Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — књига тачних пророчанстава, 3. део

Библија — књига тачних пророчанстава, 3. део

Библија — књига тачних пророчанстава, 3. део

„Нашли смо Месију!“

У овој серији од осам чланака говори се о једном изузетном обележју Библије — њеним пророчанствима. Ови чланци ће нам помоћи да добијемо одговоре на следећа питања: Да ли су библијска пророчанства само дело неких умних људи или су живи доказ да потичу од Бога? Позивамо вас да одвагнете чињенице.

ВЕКОВИМА пре него што се Исус родио, јеврејски пророци су указивали на то да ће он бити Месија, што на хебрејском значи „Помазаник“. Ти пророци су открили многе појединости о његовом животу, укључујући и из које ће породичне лозе потећи, затим где ће се родити, када ће постати Месија и шта ће му се десити.

Хришћани у првом веку су веровали да је Исус испунио та пророчанства. Они су размишљали попут Андрије, који је свом брату Симону Петру рекао: „Нашли смо Месију!“ (Јован 1:40, 41). Да ли је тај закључак био исправан? На Месији су се испунила многа пророчанства, а ми ћемо осмотрити четири од њих узимајући у обзир чињенице.

1. пророчанство: „Јехова се заклео Давиду [...] ’Потомка утробе твоје поставићу на твој престо.‘ “ (Псалам 132:11)

Испуњење. Матејево јеванђеље почиње следећим речима: „Ово је књига о животу Исуса Христа, сина Давидовог, сина Аврахамовог.“ Матеј затим прати Исусово порекло преко Давида, а исто то чини и Лука у свом јеванђељу (Матеј 1:1-16; Лука 3:23-38).

Шта историја показује

● Записи јеврејског историчара Јосифа Флавија показују да су родословни записи јеврејских породица били доступни у јавним архивама. Ти записи су уништени 70. н. е., када је Јерусалим био уништен. Пре тога, у јавности се често могло чути да је Исус Давидов потомак (Матеј 9:27; 20:30; 21:9). Да је та тврдња била погрешна, свако ју је могао довести у питање или чак оспорити. Међутим, нема назнака да је то ико покушао.

2. пророчанство: „А ти, Витлејеме Ефрато, који си премален да будеш међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи онај који ће бити владар у Израелу.“ (Михеј 5:2)

Испуњење. Исус се родио у Витлејему. Када је цар Август наредио да се изврши попис, Исусов поочим Јосиф морао је да оде из Назарета у „Јудеју [Јуду], у Давидов град, који се зове Витлејем, јер је био из Давидовог дома и његове породице, да се упише с Маријом“. Док су тамо били, Марија је родила сина, Исуса (Лука 2:1-7).

Шта историја показује

● Археологија потврђује да су Римљани вршили пописе у Малој Азији ради сакупљања пореза и ради војне обавезе. Да су постојали такви пописи доказује и једна наредба коју је 104. н. е. године издао римски намесник Египта. Један примерак те наредбе која се чува у Британској библиотеци каже: „Будући да је дошло време да се свако домаћинство попише, неопходно је да се сви, који из било ког разлога бораве ван своје области, врате својим кућама како би извршили прописану дужност да се попишу и латили се обрађивања свог земљишта.“

● У време Исусовог рођења, у Израелу су постојала два града под називом Витлејем. Један је био на северу, близу Назарета. Други, изгледа раније познат као Ефрата, био је близу Јерусалима, у Јуди (Постанак 35:19). Исус се родио у овом другом граду, баш као што је Михеј прорекао око осам векова пре тога.

3. пророчанство: „Од часа кад изађе реч да се Јерусалим обнови и поново сагради па до Месије, Вође, биће седам недеља, и још шездесет и две недеље.“ (Данило 9:25)

Испуњење. Тај период о коме Данило конкретно говори износи 69 недеља, то јест укупно 483 дана. Према библијском мерилу „дан за годину“, тај период износи 483 године (Бројеви 14:34). Обнова Јерусалима је започела 455. пре н. е. Као што је и проречено 483 године касније, 29. н. е., Исус је приликом крштења постао Помазаник, то јест Месија. Том приликом био је помазан Божјим светим духом * (Лука 3:21, 22).

Шта историја показује

● Почетком првог века нове ере, „народ је био у ишчекивању“ Месије (Лука 3:15). Јеврејски изучавалац Аба Хилел Силвер у својој књизи о томе како су Израелци рачунали време појаве Месије пише да је период пре уништења Јерусалима био „пун еуфорије у вези са очекивањем Месије“ (A History of Messianic Speculation in Israel). Он је такође приметио да је „Месија очекиван убрзо након 25. н. е.“. То очекивање Јевреја, као што каже Силвер, темељило се на „популарној хронологији тог времена“.

4. пророчанство: „Гроб ће му бити међу злочинцима и међу богатима.“ (Исаија 53:9)

Испуњење. Иако је погубљен с два злочинца, Исус је сахрањен у гробу исклесаном у стени који је припадао богатом вернику Јосифу из Ариматеје (Матеј 27:38, 57-60; Јован 19:38).

Шта историја показује

● Бројни древни писци који нису били хришћани, укључујући и јеврејског историчара Јосифа Флавија и римског историчара Тацита, говоре о томе да је Исус погубљен као злочинац.

● Археолошке ископине у Палестини откриле су постојање древних камених гробница које су се састојале од више одаја. Имати такву гробницу спремну и расположиву не би представљало никакав проблем богатом и утицајном човеку као што је био Јосиф из Ариматеје.

На Исусу су се испунила многа пророчанства о Месији, а ми смо поменули само неколико. Сасвим је јасно да ниједан човек није могао утицати на прецизност с којом су се испунила ова пророчанства. То што су се та пророчанства до у детаље испунила јача нашу веру да Бог стоји иза њих и да ће испунити и преостала пророчанства која се односе на Месију и тако донети срећу послушним људима.

У следећем чланку из ове серије биће осмотрено једно интересантно питање: Ако је Исус заиста био обећани Месија, зашто није спречио своју патњу и смрт?

[Фуснота]

^ Више информација о овом пророчанству које се односи на време када ће се појавити Месија можете наћи у књизи Шта Библија заиста научава?, стране 197-199; издали Јеховини сведоци.

[Табела/Слике на странама 22, 23]

(За комплетан текст, види публикацију)

ХРОНОЛОГИЈА ЧЕТИРИ ПРОРОЧАНСТВА О МЕСИЈИ

1 Месија ће бити потомак краља Давида

1070. пре н. е.

Давид постаје краљ целог Израела

607. пре н. е.

Вавилонци уништавају Јерусалим

455. пре н. е.

Издаје се наређење да се Јерусалим обнови

2 Месија ће се родити у Витлејему у Јуди

2. пре н. е.

Исус је рођен у Витлејему у Јуди, у породичној лози краља Давида

3 Месија ће се појавити 483 године након наређења да се Јерусалим обнови

29. н. е.

Исус је крштен и помазан као Месија

4 Месија ће умрети с грешницима, али ће бити сахрањен с богатима

33. н. е.

Исус умире са злочинцима, али је сахрањен с богатима