Пређи на садржај

Пређи на садржај

Могу ли мртви помоћи живима?

Могу ли мртви помоћи живима?

Гледиште Библије

Могу ли мртви помоћи живима?

ЉУДИ одавно верују да мртви могу помагати живима. Један древни опис овог веровања налази се у Хомеровом античком спеву о Одисеју. Тај легендарни херој креће на пут у подземни свет, јер очајнички жели да пита једног мртвог пророка како да се врати кући на острво Итаку.

Многи у потрази за одговорима на тешка питања која их муче присуствују спиритистичким сеансама, спавају у гробницама својих предака или врше друге спиритистичке обреде, надајући се да ће од мртвих добити одговоре. Да ли мртви заиста могу помоћи живима?

Популарна пракса

Многе признате светске религије научавају да је могуће комуницирати с мртвима. У Енциклопедији живих религија, у издању Нолита из 1981, под одредницом некромантија стоји да је то „пракса призивања духова мртвих и општења с њима у циљу [...] предвиђања будућности“. У њој се још каже да је некромантија распрострањена то јест да се може наћи „у многим културама“. Зато није чудо што верници из многих религија покушавају да дођу до неких информација из света духова.

Иако „Црква оштро осуђује“ контактирање с мртвима, каже New Catholic Encyclopedia, „често наилазимо на податке да се то радило у средњем веку и у доба ренесансе“. Какав је став Библије о томе?

Да ли се треба обраћати мртвима?

Јехова Бог је још у древним временима заповедио свом народу: „Нека се код тебе не нађе нико ко [...] пита мртве“ (Поновљени закони 18:9-13). Зашто је Јехова то забранио? Кад би било могуће комуницирати с мртвима, зар не би Бог показао своју љубав тако што би то дозволио? Али, једноставно речено, тако нешто није могуће. Како то знамо?

Свето писмо више пута каже да мртви престају да постоје, те стога немају свест. Запазите шта пише у Проповеднику 9:5: „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега.“ У Псалму 146:3, 4 пише: „Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема. Дух његов изађе из њега, и он се у прах враћа, тог дана пропадну све мисли његове.“ Исаија је такође рекао да мртви немају никакву моћ (Исаија 26:14).

Па ипак, многи људи верују да путем спиритистичких обреда могу ступити у контакт са својим вољенима који су умрли. Таква искуства су уобичајена, што показује да су многи заиста разговарали с неким из духовног света. Међутим, као што горе споменути стихови показују, те особе нису могле да разговарају с мртвима. С ким су онда разговарале?

Комуникација, али с ким?

Библија открива да су се Божји духовни синови побунили против свог Творца и постали демони (Постанак 6:1-5; Јудина 6, 7). Ти демони подупиру лаж да се људски живот не завршава након смрти. Да би и даље заводили људе, обраћају се живима претварајући се да су мртве особе.

У Библији пише да је израелски краљ Саул, након што га је Јехова због непослушности одбацио, желео да му једна жена која призива духове дозове мртвог пророка Самуила да би га питао за савет. Саул јесте примио поруку из духовног подручја, али она није била од Самуила. Како то знамо? Тај пророк је још за живота одбио да види краља и био је против оних који призивају духове. Саул је, у ствари, добио информацију од једног демона који се само претварао да је Самуило (1. Самуилова 28:3-20).

Демони су Божји непријатељи и опасно је ступати с њима у контакт. Свето писмо зато даје заповест: „Не обраћајте се онима који призивају духове и не питајте оне који проричу будућност да због њих не постанете нечисти“ (Левитска 19:31). Онај „који призива духове“, стоји у Поновљеним законима 18:11, 12, „одвратан је Јехови“. Јехова је осудио краља Саула на смрт, између осталог, и због тога што је „питао за савет жену која призива духове“ (1. Летописа 10:13, 14).

Коме онда да се обратимо ако због тешких питања која нас муче или одлука које треба да донесемо осећамо да нам треба помоћ из неког вишег извора? Свето писмо описује Јехову Бога као ’Величанственог Учитеља‘. Ако ви и ваши најближи тражите савете у његовој Речи, Библији, и живите по ономе што она научава, у симболичном смислу „ваше ће уши чути како се за вама говори: ’То је пут, идите њим‘ “ (Исаија 30:20, 21). Иако у данашње време хришћани не очекују да ће дословно чути глас правог Бога, ипак га они могу симболично чути у Библији. Јехова као да каже: ’Допусти ми да те водим.‘

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Како Бог гледа на покушаје да се комуницира с мртвима? (Поновљени закони 18:9-13)

● Да ли мртви могу откривати неке информације живима? (Проповедник 9:5)

● Коме треба да се с поуздањем обратимо за вођство у животу? (Исаија 30:20, 21)