Библија каже нешто друго. У Псалму 65:2 се за Јехову Бога каже да он „слуша молитве“, а у 1. Петровој 5:7 да се ’брине за нас‘. Библија на многим местима говори о томе колико је важно да се ослонимо на Бога. На пример:

„Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје“ (ПОСЛОВИЦЕ 3:5, 6).

„[Јехова] испуњава жељу онима који га се боје, чује вапај њихов и спасава их“ (ПСАЛАМ 145:19).

„У овоме се уздамо у Бога: шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ (1. ЈОВАНОВА 5:14).

„Јехова је далеко од злих, а молитву праведних слуша“ (ПОСЛОВИЦЕ 15:29).

Ако с Богом поделите оно што вас тишти, он ће вам пружити помоћ. Библија нас с правом подстиче да се ’уздамо у њега у свако доба и пред њим изливамо своје срце‘ (Псалам 62:8).

Када је потребно нешто више

Истраживања показују да је већина оних који су починили самоубиство једно време патила од депресије. * То само истиче чињеницу да је понекад неопходно затражити медицинску помоћ. Лекар може преписати лекове или саветовати неке измене у исхрани. У неким случајевима, одређени програм вежбања може бити ефикасан корак у лечењу. Многима је помогло то што су затражили стручну помоћ. *

У Библији се налазе многе мисли које нам могу пружити снагу и улити наду. На пример, у Откривењу 21:4, Библија каже о Јехови Богу: „Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било.“ То обећање дао је Бог и размишљање о њему може деловати окрепљујуће.

Ову наду о којој се говори у Библији, Јеховини сведоци деле с милионима особа широм света. Захваљујући томе, многи су нашли трачак наде у овим стресним временима. Више информација можете добити од Јеховиних сведока у вашем крају или тако што ћете писати на одговарајућу адресу с 5. стране овог часописа. Такође, можете посетити наш веб-сајт www.watchtower.org.

[Фусноте]

^ Неки су примили помоћ тако што су звали центар за превенцију самоубиства или саветовалиште за ментално здравље.

^ Више информација о депресији можете наћи у издању Пробудите се! од јула 2009, стране 3-9.

^ Пробудите се! не заговара неку конкретну методу лечења. Свако треба пажљиво да процени могућности које су му на располагању и затим донесе личну одлуку.

[Оквир на 16. страни]

ПОМОЋ ИЗ БИБЛИЈЕ

● „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса.“ (Филипљанима 4:6, 7)

● „Тражио сам Јехову, и он се одазвао, ослободио ме је од свих страхова мојих.“ (Псалам 34:4)

● „Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа.“ (Псалам 34:18)

● „Он лечи оне који су сломљеног срца, и превија њихове болне ране.“ (Псалам 147:3)

[Оквир на странама 17, 18]

АКО ВАМ ДОЛАЗЕ МИСЛИ О САМОУБИСТВУ

Поделите своја осећања с добрим пријатељем

Излијте своје срце Богу

Затражите стручну помоћ

[Оквир/Слика на 18. страни]

ЗА ПРИЈАТЕЉЕ И ПОРОДИЦУ

Чланови породице и блиски пријатељи често су први који примете да особа клонула духом размишља о самоубиству. Одговарајућа акција може јој спасти живот! Будите пријатељ који уме да саосећајно слуша. Немојте омаловажавати проблеме који је муче. Библија нас подстиче: „Тешите потиштене душе“ (1. Солуњанима 5:14). Подстакните особу која пати да затражи помоћ и ако је то потребно, побрините се да је и добије.