Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чудесна текстура лептирових крила

Чудесна текстура лептирових крила

Игра случаја или дело Створитеља?

Чудесна текстура лептирових крила

● Неке врсте лептира имају изражајне, металик боје које се мењају у зависности од угла посматрања. Једна врста има тако јасну и интензивну боју да се може уочити са раздаљине од око 800 метара. Шта је јединствено код крила ове врсте лептира?

Размислите о следећем: Траке сићушних конкавних површина крила зеленог ластиног репка (Papilio blumei) рефлектују светлост на различите начине. На пример, средиште сваке конкавне површине рефлектује жутозелену светлост, док рубови рефлектују плаву светлост. Осим тога, у средишту конкавне површине, светлост се рефлектује директно, али када она пада по рубовима повећава се таласна дужина светлости и поларизује се, то јест ротира се њен смер. На крају настаје сложена, иридесцентна боја.

Истраживачима је било потребно десет година да направе реплику текстуре крила овог лептира. Они се надају да би таква технологија довела до производње новчаница и кредитних картица које би се теже фалсификовале, као и до производње соларних ћелија које би ефикасније упијале Сунчеву енергију. Међутим, није лако произвести материјал налик текстури лептировог крила. „Упркос свеобухватном научном схватању оптике, невероватно разноврсна палета боја која се налази у природи често превазилази оптичке ефекте који се могу произвести помоћу технологије“, пише Улрих Штајнер, професор у Центру за нанонауку при Универзитету Кембриџ.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је чудесна текстура крила зеленог ластиног репка настала игром случаја или је то дело Створитеља?

[Слика на 24. страни]

Зелени ластин репак

[Слика на 24. страни]

Микроскопски приказ лептировог крила

[Извори слика на 24. страни]

Лептир: Faunia, Madrid; микроскопски приказ: © Eye of Science/Photo Researchers, Inc.