Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Према једној анкети 76,3 посто анкетираних у Немачкој сматра да је флертовање „сасвим безопасно“ и да „они који флертују нису обавезни ни на шта“. Скоро половина анкетираних каже да нема ништа лоше у томе да особа која је у браку флертује с непознатом особом. (APOTHEKEN UMSCHAU, НЕМАЧКА)

Једна анкета спроведена међу Русима показује да 48 посто њих сматра да су терористички напади постали „саставни део живота“ и да се „могу очекивати“. (КОММЕРСАНТЬ, РУСИЈА)

„У дрском подухвату који подсећа на средњовековне опсаде“, мексички кријумчари дроге су недавно опробали нову методу кријумчарења да би избегли контролу на граници. Наиме, на приколицу за кола су поставили „масивни катапулт“ с јаком опругом која је „дрогу пребацивала на север“, на територију САД-а. (НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РОЈТЕРС, САД)

„Две од пет трудноћа“ у Њујорку заврши се абортусом. Та статистика се „није знатно променила већ више од десет година“! (THE NEW YORK TIMES, САД)

У центру Лондона, на 72. спрату солитера у изградњи пронађена је лисица. „Живела је на остацима хране грађевинских радника“ и када је ухваћена пуштена је на слободу. (THE TELEGRAPH, ЛОНДОН)

Руски православни свештеници могу да се баве политиком

Архијерејски сабор Руске православне цркве дозволио је свом свештенству да се у изузетним ситуацијама кандидује за политичке функције да би цркву заштитили од раскола и других опасности“, извештава новинска агенција РИА Новости. Према изјавама архијереја, то су прилике када се „између осталог мора супротставити елементима који доводе до подела као и онима из других вероисповести који користе бирачко право да би се борили против православне цркве“.

Нове дилеме у правном систему

Нове методе које се користе у репродуктивној медицини, које су некада биле само део научне фантастике, сада стварају нове дилеме у правном систему. „Сваке године се роди све више беба из сперме или ембриона који су чувани месецима, па чак и годинама“, каже The Wall Street Journal. „У неким случајевима, један од родитеља је већ био преминуо, обично отац.“ У Сједињеним Државама, Социјална служба месечно обезбеђује некој деци без једног родитеља дечји додатак. Али по закону неких савезних држава питање је да ли треба доделити такву материјалну помоћ ако се дететово зачеће десило после смрти једног од родитеља. „Право није ни сањало докле ће технологија догурати“, изјављује адвокат из Минесоте Сони Милер.