Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Број становника у свету је крајем 2011. премашио 7 милијарди, у односу на „6 милијарди [колико их је било] 1999“. (ФАКУЛТЕТ ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ УНИВЕРЗИТЕТА ХАРВАРД, САД)

У Уједињеном Краљевству „58,8% људи у глобалу сматра да би за њихову породицу било добро када би се повремено одмарали од технологије тако што би искључили све електронске уређаје за комуникацију [...] Сваки трећи испитаник осећа се толико преоптерећено да жели да предахне од технологије.“ (КЕМБРИЧКИ УНИВЕРЗИТЕТ, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

„Од 1976, конгрес католичких бискупа у Сједињеним Државама доноси прогласе [...] пре сваких председничких избора да би подстакао католике да покажу своју веру на изборима.“ (УНИВЕРЗИТЕТ ФОРДХАМ, САД)

„Да би на улицама настали нереди, довољно је само да се скупи одређени број криминалаца [...] Губитак моралног осећаја захватио је један број младих Британаца којих, иако чине само групу становништва, има довољно да би терорисали и понижавали целу државу.“ (THE ECONOMIST, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Колико врста има на Земљи?

„И даље смо прилично несигурни што се тиче броја постојећих врста, што показује колику празнину имамо о основним сазнањима о животу на Земљи“, кажу научници чији се радови појављују у часопису PLoS Biology. Иако по њиховој процени има 8,7 милиона врста живих организама, милион мање или више, други стручњаци сматрају да се број врста креће између 3 милиона и 100 милиона! До сада је класификовано само 1,2 милиона врста и, ако се настави оваквом брзином, сматра се да би требало више од 1 000 година да се попише преостали део. „Како споро напредујемо у пописивању врста, многе ће нестати пре него што сазнамо да су уопште постојале“, кажу истраживачи.

Сателити у служби археологије

Археолози користе нову методу у потрази за древним рушевинама. На сателитским инфрацрвеним снимцима високе резолуције могу се помоћу компјутерског софтвера уочити археолошки локалитети. На пример, извештава се да је на основу фотографија снимљених са 700 километара изнад Египта откривено 17 пирамида за које се раније није знало, 1 000 древних гробница и отприлике 3 000 некадашњих насеобина. Пошто се инфрацрвеним снимањем може видети и оно што је испод површине земље, овом технологијом се откривају обриси давно заборављених старина које се не виде с површине земље.