Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Право је чудо како те председничко место тера да се молиш.“ (БАРАК ОБАМА, ПРЕДСЕДНИК СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА)

Када су у Аргентини млади између 10 и 24 године упитани како би изразили свој национални понос, 56 посто њих је рекло да би носило дрес националног фудбалског тима. (LA NACIÓN, АРГЕНТИНА)

Према резултатима једног истраживања „широм света отприлике једна трећина хране која се произведе за људску исхрану пропадне или се баци, што износи чак 1,3 милијарди тона годишње“. (ОРГАНИЗАЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА ИСХРАНУ И ПОЉОПРИВРЕДУ, ИТАЛИЈА)

„Данас је земља пуна ратова и вести о ратовима и зато војска наше отаџбине мора увек бити спремна да штити наш народ и њене светиње од свих напада спољног непријатеља.“ (ПАТРИЈАРХ КИРИЛ, ПОГЛАВАР РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ)

Највише саобраћајних несрећа пријављених једној осигуравајућој компанији у Немачкој 2010. године догодило се између 7 и 8 сати ујутру. „Једна од најбољих мера заштите јесте да се ујутру довољно рано крене на посао“, каже један представник те компаније. (PRESSEPORTAL, НЕМАЧКА)

Младе вође у Малезији

Један популаран телевизијски шоу у Малезији има за циљ да изабере способног имама, то јест исламског верског вођу. Емисија се снима у Куала Лумпуру и у преводу се зове „Млади вођа“. Такмичари су узраста од 18 до 27 година, потичу из различитих друштвених слојева, а победник се добија системом елиминације. Награде се састоје од новца и новог аутомобила, а победнику се поред тога нуди и могућност да постане имам, затим се нуди стипендија за школовање у Саудијској Арабији и плаћено ходочашће у Меку. Учесници морају овладати задужењима које има имам, морају да вешто дебатују о верским и актуелним темама, као и да знају напамет делове Курана. Идејни творац овог шоуа каже да му је циљ да „привуче младе људе“ исламу.

Последице непромишљености на интернету

Многи корисници друштвених мрежа не размишљају о могућим последицама откривања приватних информација. Па ипак, последице такве непромишљености могу их стићи касније у животу. Директор једне школе, Тимоти Рајт, цитиран у аустралијским новинама Sydney Morning Herald, рекао је: „Савремена технологија трајно бележи непромишљене речи, клевете, компромитујуће фотографије или детаље из нечијег приватног живота и све то постаје доступно свима који имају приступ друштвеним мрежама.“ То значи да „грешке које неко направи с 15 година, послодавци могу видети и после 10 година“, каже Рајт.