Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Истина ће вас ослободити“

„Истина ће вас ослободити“

Гледиште Библије

„Истина ће вас ослободити“

МИЛИОНИ људи мисле да су слободни, али заправо нису. На пример, многи робују сујеверју. Други имају страх од мртвих и мисле да ће их умилостивити неким обредима, за које понекад треба одвојити доста новца. Такође, неки имају претерани страх од смрти, јер не знају шта се тачно тада догађа. Да ли се такве особе могу ослободити тог терета у менталном, емоционалном и финансијском погледу? Као што показују речи Исуса Христа цитиране у наслову, то је могуће, а кључ за то је истина. Али каква је то истина? Истина уопште или у неком посебном смислу?

Исус је дао јасан одговор: „Ако останете у мојој речи, упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:31, 32). Исусова „реч“, то јест његова учења налазе се у Библији.

Када је рекао „истина ће вас ослободити“, он је првенствено имао на уму ослобођење од греха и смрти. Поред тога, истина из Божје Речи нас ослобађа и сујеверја, страха од мртвих, као и претераног страха од смрти. Како?

1. Ослобођени сујеверја. Многи верују да одређене ствари, поступци и бројеви доносе несрећу. Други чекају неки добар предзнак, прате хороскоп или се обраћају „видовитим“ особама пре него што донесу неку важну одлуку.

Како библијска истина ослобађа: У библијска времена, неке Божје слуге су постале сујеверне, чак до те мере да су обожавале ’бога Среће‘ и ’бога Судбине‘. Шта је Јехова Бог мислио о томе? „Чинили [сте] оно што је зло у мојим очима“, рекао је (Исаија 65:11, 12). Бог је имао исто мишљење о онима који су се обраћали духовним медијима за вођство у животу: ’Онај ко прориче будућност одвратан је Јехови‘ (Поновљени закони 18:11, 12).

Сујеверје и обраћање духовним медијима је штетно зато што спада у ’Ђаволове сплетке‘, а њега је Исус назвао ’оцем лажи‘ (Ефешанима 6:11; Јован 8:44). Када би вам био потребан савет о некој важној ствари, да ли бисте се обратили неком ко лаже? Наравно да не бисте. Зато је мудро избегавати све што је повезано са ’оцем лажи‘.

Кључ за доношење исправних одлука у животу јесте мудрост која се темељи на добром познавању библијских начела и Божје намере за човечанство. „Јехова даје мудрост, из његових уста долази знање и разборитост“, стоји у Пословицама 2:6.

2. Ослобођени страха од мртвих. Многи људи верују да „душе“ умрлих предака имају утицаја на живе. Они мисле да те „душе“ треба да се одређеним обичајима спрече да науде живима. Зато неки људи улазе у велике дугове како би платили обреде за покој душа умрлих.

Како библијска истина ослобађа: Библија нам открива истину о томе шта се дешава с човеком када умре. На пример, Исус је рекао да мртви спавају (Јован 11:11, 14). Шта је тиме мислио? Одговор налазимо у Проповеднику 9:5: „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега.“ Заиста, мртви као да су утонули у дубок сан и немају свест ни о чему. Они су, заправо, престали да постоје, те стога не могу чинити ни добро нити могу проузроковати да нам се нешто лоше догоди.

Па ипак, неки тврде да су имали контакт с мртвима. Како је то могуће? Библија има одговор и на то питање. У њој стоји да се на почетку људске историје известан број анђела побунио против Бога (2. Петрова 2:4). Ти зли духови — демони — обмањују људе (1.Тимотеју 4:1). На пример, они то раде тако што се претварају да су мртве особе и тако подупиру лаж да мртви настављају да живе у неком другом облику или у неком другом подручју.

3. Ослобођени претераног страха од смрти. Смрт је прави непријатељ, баш као што каже Библија (1. Коринћанима 15:26). Стога, није чудо што се плашимо смрти и не желимо да умремо. Па ипак, не треба да страхујемо.

Како библијска истина ослобађа: Осим тога што Библија открива истину о мртвима, она такође говори о томе да ће Бог путем ускрсења вратити мртве у живот. Исус је о томе рекао: „Долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов [Христов] глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15).

Како ће то изгледати? Исус је то показао када је ускрснуо неке људе из мртвих. Све те особе су се вратиле у живот као људи, исти онакви какви су били пре него што су умрли (Марко 5:35-42; Лука 7:11-17; Јован 11:43, 44). То се слаже с грчком речју која је код нас преведена са „ускрсење“ (васкрсење) што дословно значи „устајање“. Када је разговарао са својим остарелим слугом Данилом, Бог је рекао: „Почиваћеш [смртним сном], али ћеш устати да добијеш своје наследство на крају дана̂“ (Данило 12:13). Нема сумње да су ове речи биле утешне за Данила и да су му помогле да се храбро и достојанствено суочи са смрћу.

Један од разлога због којих је Исус дошао на земљу био је да ’проповеда ослобођење заробљенима‘, то јест онима који су робовали лажним веровањима (Лука 4:18). Пошто су његова учења записана у Библији, она све до данас ослобађају људе. Искрено се надамо да ће библијска истина и вама помоћи да заувек уживате у правој слободи.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

Како нас библијска истина ослобађа

● сујеверја? (Исаија 8:19, 20; 65:11, 12)

● страха од мртвих? (Проповедник 9:5; Јован 11:11, 14)

● страха од смрти? (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15)

[Истакнути текст на 11. страни]

Библијска истина ослобађа људе сујеверја, страха од мртвих, као и претераног страха од смрти