Пређи на садржај

Пређи на садржај

Може ли се наредити оку?

Може ли се наредити оку?

Може ли се наредити оку?

● Људско око је заиста божанствено. Али није само лепота у питању. У једној књизи се о оку каже да је „четрдесет посто нервних влакана који су повезани с мозгом повезано с мрежњачом“, то јест танким, сложеним слојем који обавија унутрашњост ока (Visual Impact, Visual Teaching). Поред тога, оно има велику моћ.

Исус Христ је с правом рекао да је око „светиљка тела“. Објашњавајући шта то значи, у наставку је рекао: „Ако је твоје око бистро [честито, усредсређено на добро], цело ће твоје тело бити светло. Али ако је твоје око зло, цело ће твоје тело бити тамно“ (Матеј 6:22, 23). Тим је речима Исус показао колику моћ, симболично говорећи, има око. Наиме, оно утиче на оно о чему ћемо размишљати, како ћемо се осећати и поступати. Добре мисли уносе светлост у наш живот, а лоше таму.

На пример, погледајмо Исусове речи из Матеја 5:28, 29: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу. Дакле, ако те твоје десно око наводи на грех, ископај га [фигуративно речено] и баци од себе.“ Шта је тиме хтео да каже? Очи које лутају по неком могу пробудити непристојне жеље које, кад се укаже прилика, могу водити до неморалних поступака и губитка Божје наклоности (Јаковљева 1:14, 15).

Колико је боље испољавати самосавладавање, чак и ако је то понекад равно томе да се ископа око! На крају крајева, да ли је вредно жртвовати вечни живот зарад пролазних тренутака сексуалног задовољења?

Оно чиме хранимо своје очи такође може довести до похлепе. Зато Библија упозорава да себична „жеља очију [...] не потиче од Оца, већ потиче од света. А свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:16, 17).

Да ли је Библија претерано крута? Нипошто! Занемаривање њених мерила доводи до проблема и несреће (Галатима 6:7, 8). С друге стране, кад слушамо Божју Реч и мудро користимо очи бићемо срећни. „Срећни су они који слушају Божју реч и држе је“, рекао је Исус (Лука 11:28). Штавише, они имају изгледа да заувек живе на земљи, док ће они који имају неморално и похлепно око изгубити срећу и живот.