Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да са уживањем проучавам Библију?

Како да са уживањем проучавам Библију?

Млади питају

Како да са уживањем проучавам Библију?

Зашто уопште проучавати Библију? Размисли о следећем:

Библија ти може обогатити живот. Овај светски бестселер може ти

● помоћи да изабереш најбољи животни пут

● открити ствари о будућности и прошлости које нигде другде не би могао сазнати

● помоћи да боље упознаш себе и постанеш боља особа *

ПРОУЧАВАЊЕ Библије захтева труд, али се и те како исплати! Хоћеш да сазнаш како то неки млади раде? Исеци и пресавиј следећу страну. Имаћеш згодан подсетник о томе како твоји вршњаци превазилазе препреке и како им користи то што проучавају Библију.

„У Библији има за сваког понешто. Нема краја ономе што из ње можеш научити!“ (Вера). *

Ако желиш да прочиташ још неки чланак из серије „Млади питају“ можеш преузети друга издања Пробудите се! са веб-сајта www.pr418.com

[Фусноте]

^ Ако желиш да сазнаш како Библија све то може, ступи у контакт с Јеховиним сведоцима у твом крају, пиши на одговарајућу адресу с 5. стране или посети веб-сајт www.watchtower.org.

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

[Оквир/Слике на странама 19, 20]

КАКО ПРОУЧАВАТИ БИБЛИЈУ

Проблем: МОТИВАЦИЈА

„Седети и сат времена проучавати и није баш нешто што ми се увек ради.“ (Лена)

Шта ти је потребно: ПОДСТРЕК

Да би уживао у проучавању Библије, треба да себи одговориш на питање: ’Како ће ми то користити?‘ Поред тога, да ли би волео да развијеш пријатељство с Јеховом? да продубиш разумевање светских догађаја? побољшаш своју личност? Библија ти може помоћи у томе, а и у многим другим стварима.

„Немој на проучавање гледати као на неки посао или учење за школу. Уместо тога, гледај на то као на прилику да се приближиш најбољем Пријатељу ког би могао имати — Јехови Богу!“ (Викторија).

„Проучавање је твоје време с Јеховом. Ако си с неким само када су присутни и твоји родитељи, колико се онда може рећи да си и ти заиста пријатељ те особе? Ако сам проучаваш и тако проводиш време с Јеховом, онда он постаје и твој пријатељ“ (Бјанка).

Важно: „Све што се налази у Писму јесте Божја Реч. Све у њему је корисно за поучавање и помагање људима. Оно их такође исправља и показује им како да живе“ (2. Тимотеју 3:16, Contemporary English Version). И теби Библија може помоћи у томе!

„Ја се трудим да размишљам о томе колико ће ми користити проучавање. Кад видим да негде нисам баш сјајан, проучавање ми је прилика да се позабавим тиме и поправим се“ (Макс).

Постави себи следеће питање:

Шта мене може подстаћи да проучавам?

Проблем: ДОСАДНО

„После 10 минута проучавања почињем да се умарам, после 20 минута већ ми се ради нешто друго, а кад прође пола сата умирем од досаде!“ (Алиса)

Шта ти је потребно: КРЕАТИВНОСТ

Буди креативан што се тиче тога шта ћеш проучавати, како и у каквом ћеш окружењу то чинити.

„Истражи оно што те занима. Када проучаваш оно о чему размишљаш, имаћеш осећај испуњености — чак ће ти бити лепо“ (Ричард).

„Када о нечему читаш, замисли себе у томе. Замисли да си главни лик или да са стране посматраш шта се дешава. Покушај да у мислима себи дочараш те сцене“ (Стефан).

„Направи себи лепу атмосферу док проучаваш. Седи негде у двориште и направи себи лимунаду. Ја волим да грицкам нешто док проучавам. А ко то не воли?“ (Александра).

Важно: Досада је питање става и често нема везе са оним како ствари заиста стоје. Зато није ’проучавање досадно‘, већ је ’теби досадно да проучаваш‘. Зато узми ствар у своје руке. Прво промени став према проучавању, а тиме ћеш имати адуте да нешто учиниш у том правцу (Пословице 2:10, 11).

„Проучавање не мора да буде досадно. Биће онакво каквим га ти учиниш“ (Ванеса).

Постави себи следеће питање:

Како могу бити креативан кад проучавам?

Проблем: ВРЕМЕ

„Волела бих да више проучавам Библију, али поред толико обавеза најтеже ми је да пронађем време за то!“ (Марија)

Шта ти је потребно: ПРИОРИТЕТИ

Док човек одраста, учи да ’просуђује шта је најважније‘ (Филипљанима 1:10).

„Мама ми је помогла да схватим да никада нећу имати времена за бацање. Научила сам да морам да га добро распоређујем. Када сам развила жељу да проучавам, онда сам направила места за проучавање“ (Наташа).

„С годинама сам научила да морам да одредим време за своје проучавање и не допуштам да ми се ишта испречи“ (Јоланда).

„Када ти је проучавање испред рекреације, гарантујем да ћеш више уживати у њему, а кад се будеш рекреирао савест ће ти бити чиста“ (Дијана).

Важно: Уколико не поставиш приоритете, време ће ти побећи и стално ћеш јурити за њим. Много је боље да унапред направиш простора за проучавање (Ефешанима 5:15, 16).

„Пошто сам средњошколац, лако се може десити да се преокупирам другим стварима. Међутим, свесно се трудим да у свој распоред укључим и лично проучавање Библије јер ми је то важно“ (Јован).

Постави себи следеће питање:

Када је моје време за проучавање?

[Оквир/Слике на 19. страни]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

Закари: Немој само гледати на то шта твоји родитељи или други проучавају. То треба да буде лично проучавање, то јест нешто што тебе занима.

Кели: Почни помало. Ако треба, нека то буде само пет минута, али чини то сваки дан. Онда можеш постепено повећати на 10, па на 15 минута... На крају ћеш почети да уживаш!

Данијела: Мале ствари могу пуно значити. Набави себи неке оловке у боји и лепу свеску, или направи свој документ на компјутеру који ћеш назвати ’Лично проучавање‘.

Џордан: Ако изаберем тему која ме баш занима, могу дуже да проучавам. Треба ми и мирно окружење. Не могу да проучавам када је око мене бука.

[Дијаграм на 18. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Исеци

Пресавиј