Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускоро здрава храна за све!

Ускоро здрава храна за све!

Ускоро здрава храна за све!

ИАКО можемо предузети неке кораке да би храна коју једемо била сигурнија, ипак су многи фактори ван наше моћи. Примера ради, није могуће лично прегледати све намирнице пре него што се купе и припреме. Можда морамо да купујемо прерађевине увезене из далеких земаља. А нека храна коју купујемо може бити контаминирана опасним хемикалијама које се налазе у ваздуху, води или земљишту.

У једном извештају Светске здравствене организације, њени званичници кажу да неке проблеме у вези с безбедношћу хране „појединачне владе не могу самостално решити, већ је за то неопходна међународна сарадња“ (Foodborne Disease Control: A Transnational Challenge). Болести које се преносе храном заиста су глобални проблем.

Наравно, многи ће довести у питање то што с поуздањем кажемо да ће ускоро бити здраве хране за све. Али можемо бити сигурни у то јер ’Јехова, Господар целе земље‘ обећава да ће сви проблеми које човечанство има с храном бити решени (Исус Навин 3:13). Неки можда тврде да то што има неисправне хране доказује да се Богу не може веровати. Али размислите: ако је конобар немаран и дозволи да се храна поквари, да ли би било у реду за то кривити кувара? Наравно да не би.

Слично томе, за загађивање хране одговорни су људи, а не Створитељ. То што има много здравствено неисправне хране, проблем је који је направио човек. Бог не само што није крив већ је обећао да ће ’уништити оне који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18).

Чињеница је да је Бог већ доказао да му је стало до тога да имамо квалитетну храну. Он је онај који је створио земљу и начинио дрвеће које није само „пријатно за гледање“ већ има плод који је „добар за јело“ (Постанак 2:9). Чак и када су људи постали подложни болестима, Јехова Бог је свом народу дао конкретне смернице како би њихова храна остала безбедна и не би била штетна по здравље. (Видети оквир „Кодекс здравствених норми“.)

Какву је храну за нас Бог у почетку створио? У Библији стоји: „Ти пушташ да ниче зелена трава за стоку, и биље за потребе људи, дајеш да из земље храна ниче. Дајеш вино да весели срце човеково, и уље од ког се лице сјаји, и хлеб што крепи срце човека смртног“ (Псалам 104:14, 15). У Библији се још каже: ’Све животиње што се мичу и што живе нека служе за храну‘ (Постанак 9:3).

Што се тиче наше будућности, у Божјој Речи стоји обећање: „Он [Бог] ће дати кишу за семе којим ћеш засејати њиву, и даће да ти земља роди обилан и хранљив хлеб. Тог дана твоја ће стока пасти на пространом пашњаку“ (Исаија 30:23). Ускоро ће данашњи суморни новински наслови уступити место објави: „Здрава храна за све!“

[Истакнути текст на 9. страни]

Створитељ нам обећава светлу будућност са обиљем добре хране

[Оквир на 8. страни]

„КОДЕКС ЗДРАВСТВЕНИХ НОРМИ“

Пре око 3 500 година, израелски народ је добио Мојсијев закон. Он је штитио Израелце од многих болести које се преносе храном. Погледајте следеће прописе:

● Немојте користити прибор и посуђе које није чисто будући да је дошло у додир са угинулом животињом: „Свака посуда која се употребљава нека се стави у воду и нека буде нечиста до вечери, а онда ће опет бити чиста“ (Левитска 11:31-34).

● Немојте јести месо животиње која је угинула: „Не једите оно што је угинуло“ (Поновљени закони 14:21).

● Нека храна коју не поједете не стоји дуго: „Оно што од ње [хране] остане може да се једе и сутрадан. Али месо од жртве које остане до трећег дана нека се спали ватром“ (Левитска 7:16-18).

Доктор медицине Артур Рендел Шорт, изразио је своје изненађење што је Мојсијев закон у поређењу са ондашњим законима народа који су окруживали Израелце садржао „тако мудар и разуман кодекс здравствених норми“.