Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како бити у миру с другима?

Како бити у миру с другима?

Гледиште Библије

Како бити у миру с другима?

БИБЛИЈА о људима каже: „Сви су сагрешили и не одражавају Божју славу“ (Римљанима 3:23). С обзиром на то да је цело човечанство — више од седам милијарди људи — несавршено, кад-тад ће доћи до сукоба личности. Како онда можемо градити мир?

Библија нуди добре савете. У њој се Створитељ, чије је име Јехова, описује као „Бог мира“ (Јеврејима 13:20; Псалам 83:18). Бог жели да његова земаљска деца буду у миру једни с другима. У том погледу, он преузима иницијативу. Када је први људски пар згрешио и тако прекинуо добар однос с њим, он је одмах начинио неке кораке како би се помирио с људима (2. Коринћанима 5:19). Осмотримо три ствари које можемо урадити како бисмо били у миру с другима.

Спремно опраштајмо

Шта каже Библија? „Подносите једни друге и спремно опраштајте једни другима ако неко има притужбу на некога. Као што је Јехова спремно опростио вама, тако чините и ви“ (Колошанима 3:13).

Зашто може бити тешко? Можда имамо оправдан разлог за притужбу и сматрамо да зато имамо право да прекинемо однос са особом која нас је увредила. Такође, можда сматрамо да она треба прва да се извини. Али ако особа није ни свесна оног што је урадила, или ако мисли да је проблем у нама, тај неспоразум ће вероватно остати на мртвој тачки.

Шта се може урадити? Поступимо у складу са саветом из Библије и спремно опростимо, поготово ако проблем није велик. Не заборавимо да нико од нас не би могао бити у добром односу с Богом да он узима у обзир све наше грешке (Псалам 130:3). У Библији стоји: „Јехова је милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте. Јер он добро познаје грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:8, 14).

Обратимо пажњу и на следећу библијску пословицу: „Разумевање човека задржава од гнева, и част му је да пређе преко преступа“ (Пословице 19:11). Разумевање нам помаже да гледамо испод површине — да разлучимо зашто људи говоре и поступају на одређен начин. Стога, питајмо се: ’Да ли је особа која ме је повредила уморна, болесна или под притиском?‘ Ако разлучимо праве мотиве, осећања и околности других, то може умањити наш гнев и помоћи нам да им опростимо.

Разговарајмо о проблему

Шта каже Библија? „Ако твој брат почини грех, иди и укажи му насамо на његов преступ. Ако те послуша, придобио си свог брата“ (Матеј 18:15).

Зашто може бити тешко? Негативне емоције као што су страх, гнев и срамота могу нас спречити да приђемо особи која нас је повредила и решимо проблем. Такође, можемо бити у искушењу да тражимо подршку других тако што ћемо свој проблем поделити с њима, а тако ће се сукоб само проширити и разбуктати.

Шта се може урадити? Када је неки проблем озбиљан и када не можемо да пређемо преко њега, приђимо лично особи и разговарајмо о томе. То би било добро урадити овако:

(1) Што пре: Немојмо одуговлачити. Одуговлачењем проблем може постати озбиљнији. Трудимо се да применимо следећи Исусов савет: „Ако [...] донесеш свој дар на олтар и тамо се сетиш да твој брат има нешто против тебе, остави свој дар тамо пред олтаром, па иди и прво се помири са својим братом, а онда се врати и принеси свој дар“ (Матеј 5:23, 24).

(2) Насамо: Немојмо оговарати, откривајући проблем другима. „Расправи шта имаш са ближњим својим, и не откривај туђе тајне“ (Пословице 25:9).

(3) У миру: Немојмо истеривати правду. Наш циљ је да изградимо мир, а не да победимо у расправи. Користимо речи које скрећу пажњу на то како се осећамо типа: „Ја...“ , а не оне које могу звучати као напад типа: „Ти...“. У том погледу, може бити много делотворније рећи: ’Ја сам повређен зато што...‘, него: ’Ти си ме повредио!‘ У складу с тим, у Библији пише да треба „да унапређујемо мир и да се међусобно изграђујемо“ (Римљанима 14:19).

Будимо стрпљиви

Шта каже Библија? „Никоме не враћајте зло за зло. [...] Него ’ако је твој непријатељ гладан, нахрани га, ако је жедан, дај му да пије‘ “ (Римљанима 12:17, 20).

Зашто може бити тешко? Ако особа у почетку не жели да се помири с нама, можемо бити у искушењу да се повучемо.

Шта се може урадити? Будимо стрпљиви. Немају сви исти темперамент и степен зрелости. Некима је потребно више времена да се смире, док други још увек уче да испољавају добре особине. Ми, с наше стране, наставимо да будемо добри према њима и показујмо љубав. „Не дај да те зло надвлада, него надвладавај зло добрим“, пише у Библији (Римљанима 12:21).

Да бисмо били у миру с другима, потребно је да се трудимо да показујемо понизност, разумевање, стрпљење и љубав. Бити у миру с другима сасвим сигурно је вредно труда!

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Шта нам може помоћи да другима спремно опраштамо? (Колошанима 3:13)

● Шта нам може помоћи да приђемо особи с којом имамо проблем и разговарамо о томе? (Матеј 5:23, 24)

● Шта можемо урадити ако наши покушаји да изградимо мир не уроде плодом? (Римљанима 12:17-21)

[Истакнути текст на 11. страни]

„Разумевање човека задржава од гнева, и част му је да пређе преко преступа.“ (ПОСЛОВИЦЕ 19:11)