Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЕУРО 2012. — важан догађај у историји спорта

ЕУРО 2012. — важан догађај у историји спорта

ЕУРО 2012. — важан догађај у историји спорта

ДА ЛИ уживате у гледању добре фудбалске утакмице или чак и сами волите да играте фудбал? Ако је тако, онда сигурно знате за ЕУРО 2012. који организује УЕФА (Европска фудбалска унија). То првенство ће бити отворено 8. јуна у Варшави, а затворено 1. јула у Кијеву. По чему се издваја ЕУРО 2012. и које су припреме начињене да би се одржао? Због чега је то важан догађај у историји спорта?

„Стварајмо историју заједно“

Почев од 1960. године, фудбалска првенства у Европи се одржавају сваке четири године. Међу земљама које су биле домаћини налазе се Аустрија, Белгија, Енглеска, Италија, Југославија, Немачка, Португал, Француска, Холандија, Швајцарска, Шведска и Шпанија.

Ове године, првенство ће се одржати у Пољској и Украјини. У Пољској ће се утакмице играти у Варшави, Вроцлаву, Гдањску и Познању, док ће се у Украјини утакмице играти у Доњецку, Кијеву, Лавову и Харкову.

УЕФА каже да ће ово бити „треће првенство које ће организовати две земље (2000. Белгија/Холандија [и] 2008. Аустрија/Швајцарска)“. Па ипак, у ком смислу је ЕУРО 2012. тако посебан? Овогодишњи шампионат не само што је резултат тесне сарадње земаља домаћина и организатора утакмица већ и прво првенство које ће се одржати у Средњој и Источној Европи. Зато званични слоган овог догађаја гласи „Стварајмо историју заједно“.

Припреме

Наравно, један од најважнијих корака у припреми било које утакмице јесте обезбедити одговарајуће место за њено одигравање. Из тог разлога, у Познању и Харкову су постојећи стадиони реновирани, док су у других шест градова саграђени нови стадиони. Они ће заједно моћи да приме око 358 000 гледалаца.

С обзиром на то да се очекује много посетилаца, управе градова домаћина су предузеле високе мере безбедности. На хиљаде припадника обезбеђења прошло је обуку за овај догађај. Према једној организацији из Пољске, њихова обука обухватала је „вежбање безбедносних тактика на 140 пројеката који укључују [...] контролу масе, стварање безбедносних зона и сарадњу са страним екипама обезбеђења“ (Science & Scholarship in Poland).

Зашто су потребне такве мере? С једне стране, власти су свесне да су велики спортски догађаји потенцијална мета терориста. Поред тога, оне знају да насилни навијачи често представљају претњу једни по друге, као што су недавни примери насиља и хулиганства то и показали.

Уравнотежено гледиште

Нажалост, многи који иду на утакмице претерано су заокупљени спортом. „Ако мом [фудбалском] тиму иде лоше, ја сам никакав и празан“, каже један навијач. „Заиста мислим да би ме у случају опасности од нуклеарног рата, највише бринуло да ли ће то утицати на утакмице планиране за викенд.“

Насупрот томе, осмотримо уравнотежено гледиште о забави које можемо пронаћи у једној древној књизи мудрости, Библији. Она говори о вредности спорта и рекреације наводећи да постоји „време кад се смеје [...] и време кад се игра“ (Проповедник 3:1-4). Библија нас такође подстиче и на умереност (1. Тимотеју 3:2, 11). Зато, када одлучујемо шта ће бити у средишту нашег живота, мудро је да следимо библијски савет да „уочимо разлику између оног што је важно и оног што није“ и да затим „изаберемо оно што је важније“ (Филипљанима 1:10, Easy-to-Read Version).

[Оквир/Слика на 25. страни]

БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА НА ПРВЕНСТВУ

УЕФА је 20. октобра 2011. објавила да ће „спроводити потпуну забрану коришћења, продаје и рекламирања дувана на свим локацијама на којима ће се играти утакмице Европског првенства 2012“. Зашто је уведена ова забрана? Председник УЕФА Мишел Платини је рекао: „Европско првенство 2012. на ком неће бити дуванског дима поштује здравље наших гледалаца и свих осталих који су укључени у ово такмичење.“ Једна од оних који су се залагали за увођење ове забране је европска комесарка Андрула Василију. Она је апеловала на градове домаћине да прошире зоне у којима је пушење забрањено тако да обухвата и друга места као што су ресторани и јавни превоз. „Фудбал и спорт тичу се здравља и добре игре“, каже она, „а дуван има потпуно другачији ефекат — они једноставно не иду заједно.“

[Мапа на 24. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ПОЉСКА

ВАРШАВА

Гдањск

Познањ

Вроцлав

УКРАЈИНА

КИЈЕВ

Лавов

Харков

Доњецк

[Слика на 24. страни]

Финале Европског првенства 2008. између Немачке и Шпаније одиграно на стадиону „Ернст Хапел“ у Бечу

[Слика на 25. страни]

Олимпијски стадион у Кијеву

[Извор слике на 25. страни]

Стране 24 и 25, обе фотографије: Getty Images