Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта се може рећи о жвакању бетелових ораха?

Шта се може рећи о жвакању бетелових ораха?

Шта се може рећи о жвакању бетелових ораха?

НА ЈЕДНОЈ улици на југу Азије, једна особа се пријатељски осмехује, откривајући тако своје поцрнеле зубе и уста пуна крвавоцрвене пљувачке. Затим пљује на тротоар остављајући ружну црвену мрљу. Та особа жваће бетелов орах.

Од источне Африке, па до Пакистана и Индије, преко југоисточне Азије па све до Папуе Нове Гвинеје и Микронезије, оних који жваћу бетелове орахе има на стотине милиона, што је око десет посто светске популације. Продавци бетелових ораха, понекад заједно са својом децом, продају бетелове орахе на пијацама и улицама. Други продавци користе неонско осветљење и оскудно одевене девојке не би ли привукли купце.

Широм света, продаја бетеловог ораха доноси зараду која се мери милијардама долара. Али шта је бетелов орах? Зашто га толико људи користи? Како употреба бетеловог ораха утиче на здравље човека? Које је гледиште Библије о томе? И како се они који га користе могу ослободити ове навике?

Шта је бетелов орах?

Оно што се често назива бетеловим орахом, заправо је сочно воће које расте на бетеловој палми — биљци која расте на Пацифику и у југоисточној Азији. Назив је добио по једној несродној биљци која се зове бетел или индијски бибер. Они који жваћу бетелов орах увијају га у лист бетела, претходно премазан танким слојем минералног креча. Креч потпомаже ослобађање алкалоида који делују као стимулативно средство. Да би појачали арому, неки додају зачине, дуван или заслађиваче.

Ови састојци стимулишу лучење пљувачке и дају јој крвавоцрвену боју. Због тога, ти „жвакачи“ често пљују, и на несрећу пролазника, то раде чак из аутомобила!

Жвакањем до болести

У једном канадском стручном часопису намењеном стоматолозима, стоји: „Семе бетелове палме користило се још у давној прошлости и имало је значајну улогу у друштву, култури, па чак и у религији. Они који га жваћу, мисле да је то безопасно и говоре о осећају задовољства, еуфорији [и] струјању топлоте кроз тело [...]. Међутим, као што је доказано, далеко од тога да је то безопасно“ (Oral Health). Зашто је опасно?

Ауторитети на пољу превенције злоупотребе дроге сматрају да један од алкалоида у бетеловом ораху може створити зависност. Није ни чудо што неки жваћу и до 50 бетелових ораха дневно! После кратког времена зуби потамне, а након тога може доћи и до обољења десни. Према поменутом часопису Oral Health, код редовних корисника бетеловог ораха могу се појавити крвавоцрвене мрље као и набори на слузокожи усне дупље. Код њих се још може развити „хронично, прогресивно“ стање слузокоже, пропраћено ожиљцима, а такво обољење назива се бујање везивног ткива подслузнице уста.

Жвакање бетеловог ораха се такође везује и за једну врсту рака усне дупље, који се назива орални планоцелуларни карцином. Он може да захвати и доњи део ждрела. Изгледа да велики број оболелих од рака усне дупље међу одраслима у југоисточној Азији то само потврђује. На подручју Тајвана, отприлике 85 посто оболелих од рака усне дупље јесу они који користе бетелове орахе. Штавише, „на Тајвану се проценат оболелих од рака усне дупље — једног од десет највећих узрочника смрти на овом острву — скоро учетворостручио у последњих 40 година“, извештава тајвански дневни лист The China Post.

Ситуација није ништа боља ни на другим местима. У дневним новинама Papua New Guinea Post-Courier, стоји: „Према Медицинском удружењу Папуе Нове Гвинеје, бетелов орах [...] у Папуи Новој Гвинеји годишње узрокује смрт најмање 2 000 људи и одговоран је за многе здравствене проблеме.“ Према речима једног уваженог доктора и писца књига на тему медицине, „последице дуготрајне употребе бетеловог ораха су исто тако многобројне као и код пушења“ и могу изазвати кардиоваскуларне болести.

Које је гледиште Библије?

Библија није неки медицински приручник и у њој се конкретно не спомиње жвакање бетеловог ораха. Па ипак, она садржи низ начела која нам могу помоћи да водимо чистији, здравији и бољи живот. Обратите пажњу на библијске стихове који следе и питања која се намећу.

„Вољени, очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, и усавршавајмо се у светости у страху пред Богом“ (2. Коринћанима 7:1). „Своја тела [дајте] као жртву живу, свету, угодну Богу, да служите Богу користећи свој разум“ (Римљанима 12:1). Да ли би неко био свет и чист у Божјим очима ако би прљао своје тело жвакањем бетеловог ораха?

„По [Богу] имамо живот“ (Дела апостолска 17:28). „Сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је“ (Јаковљева 1:17). Живот је драгоцен дар од Бога. Да ли особа која се препушта навикама које могу проузроковати неку болест показује да цени тај дар?

„Нико не може робовати двојици господара“ (Матеј 6:24). „Нећу допустити да било шта овлада мноме“ (1. Коринћанима 6:12). Да ли особа која жели да угоди Богу сме дозволити себи да постане роб неке нечисте навике која ће управљати њеним животом?

„Воли свог ближњег као самог себе“ (Марко 12:31). „Љубав не чини зло ближњем“ (Римљанима 13:10). Да ли бисмо показивали истинску љубав према другима ако би иза нас остајала флека од црвене пљувачке по путевима, тротоарима или другим местима?

