Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли смо само пријатељи? — 1. део

Да ли смо само пријатељи? — 1. део

Млади питају

Да ли смо само пријатељи? — 1. део

ДА ЛИ ТИ НЕКА ОСОБА ПАДНЕ НА ПАМЕТ КАД ПРОЧИТАШ НАСЛОВ?

ДА НЕ

ОДМАХ ПРОЧИТАЈ ИПАК ПРОЧИТАЈ ЧЛАНАК.

ЧЛАНАК. МОЖДА ОН ЋЕ ТИ ПОМОЋИ ДА ЗАДРЖИШ

ТИ ЈЕ СТРАШНО ЛЕПА ПРИЈАТЕЉСТВА СА

ПОТРЕБАН. СУПРОТНИМ ПОЛОМ И ДА

НЕ СТВОРИШ ПРОБЛЕМ.

Означи да ли је следећа изјава тачна или нетачна:

Не треба да имам пријатеље међу супротним полом уколико нисам спреман за озбиљну везу која може водити до брака.

․․․․․ ТАЧНО ․․․․․ НЕТАЧНО

Размисли о следећем: Исус није планирао да се ожени, па ипак је имао пријатеље и међу женама (Матеј 12:46-50; Лука 8:1-3). Очигледно се исто може рећи и за Тимотеја, јер му је апостол Павле рекао да се према млађим женама опходи као према сестрама, „са свом честитошћу“ (1. Тимотеју 5:1, 2).

Павле је знао да ће Тимотеј, пошто ће посећивати многе скупштине, упознати многе девојке (Марко 10:29, 30). Да ли би било погрешно да се дружи с њима? Наравно да не би. Али пошто тада није намеравао да ступи у брак, морао је да задржи неку дистанцу, тако да се не би емотивно везао за неког. Наравно, он ни у ком случају није флертовао с тим девојкама нити се играо с њиховим осећањима (Лука 6:31).

А каква је ситуација код тебе? Да ли мислиш да си спреман за брак?

ДА ⇨ Пријатељства са особама супротног пола могу довести до тога да нађеш неког с ким би желео да делиш живот (Пословице 18:22; 31:10).

НЕ ⇨ Треба да поставиш границе (Јеремија 17:9). Лако је рећи, зар не? „Тешко је с неким остати само пријатељ“, каже 18-годишња Невена. * „Није лако знати где повући црту.“

Зашто уопште треба да повучеш црту? Зато што ако то не учиниш, сигурно ће неко бити рањен, ти или друга страна. Погледај зашто.

ЖИВА ИСТИНА: Ако се за некога емотивно вежеш пре него што си спреман за озбиљну везу, неко ће бити повређен. „То ми се двапут десило“, каже 19-годишња Кели. „Прво сам се ја везала за једног дечка, а касније се један дечко заљубио у мене. Оба пута је неко био повређен, и то су ожиљци које и данас носим.“

За размишљање:

У којим околностима не би било ништа лоше у томе да се дружиш са особама супротног пола? Какве би ситуације било добро да избегаваш?

Зашто није мудро да будеш у друштву увек са истом особом? Зашто би та особа могла почети да мисли да има нешто више између вас двоје? Зашто би то могао ти помислити?

„Понекад се заваравам: ’Ма, ми смо само пријатељи. Он ми је као брат.‘ А онда кад га видим с другом девојком, буде ми криво, имам осећај да ме је изневерио“ (Дајана).

У Библији стоји: „Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени“ (Пословице 22:3).

ЖИВА ИСТИНА: Ако се за некога емотивно вежеш пре него што си спреман за озбиљну везу, можеш изгубити доброг пријатеља. „Један дечко и ја смо се дописивали мобилним телефонима“, присећа се 16-годишња Каћа, „и скоро сваког дана смо слали једно другом поруке. Међутим, почео је да флертује са мном и онда ми је једног дана отворено рекао да му се свиђам и да жели да будемо нешто више од пријатеља. Проблем је био у томе што се он мени није допадао као дечко. Након што сам му то рекла, ретко смо разговарали и наше пријатељство се окончало.“

За размишљање:

Ко је био повређен у Каћином случају и зашто? Да ли су она или он могли да спрече такав исход? Како?

Када неко шаље поруке, како нехотице може створити утисак да жели нешто више од пријатељства?

„Понекад морам да ставим лепу дистанцу. Момци могу бити страва пријатељи, али ја не желим да покварим пријатељства тако што бих се упустила у нешто више“ (Лела).

У Библији стоји: „Паметан пази на кораке своје“ (Пословице 14:15).

Закључак: Дружење са особама супротног пола није неисправно. Али ако ниси спреман за озбиљну везу која ће водити до брака, треба да поставиш границе.

У СЛЕДЕЋЕМ ЧЛАНКУ „МЛАДИ ПИТАЈУ“...

Ако се за неког емотивно вежеш пре него што си спреман за озбиљну везу, можеш угрозити своју репутацију. Сазнај како.

Ако желиш да прочиташ још неки чланак из серије „Млади питају“ можеш преузети друга издања Пробудите се! са веб-сајта www.pr418.com

[Фуснота]

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

[Оквир/Слика на 16. страни]

ШТА БИ ТИ УРАДИО?

ДОГАЂАЈ: „Дописивала сам се порукицама с једним дечком који живи више од 1 500 километара далеко од мене. Дописивали смо се, па тако, једном недељно. Није ми се допадао као неко с ким бих започела везу, и мислила сам да ни он мене не гледа тако. А онда сам једног дана добила следећу поруку: ’Где си лепотице? Недостајала си ми. Шта има ново код тебе?‘ Шокирала сам се! Рекла сам му да га гледам само као пријатеља, а не нешто више. Он ми је на то одговорио: ’Ма у реду је.‘ И више ми се никада није јавио“ (Жанет).

● Ако још ниси за озбиљну везу, каква би била твоја реакција ако би ти неко послао поруку сличну оној коју је примила Жанет?

● Ако си дечко, да ли мислиш да су порукице које је Жанет примила О. К.? Зашто тако мислиш?

● Да ли је по твом мишљењу лакше емоционално се везати за неког размењујући порукице него личним контактом? Зашто тако мислиш?

[Оквир на 17. страни]

ЗАШТО НЕ ПИТАШ РОДИТЕЉЕ?

Поразговарај с родитељима о томе шта они мисле о питањима под сивим кружићима. Да ли се њихово мишљење разликује од твог? Ако да, у ком погледу? Шта добро видиш у њиховом гледишту? (Пословице 11:14).

[Оквир/Слике на 17. страни]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

Џошуа: Што више времена проводиш с неком особом то ћеш се пре емотивно везати за њу.

Наташа: Ако с неким хоћеш да будеш само пријатељ, а стално си с том особом, осећања ће се сигурно развити или само код једног или код обоје.

Келси: Чак и ако сте испрва само пријатељи, а проводите доста времена заједно, лако се може десити да се развију осећања. Међутим, није немогуће с неким бити само пријатељ, али су потребни зрелост и добро просуђивање.

[Слика на 16. страни]

Емотивно се везати за неког, а не бити спреман за озбиљну везу води до катастрофе