Пређи на садржај

Пређи на садржај

Инжењерски инстинкт папирне осе

Инжењерски инстинкт папирне осе

Игра случаја или дело Створитеља?

Инжењерски инстинкт папирне осе

● За папирну осу се каже да је експерт у инжењерингу. Зашто јој тај опис пристаје?

Размислите о следећем: Као што јој и само име каже, папирна оса производи посебну врсту папира од ког гради своје сложено гнездо и помоћу ког га обнавља. * Овај инсект скупља влакна биљака и дрвета с разних страна — с пањева, тараба, телефонских стубова и грађевинских материјала. Затим жваће тај материјал богат целулозом и додаје лепљиву пљувачку пуну протеина. Смеса коју оса избаци суши се и формира лаган, чврст и издржљив папир. Штавише, захваљујући посебним својствима те пљувачке, папир акумулира спољашњу топлоту и током прохладних дана емитује је одржавајући праву температуру у саћу с положеним јајашцима.

Оса постепено прави гнездо. Крајњи производ је скуп шестоугаоних ћелија наткривен непромочивим ’кишобраном‘ од папира. Шестоугао даје јачину овој структури, а и простор бива врло економично искоришћен. Осе које живе на влажном поднебљу додају више пљувачке, због њеног водоотпорног својства. Поред тога, оне бирају наткривена места где би им гнездо било заштићено. Одатле на стабљику или петељку неке биљке обесе своје гнездо окренуто лицем на доле. Штавише, папирне осе не загађују околину, за разлику од индустријске производње папира којом се загађују ваздух, вода и земљиште.

Није никакво чудо што архитекте и истраживачи изучавају осине производе да би добили квалитетније грађевинске материјале који су лаки, јаки, флексибилнији и биоразградиви.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је инсект с мозгом величине два зрна песка сам изумео технику прављења папира и гнезда или су његове инжењерске способности на пољу хемије и грађевинарства дело Створитеља?

[Фуснота]

^ Више врста оса прави гнезда од папира. Ћелије у њему служе као ’просторије‘ за јајашца, која се развијају у ларве.