Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проблем с бесом

Проблем с бесом

Проблем с бесом

Један човек је наручио сендвич у ресторану брзе хране. Разљутило га је то што је, за његов појам, предуго чекао. Запретио је раднику, шчепао га и ошамарио. Затим је разбеснели човек зграбио свој сендвич и изашао из ресторана.

СВИ се ми с времена на време наљутимо. На крају крајева, гнев је природна емоција баш као и љубав, нада, забринутост, туга и страх. Бес који се контролише и каналише може бити користан. На пример, може нас учинити одлучнијима да савладамо неке препреке и проблеме.

Као што се види у ситуацији на почетку чланка, бес има и своју мрачну страну. Неки људи се љуте брже, чешће и интензивније од других. Када су испровоцирани, бурно реагују, нападајући вербално или физички. Њихов бес заправо има контролу над њима уместо да је обрнуто. Такав неконтролисан бес је опасан, и зато може постати прави проблем. *

Због таквог неконтролисаног гнева пате и они, али и сви око њих. Чак и ситнице могу избацити из такта неког ко има преку нарав, а то се некад трагично завршава. Погледајте следеће примере:

Један човек који је ишао с пријатељима био је упуцан у врат када је један од његових пријатеља закачио другог човека спортском торбом на улици препуној људи.

Деветнаестогодишњи младић је насмрт претукао једанаестомесечну бебу своје веренице. Играо је насилну видео-игрицу и разбеснео се јер је изгубио зато што је беба дирала џојстик.

Слични извештаји широм света показују да све више људи има проблем с контролисањем беса. Зашто је то тако?

[Фуснота]

^ У брошури која се бави овом тематиком каже се да бес постаје прави проблем када се јавља „дисфункционалан начин на који особа подноси бес и бори се с њим, што константно доводи до озбиљних проблема у њеном животу, на пример, у размишљању, осећањима, понашању и међуљудским односима“ (Boiling Point—Problem Anger and What We Can Do About It).

[Оквир на 3. страни]

Гнев је део нашег емоционалног склопа. Дакле, има ситуација када је на месту да се изрази на један примерен начин. Међутим, ови чланци се баве штетним гневом, који и нама и другима наноси штету у емоционалном, физичком и духовном погледу.