Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како треба да се молимо Богу?

Како треба да се молимо Богу?

Гледиште Библије

Како треба да се молимо Богу?

ТО ШТО имамо могућност да се обраћамо свемоћном Богу и да с њим делимо своја најдубља осећања јесте неупоредива част. Међутим, многи нису сигурни како треба да се моле, а други пак желе обогатити своје молитве. Неки од првих следбеника Исуса Христа су очигледно желели да побољшају своје молитве. Један од њих је рекао Исусу: „Господе, научи нас да се молимо“ (Лука 11:1). Исус је том приликом изрекао своју чувену молитву познату као Оченаш. Та прелепа и једноставна молитва не само да нам открива како да приступимо Богу већ и шта је главна порука Библије.

Господова молитва

Исус је рекао: „Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи. Дај нам данас хлеб наш за овај дан и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим. И не уведи нас у искушење, него нас избави од Злога‘“ (Матеј 6:9-13).

Запазите да је Исус рекао: „Молите се, дакле, овако.“ Шта то треба да значи? Он није желео да његови следбеници као папагаји понављају његове речи. Заправо, он им је већ рекао да не понављају само једно те исто (Матеј 6:7). Уместо тога, његова молитва нам помаже да видимо шта треба да нам буду приоритети кад се молимо — шта је важно Богу, а не само нама. Да бисмо разумели о којим се то стварима ради, морамо схватити значење Исусових речи. Погледајмо онда шта је рекао, тачку по тачку.

Објашњење Оченаша

„Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје.“ Исус се с правом обраћао Богу као ’Оцу‘, будући да је Бог заиста попут доброг оца — пун љубави и спреман да заштити. Он такође има име — Јехова * — које не треба мешати с његовим титулама као што су Свемоћни, Бог и Господ (Псалам 83:18). Међутим, зашто је потребно да се Божје име, које говори о томе какав је он као особа, свети? Зато што је на њега бачена љага.

Неки људи криве Бога због проблема које доживљавају, премда узрок може бити чисто људски, или се једноставно неко нашао на погрешном месту у погрешно време (Пословице 19:3; Проповедник 9:11). Други пак оптужују Бога да је одговоран за природне катастрофе. Међутим, Библија каже да се „Бог не може искушавати злим стварима нити он икога злом искушава“ (Јаковљева 1:13). Многе верске вође научавају да Бог кажњава зле тако што их заувек мучи у паклу, што је учење које вређа Бога љубави (Јеремија 19:5; 1. Јованова 4:8). „Плата за грех је смрт“, стоји у Римљанима 6:23, а не вечно мучење! *

„Нека дође краљевство твоје.“ Божје Краљевство је Божја власт под Краљем Исусом Христом. Он ће ускоро преузети потпуну контролу над нашом планетом. „Њему је била предата власт, част и краљевство“, стоји у Данилу 7:14. Божје Краљевство ће ’доћи‘ када се буде умешало у људске прилике на земљи, тако што ће уништити све постојеће владавине и преузети потпуну контролу над земљом (Данило 2:44).

„Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи.“ Под Божјим Краљевством, сви људи на земљи вршиће Божју вољу. Због тога ће владати истински мир, а људи ће служити Богу на исправан начин. Разједињујуће политике и лажне религије више неће бити. Симболично речено, ’Божји шатор ће бити међу људима‘, каже се у Откривењу 21:3, 4 и ’Он [Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било‘.

„Дај нам данас хлеб наш за овај дан.“ Након што је најважније место дао Божјем имену и Краљевству, Исус је сада скренуо пажњу на наше потребе. Његове речи указују на то да не тежимо преко оног што нам је потребно „за овај дан“. Уместо тога, треба да следимо савет изнесен у Пословицама 30:8: „Не дај ми ни сиромаштва ни богатства. Дај ми да једем хлеба колико ми треба.“

„Опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим.“ У овом случају се реч ’дугови‘ односи на ’грехе‘. * Људи дугују послушност Богу. Дакле, када то нисмо, то јест када згрешимо против Бога, ми такорећи гомиламо свој дуг код њега. Али, Јехова је спреман да нам тај дуг опрости, уколико и ми опраштамо онима који згреше против нас (Матеј 18:21-35).

„Не уведи нас у искушење, него нас избави од Злога.“ Зли се односи на Сатану Ђавола, који се такође назива и „Кушач“ (Матеј 4:3). Зато што смо телесни и слаби, треба нам Божја помоћ да бисмо се одупрли Сатани и људима који су под његовим утицајем (Марко 14:38).

Нека нам анализирање Исусове молитве, познате као Оченаш, помогне да побољшамо своје молитве, тако што ћемо у њој поставити исправне приоритете. Међутим, како нам Оченаш помаже да схватимо шта је главна порука Библије? У складу са Исусовим речима, главна тема Библије је посвећење Божјег имена, уклањање сваког зла и успостављање мира на целој планети путем Божјег Краљевства. Заиста, Исусова молитва нам открива право благо које нас може обогатити у духовном погледу!

[Фусноте]

^ На хебрејском и грчком, који су главни језици на којима је Библија писана, Божје име се појављује око 7 000 пута. Нажалост, многи савремени преводи користе Божје титуле уместо његовог светог имена.

^ Мртви нису живи ни у ком облику, већ ’спавају‘ и „нису свесни ничега“, а у будућности их очекује ускрсење (Јован 5:28, 29; 11:11-13; Проповедник 9:5).

^ Видети фусноту за тај стих у преводу Нови свет, као и стих из Луке 11:4.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Шта је Исус мислио када је рекао: „Молите се, дакле, овако“? (Матеј 6:9)

● Уопштено говорећи, шта би требало да буде на првом месту у нашим молитвама? (Матеј 6:9, 10)

● Шта су наши ’дугови‘ и зашто треба да људима опраштамо када згреше против нас? (Матеј 6:12)

[Слика на 13. страни]

Оченаш нам помаже да видимо шта треба да нам буду приоритети кад се молимо — шта је важно Богу, а не само нама