Пређи на садржај

Пређи на садржај

Укусни инсекти — оброк који нећемо заборавити

Укусни инсекти — оброк који нећемо заборавити

Укусни инсекти — оброк који нећемо заборавити

НЕКОЛИКО пријатеља који живе у једном мирном месташцу у Бангију, главном граду Централноафричке Републике, позвало је моју супругу и мене на ручак.

„Уђите! Надамо се да сте гладни“, кажу они након што смо стигли. Чак и пре него што смо ушли, осећамо примамљиве мирисе црног и белог лука и зачина, и чујемо гласан жамор наших пријатеља. Наша домаћица Ела разговара с нама о томе шта нам је спремила.

„Инсекти су за многе у Централноафричкој Републици важан извор протеина“, каже Ела. „Међутим, ми их не једемо зато што морамо; једемо их зато што су веома укусни.“ Она додаје: „Данас ћемо јести маконго — гусенице.“

То не треба да нас изненади. Иако инсекти у тањиру баш и нису по свачијем укусу, неки инсекти се у преко сто земаља сматрају правом посластицом.

Шумска гозба

У Централноафричкој Републици се у исхрани користе многе врсте инсеката. Током кишне сезоне, термити који се на локалном језику зову бобо, образују ројеве око термитњака, док се у урбаним деловима скупљају око осветљења. Након вечерњег пљуска, деца иду у потеру за термитима којима пуне своје корпе, а при том понеког често убаце у уста весело мљацкајући. Термити се припремају тако што се суше на сунцу, усоле и пеку или зачине љутим папричицама, а могу се кувати у паприкашу или се користе као пуњење за кнедле.

Киндагозо је назив који се односи на зелене скакавце који долазе у ово подручје током сушног периода. Становници Централноафричке Републике пеку скакавце или их кувају након што им претходно уклоне делове који се не једу.

Широм ове земље се у исхрани користи и неколико врста гусеница. Позвани смо да пробамо једну врсту гусеница (Imbrasia oyemensis). Оне се излегу из јаја која једна врста мољца полаже у дрвету сапели (Entandrophragma cylindricum). Након што се гусенице излегу, сељани их скупљају и перу. Оне се затим лагано крчкају заједно с парадајзом, луком и другим састојцима зависно од породичног рецепта. Неке гусенице се ради очувања суше или диме. Ако се не искористе одмах, могу се чувати и до три месеца.

Безбедно и здраво

Нису сви инсекти јестиви, али се многи могу јести ако се скупљају с подручја која нису третирана пестицидима и вештачким ђубривом и уколико се правилно чувају и припремају. Наравно, треба бити опрезан. Ове инсекте треба да избегавају они који су алергични на љускаре, њихове морске „рођаке“, јер и они спадају у артроподе, то јест зглавкаре. За разлику од многих љускара, који се хране отпадним материјама, највећи број јестивих инсеката се храни чистим лишћем и биљкама које људи иначе не би могли сварити.

Гусенице су изузетно богате храњивим састојцима који се налазе у наизглед малом „паковању“. Према Организацији Уједињених нација за исхрану и пољопривреду, сушене гусенице у поређењу с говеђим месом садрже више него дупло протеина. Стручњаци за исхрану поново увиђају колико су инсекти добар извор исхране у многим земљама у развоју.

У зависности од тога које гусенице су у питању, само 100 грама овог инсекта може да задовољи велики део дневних потреба за важним минералима и витаминима. Неки од тих минерала су калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум и цинк. Осим тога, од брашна које се добија од гусеница може се направити каша као додатак исхрани неухрањеној деци.

Поред нутриционистичке вредности, коришћење инсеката у исхрани има и друге добре стране. На пример, не угрожава се животна средина и за припрему неког оброка од инсеката потребно је само мало воде. Поред тога, сакупљање инсеката ради исхране јесте један начин за природно контролисање штеточина.

Главно јело

Док смо ишчекивали овај посебан оброк, сетили смо се да су се, према Мојсијевом закону који је био дат древном израелском народу, скакавци смели јести. Јеле су их неке Божје слуге, на пример, Јован Крститељ (Левитска 11:22; Матеј 3:4; Марко 1:6). Па ипак, можда ћемо у почетку оклевати да једемо нешто на шта нисмо навикли.

Ела се вратила из кухиње с главним јелом које се пушило и које је заокупило пажњу свих нас — осам Африканаца широког осмеха, моје супруге и мене. Домаћица је испред нас ставила две велике чиније с гусеницама. Пошто смо били гости, указана нам је част да први будемо послужени и то обилно.

На крају, ми бисмо вам саветовали: „Ако имате прилику да уживате у тако јефтином, укусном и храњивом оброку, не оклевајте! То је оброк који никада нећете заборавити.“

[Слика на 27. страни]

Неприпремљен „маконго“ — гусенице

[Слика на 27. страни]

Припремљен „киндагозо“ — скакавци