Пређи на садржај

Пређи на садржај

Веза је успостављена!

Веза је успостављена!

Веза је успостављена!

● Замислите следећу ситуацију. Људи су говорили да је Сем старомодан. Годинама није желео да уведе у кућу нови вид технологије који би му омогућио да комуницира с родбином и пријатељима. Сви, па чак и његова деца тинејџерског узраста, говорили су да желе у кући најновије технолошко достигнуће. Сем је својој 16-годишњој ћерки рекао: „Недостаје ми време када су људи гледали своје саговорнике док су разговарали!“

А онда је Сем почео да преиспитује свој став. Размишљао је о људима које годинама није видео ни чуо. Сетио се родбине која је изгледа била толико заузета да је имао осећај да су изгубили сваки контакт. ’Ако желим да останем у вези са свима њима‘, мислио је у себи, ’мораћу нешто да предузмем.‘ Била је то средина 20. века у забаченом крају Сједињених Држава. „Старомодни“ Сем је коначно почео да размишља да уведе телефон.

А сада замислимо ситуацију ове, 2012. године. Семов унук Нејтан управо је завршио разговор телефоном с Робертом и Анђелом, пријатељима који су се преселили на други крај света. ’Одселили су се пре десет година!‘, помислио је у себи, изненађен брзином којом време лети.

Годинама је био задовољан повременим телефонским позивима родбине и пријатеља који живе далеко. Међутим, сада изгледа да сви, па и његова деца у тинејџерским годинама, користе друштвене мреже да би били у контакту с другима.

Други кажу да је Нејтан старомодан јер се држи подаље од технолошких иновација. „Недостаје ми време кад си могао преко телефона чути глас друге особе“, каже он. Међутим, Нејтан је почео да преиспитује свој став. ’Ако желим да останем у вези са свима њима‘, мислио је у себи, ’мораћу нешто да предузмем.‘

Да ли се и ви осећате попут Нејтана? Људи су по природи друштвена бића и воле да комуницирају (Постанак 2:18; Пословице 17:17). Пошто то данас многи чине путем друштвених мрежа, шта треба да знате о том новом виду технологије?