Сасвим сигурно, ’шта посејемо, то ћемо и пожњети‘ (Галатима 6:7, 8). То је један од основних закона у природи. Дакле, ако ’сејемо‘ лоше навике, пожњећемо оно што је лоше. Међутим, ако живимо у складу с Божјом вољом, у шта спадају добре навике, не само што ћемо пожњети оно што је добро, већ ћемо пронаћи праву и трајну срећу. Ако жваћете бетелове орахе, а желите да водите бољи и смисаонији живот, радећи оно што је у Божјим очима добро, како можете прекинути с том навиком? Зашто не бисте под молитвом осмотрили следећа три корака који су помогли многима?

Ослободити се зависности у три корака

1. Пронађите добру мотивацију. Да би се прекинуло с неком лошом навиком, није довољно само знати које последице она може имати по здравље. Потребна вам је јача мотивација. Уосталом, многи жваћу бетелове орахе, користе дуван и злоупотребљавају дрогу, иако врло добро знају да тако доводе у опасност своје здравље и живот. Зашто не бисте кроз проучавање Библије сазнали нешто о Створитељу и његовој љубави према вама и тако ојачали своју мотивацију? „Божја реч је жива и делотворна“, пише у Јеврејима 4:12.

2. Обратите се Богу за помоћ. „Молите, и даће вам се!“, рекао је Исус, „Тражите, и наћи ћете! Куцајте, и отвориће вам се! Јер свако ко моли, добија. Свако ко тражи, налази. И свакоме ко куца, отвориће се“ (Лука 11:9, 10). Када прави Бог, Јехова, види да искрено и у молитвама тражите његову помоћ и снагу, он вас неће оставити. „Бог је љубав“, пише у 1. Јовановој 4:8. Неко ко је осетио такву љубав био је хришћански апостол Павле. Он је написао: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Филипљанима 4:13).

3. Тражите помоћ од других. Људи с којима се дружите могу имати снажан утицај на вас у позитивном или негативном погледу. „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“, стоји у Пословицама 13:20. Стога, мудро бирајте своје друштво! Међу Јеховиним сведоцима има много оних који су некада жвакали бетелове орахе. Али дружењем са суверницима и проучавањем Библије, примили су додатну помоћ, која им је била потребна како би победили ту нечисту навику.

[Оквир/Слике на странама 24, 25]

ОНИ СУ УСПЕЛИ

Пробудите се! је интервјуисао пет особа које су некада жвакале бетелове орахе, али су успеле да се ослободе те навике. Погледајте шта су рекли.

Зашто сте почели да жваћете бетелове орахе?

Полин: Моји родитељи су ми давали бетелове орахе још док сам била мала. То је био обичај у мом селу на Папуи Новој Гвинеји.

Бети: Мој отац ми је дао бетелов орах кад сам имала две године. Кад сам била у тинејџерским годинама, носила сам толико бетелових ораха са собом да сам личила на бетелову палму! Била сам толики зависник да би жвакање бетеловог ораха била прва ствар коју бих урадила сваког јутра.

Вен Чунг: Почео сам да жваћем бетелове орахе са 16 година. Сматрало се да је то забавно и да је показатељ зрелости, а ја сам желео да будем прихваћен у друштву.

Ђео Љен: Продавала сам бетелове орахе како бих се издржавала. Да бих била успешна, сматрала сам да моји производи морају бити врхунског квалитета те сам почела да их испробавам. Тако сам постала зависник.

Како се та навика одразила на ваше здравље?

Ђео Љен: Моја уста, зуби и усне били су крвавоцрвене боје. Срамота ме је кад гледам фотографије из периода када сам жвакала бетелове орахе. Још увек имам гризлице у устима.

Полин: Имала сам гризлице у устима, мучнину и дијареју.

Бети: Имала сам само 35 килограма, што је премало за особу моје висине. Моји зуби су изгледали страшно и често сам их чистила и полирала с челичном вуном.

Сем: Имао сам дијареју и обољење десни. Сада ми је остао само један зуб. То што сам полирао своје зубе челичном вуном вероватно није помогло.

Зашто сте се ослободили те навике?

Полин: У 2. Коринћанима 7:1 сам прочитала да Бог жели да се ’очистимо од сваке прљавштине тела‘. Хтела сам да дам све од себе како бих обрадовала свог Створитеља.

Сем: Желео сам вођство Јеховиног светог духа у свом животу и зато сам се молио Јехови да ми помогне да се одупрем искушењу да их жваћем. Он је услишио моје молитве. Већ око 30 година не користим бетелове орахе.

Ђео Љен: Док сам читала Библију, наишла сам на речи: „Очистите своје руке, грешници“ (Јаковљева 4:8). Те речи су ме баш погодиле. Питала сам се: ’Да ли бих могла да користим и продајем бетелове орахе мирне савести, знајући какву штету наносе?‘ Истог тренутка сам одлучила да ’очистим своје руке‘ од ове телесно и духовно нечисте навике.

Како вам је користило то што сте престали с том навиком?

Вен Чунг: Почео сам да жваћем бетелове орахе да бих био прихваћен у друштву. Сада имам драгоценије пријатеље — Јехову и духовну браћу и сестре.

Сем: Сада сам здравији — и духовно, и физички. А могу и боље да се старам о својој породици јер више не расипам новац на лоше навике.

Полин: Осећам се слободно и чисто. Моји зуби су бели и јаки, а у мојој кући и башти више нема љуски и ружних црвених мрља.

Бети: Имам чисту савест и много боље здравље. Штавише, радим као учитељица у школи и учествујем у пуновременој хришћанској служби.

[Слике]

Бети

Полин

Вен Чунг

Ђео Љен

Сем

[Дијаграм/Слике на 23. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Дуготрајна употреба бетелових ораха може водити до озбиљних обољења

Тамни зуби и обољење десни

Орални планоцелуларни карцином

Бујање везивног ткива подслузнице уста

[Слика на 22. страни]

Бетелов орах увијен у лист бетела