Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поштење води до правог успеха

Поштење води до правог успеха

Поштење води до правог успеха

„Чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има.“ (Лука 12:15)

ЗАРАЂИВАЊЕ је саставни део живота. Пред Богом смо одговорни да се бринемо о себи и својој породици (1. Тимотеју 5:8).

Али шта ако почнемо да придајемо превелику пажњу стицању новца и куповини? Шта ако то постане сврха нашег живота? Они чија је главна преокупација у животу да се обогате, лакше прибегавају непоштењу да би то остварили. Можда прекасно схвате да их је непоштење лишило правог успеха. Као што Библија каже, љубав према новцу доноси само бол (1. Тимотеју 6:9, 10).

Осмотримо примере четири особе за које успех није само стицање богатства.

Самопоштовање

„Пре неколико година имао сам пословни састанак с једним потенцијалним клијентом који је желео да оствари право на полису животног осигурања у вредности од милион долара. Моја провизија би износила на хиљаде долара. Рекао ми је да, ако хоћу да га добијем као клијента, морам да му дам пола своје провизије. То не само да је било неетички већ и против закона, и то сам му и рекао.

„Покушао сам да резонујем с њим тако што сам га питао да ли би он заиста дао поверљиве податке о себи и свом финансијском стању неком ко је непоштен. Поновио сам свој став и рекао му да ме позове ако ме буде желео за свог агента. Никад ми се више није јавио.

„Да сам прихватио његову понуду пао бих у својим очима и потпуно изгубио самопоштовање које имам као хришћанин. Постао бих роб човека који је хтео да манипулише са мном и увуче ме у своје прљаве послове“ (Дон, САД).

Унутрашњи мир

Као што је споменуто у уводном чланку, Данијелу је понуђен велики мито како би слагао да је један потенцијални пословни партнер у стању да испуни услове његове компаније. Како је он реаговао?

„Захвалио сам се том директору на вечери и вратио му коверту с новцем. Међутим, он је био упоран и рекао је да ћу, ако склопимо посао, добити и више. Нисам пристао.

„Да сам прихватио тај новац, стално бих био у страху да ћу бити разоткривен. Касније је мој шеф некако сазнао за то. Било ми је тако драго што нисам урадио ништа нечасно. Сетио сам се Пословица 15:27 [из Библије] које кажу: ’Ко стиче неправедан добитак, навлачи осуду на свој дом, а ко мрзи мито, живеће‘“ (Данијел, Хонгконг).

Срећа у породици

„Грађевинар сам и радим као приватник. Има много прилика за непоштен добитак или утају пореза. Али за моју породицу и мене било је добро што сам чврсто решио да останем поштен.

„Поштена особа је таква увек, не само док је на послу. Када знате да ваш брачни партнер неће прекршити Божја начела што се тиче поштења, то уноси праву сигурност у породицу. Ваш брачни друг не страхује јер зна да сте увек поштени, а не само онда кад је лако.

„Можеш имати и највећу компанију на свету, али новцем не би могао решити све породичне проблеме. Као Јеховин сведок увиђам да слеђење библијских начела уноси равнотежу у живот. Доста времена проводим са својом породицом и не играм како свира овај свет опчињен новцем и похлепом“ (Дурвин, САД).

Божје признање

„Мој посао је да набављам потребан материјал за своју компанију. Понекад ми агенти продаје предлажу да за своју фирму не узмем робу с пуним попустом него да проценат узмем за себе. Али то би била крађа.

„Не зарађујем много и добро би ми дошао додатни приход. Али ништа се не може упоредити с чистом савешћу и Јеховиним признањем. Зато се у послу увек водим библијским начелом из Посланице Јеврејима 13:18 које гласи: ’У свему желимо да поштено поступамо‘“ (Ракел, Филипини).

[Оквир/Слике на 9. страни]

Принципи поштеног пословања

Шта се сматра поштеним у послу варира од културе до културе. Међутим, библијска начела ће нас увек водити до етички исправних одлука. Поштено пословање има шест карактеристика:

Истинитост

Принцип: „Не лажите један другога.“ (Колошанима 3:9)

Поузданост

Принцип: „Кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не.‘“ (Матеј 5:37)

Поверљивост

Принцип: „Не откривај туђе тајне.“ (Пословице 25:9)

Непоткупљивост

Принцип: „Не примај мито, јер мито заслепљује и оне који јасно виде.“ (Излазак 23:8)

Коректност

Принцип: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима.“ (Матеј 7:12)

Легалност

Принцип: „Свакоме дајте што му припада: ономе ко тражи порез — порез.“ (Римљанима 13:7)

[Оквир/Слике на 9. страни]

Како остати поштен у послу

Утврдите приоритете. Примера ради, да ли вам је стицање материјалних ствари важније од Божјег признања?

Унапред се спремите. Замислите ситуације у којима би ваше поштење могло бити стављено на испит и испланирајте како ћете поступити.

Јасно изнесите свој став. На самом старту неког пословног односа, тактично ставите до знања каква су ваша мерила.

Тражите подршку других. Када сте у неком искушењу или етичкој дилеми, посаветујте се с неким ко дели ваше вредности.

[Слика на 8. страни]

Поштење води до унутрашњег мира