Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто не бити шкрт на похвалама?

Зашто не бити шкрт на похвалама?

Гледиште Библије

Зашто не бити шкрт на похвалама?

МНОГИ мисле да оно што раде пролази незапажено. На пример, запослени често осећају да их њихови послодавци не цене. Многи који су у браку мисле да их њихов брачни друг не поштује. Такође, нека деца имају осећај да никада не испуњавају очекивања својих родитеља. Сасвим сигурно, таквих осећања би било мање ако бисмо с времена на време похвалили друге.

У времену у коме живимо, искрене речи похвале нису уобичајене. То није никакво чудо, јер је Библија прорекла: „У последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, [...] незахвални“ (2. Тимотеју 3:1, 2).

Да ли вас је неко некада искрено похвалио? Онда знате колико то уме да разгали и дирне. У Библији пише: „Реч у право време — како је добра!“ (Пословице 15:23). Свето писмо нам може помоћи да имамо слуха за друге.

Запажајмо добре стране других

Бог запажа и цени наше добре особине и добра дела због тога што му је стало до нас. Библија нас уверава у следеће: „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Летописа 16:9). Када показујемо да волимо Бога, поштујући његове законе, он то сасвим сигурно примећује.

Јехова Бог не гледа на наше мане. Када би он то радио, онда нико од нас не би могао бити у добром односу с њим (Псалам 130:3). Уместо тога, он је попут некога ко трага за драгуљима и стрпљиво пребира гомилу камења у потрази за драгоценом рудом. Када је пронађе, много се радује. Док је камен необрађен, можда се не види колико је драгоцен, али добар познавалац уме да препозна његову скривену вредност. Слично томе, када Бог посматра наше срце не тражи мане, већ драгоцене особине. Када их пронађе, много се радује. Он зна да када се те особине „обликују“ и „исполирају“ настаје права драгоценост — веран и одан Јеховин слуга.

Можемо нешто научити из Божјег примера. Можда смо склони да се фокусирамо на слабе стране других. Али ако гледамо на њих попут Јехове, тражићемо њихове добре особине (Псалам 103:8-11, 17, 18). Када их запазимо, онда ћемо им то и рећи. До чега ће то довести? Наше речи ће их сигурно окрепити, а могу их чак подстаћи да се још више труде да раде оно што је исправно. А ми ћемо, заузврат, осетити радост која произлази из давања (Дела апостолска 20:35).

Покажимо да смо приметили

Исус је запажао када би други урадили нешто похвално и то није прећутао. Једном приликом, када је једна уплашена, болесна жена дискретно дотакла његову горњу хаљину да би се излечила, он јој је подигао дух речима: „Кћери, твоја вера те је излечила“ (Марко 5:34).

У једној другој ситуацији, док је поучавао у храму у Јерусалиму, видео је многе богаташе како стављају новац у кутије за прилоге. Затим је запазио како једна сиромашна удовица убацује „два новчића“. Други су дали много више новца од ње. Па ипак, Исус ју је похвалио пред другима за њену побожност: „Заиста, кажем вам, ова сиромашна удовица убацила је више од свих њих. Јер су сви они убацили дарове од свог вишка, а ова жена је од своје сиротиње убацила све што је имала за живот“ (Лука 21:1-4).

Како можемо опонашати Исуса? У Библији стоји: „Не ускрати добра онима којима је потребно, кад руком својом то можеш учинити“ (Пословице 3:27).

Похвала има велику моћ

Сви имамо потребу да будемо цењени и вољени, а због незахвалног става већине људи данас та потреба често остаје неиспуњена. Када искрено похваљујемо друге, крепимо их и јачамо. То их подстиче да и даље дају све од себе (Пословице 31:28, 29).

Библија нас саветује: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела“ (Јеврејима 10:24). Када бисмо сви обраћали пажњу на друге, тражили њихове добре стране и стављали им до знања да смо приметили њихове добре поступке, свет би сасвим другачије изгледао. Похвала заиста има велику моћ!

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Зашто не треба да прећутимо када неко уради нешто похвално? (Пословице 15:23)

● На шта се Јехова усредсређује када нас испитује? (2. Летописа 16:9)

● Када треба да похваљујемо друге? (Пословице 3:27)

[Слика на 29. страни]

Да ли запажате кад неко нешто добро уради и да ли га похвалите за то?