Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли смо само пријатељи? — 2. део

Да ли смо само пријатељи? — 2. део

Млади питају

Да ли смо само пријатељи? — 2. део

У ПРОШЛОМ ИЗДАЊУ, осмотрили смо две животне истине:

● Ако се за некога емотивно вежеш пре него што си спреман за озбиљну везу, неко ће бити повређен (Пословице 6:27).

● Ако се за некога емотивно вежеш пре него што си спреман за озбиљну везу, можеш изгубити доброг пријатеља * (Пословице 18:24).

У ОВОМ ИЗДАЊУ, осмотрићемо:

● трећу животну истину о емоционалном везивању

● како можеш знати да ли си се превише зближио с неким супротног пола

ЖИВА ИСТИНА: Ако се за некога емотивно вежеш пре него што си спреман за озбиљну везу, можеш угрозити своју репутацију. Једна девојка по имену Маја * о томе каже: „Знам момке који имају пуно другарица, а у ствари они желе да буду фаце тако што мувају више девојака. Свака од њих мисли како је она та права. У ствари, такви момци само уживају у женској пажњи.“

За размишљање:

● Ако си постао сувише близак с неким супротног пола, како то може утицати на твоју репутацију?

„Размењивати поруке с неким супротног пола је велика замка. Започнеш тако што се мало дописујеш с једном особом, али убрзо се дописујеш много и с многима. Пре него што схватиш шта се дешава, нађеш се у шеми с три момка и сваки од њих мисли да је он тај ког желиш боље упознати. Када сазнају како ствари стоје, то их заболи, а ти задобијеш репутацију неког ко се поиграва с другима“ (Лара).

У Библији стоји: „И дете делима својим показује да ли ће дело његово бити чисто и право“ (Пословице 20:11).

Закључак: Није погрешно дружити се са особама супротног пола. Али ако немаш меру, можеш себи нанети бол, можеш упропастити неко добро пријатељство и угрозити своју репутацију.

Како да знаш да ли си прешао границу? Једна могућност је да размислиш о следећем питању: ’Да ли сам некоме супротног пола отворио своју душу?‘ „Ако ти је неки дечко само пријатељ“, каже девојка по имену Ерин, „онда он не треба да буде први с којим желиш да разговараш сваког дана или неко коме једва чекаш да пренесеш важне новости, а дефинитивно не треба да буде неко коме ћеш се обратити кад ти је тешко.“

За размишљање:

● Зашто може бити привлачно отворити душу неком супротног пола? Али које су опасности?

„Моји најблискији пријатељи нису моји другови. Не разговарам с њима телефоном сатима, као што бих то чинила с неком другарицом. Ту су и теме о којима с њима једноставно не причам“ (Аријана).

У Библији стоји: „Пази шта говориш [...] Онај ко не пази шта прича, уништава себе“ (Пословице 13:3, Good News Translation).

Размисли о следећем: Да ли постоји нека опасност ако се превише отвориш неком супротног пола? Шта ако се ваше пријатељство на крају угаси? Да ли ће ти бити криво што си открио тако пуно о себи?

Једна тинејџерка по имену Александра о томе каже следеће: „Немој избегавати некога само зато што је супротног пола. С друге стране, ако ти је неко постао више од пријатеља, немој себе заваравати и говорити како сте само пријатељи. Пази на своја осећања и избећи ћеш многе љубавне јаде.“

Ако желиш да прочиташ још неки чланак из серије „Млади питају“ можеш преузети друга издања Пробудите се! са веб-сајта www.pr418.com

[Фусноте]

^ Више информација можеш наћи у Пробудите се! од јуна 2012, стране 15-17.

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

[Оквир на 17. страни]

ДОГАЂАЈ: Дружила сам се с једним дечком и баш смо се лепо слагали. А онда сам приметила да наши разговори постају све дужи и све личнији. Рекла бих да смо се превише зближили, јер ми је он причао о свим својим проблемима. Онда сам једног дана од њега добила мејл у ком ми је рекао шта осећа према мени. Остала сам без речи. С једне стране ми је било драго, јер је лепо кад неко мисли да си посебан. С друге стране, било ми је криво. Знала сам да не можемо и даље бити само пријатељи кад је било очигледно да он мисли да смо нешто више. Знала сам да ће га повредити ако му кажем да смо премлади за везу. Испричала сам све својим родитељима и они су ми подвукли колико је важно да обоје ограничимо наш контакт. Из овога сам увидела како је лако да нешто потпуно безазлено прерасте у нешто веома озбиљно. Од тада пазим кад је у питању дружење с момцима, поготово кад се ради о слању порука. Нема ништа лоше бити у друштву, али не треба се осамљивати с неким. Тако разговори неће постати превише лични и нећеш се превише везати.“ (Елена)

[Оквир на 18. страни]

ЗАШТО НЕ ПИТАШ РОДИТЕЉЕ?

Поразговарај с родитељима о томе шта они мисле о питањима под поднасловом „За размишљање“. Да ли се њихово мишљење разликује од твог? Ако да, у ком погледу? Шта добро видиш у њиховом гледишту? (Пословице 1:8).

[Оквир/Слике на 18. страни]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

Андре: Што више времена проводиш с неком девојком, то ће се осећања пре развити и она ће пре помислити да желиш везу с њом. Ако се веза не уклапа у твоје тренутне циљеве, онда немој одавати утисак да си заинтересован за неку девојку.

Касиди: Ја сам прилично отворена и пошто сам одрасла с дечацима, скроз сам опуштена у њиховом друштву — што није увек добро. Ако бих се према неком дечку опходила исто као и према некој другарици, то не би било добро јер би могло створити погрешан утисак. Али ако на друга гледам као да је мој рођени брат, е то је онда права ствар!

[Оквир на 19. страни]

РЕЧ-ДВЕ РОДИТЕЉИМА

Није увек погрешно дружити се са особама супротног пола, али млади који нису спремни за везу која може водити до брака треба да поставе границе. * За њих односи са супротним полом треба да буду другарски, и да само на томе остану.

Шта се може десити кад се двоје младих емоционално вежу пре него што су спремни за озбиљну везу? Свако почетно одушевљење убрзо води до фрустрације. То је као седети у колима која немају точкове. Пре или касније, девојка или младић увиђају да је њихова веза на мртвој тачки. Поред тога, неки могу почети да се тајно забављају, а то може водити до многих проблема у моралном погледу. Неки парови раскидају и тада се обоје могу осећати изиграно, повређено, па чак и депресивно. Како можете помоћи свом детету да избегне бол који настаје услед прераног упуштања у неку романсу? (Проповедник 11:10).

Кључ је у томе да задржите отворену комуникацију са својим дететом и када је реч о односу са супротним полом. Тако ћете моћи да запазите — а тиме и да помогнете — ако пријатељство вашег детета с неким супротног пола почне да прераста у нешто више.

Неки родитељи несвесно одају утисак да нису отворени за комуникацију са својим дететом о овој теми. Запазите шта су неки млади рекли за овај часопис.

„Увек сам желела да разговарам с мамом о неком ко ми се свиђа али нисам, јер сам мислила да ће она бурно реаговати“ (Сара).

„Када бих рекла мами да ми се неки дечко допада, она би ми рекла да сам још зелена за удају. Више бих волела да је хтела да чује какав је он и да ме је питала шта ми се допада код њега. Да је мама тако наступила, лакше би ми било да прихватим њене савете“ (Нађа).

Запазите сада разлику кад родитељи стрпљиво слушају и пружају практичне смернице.

„Моји родитељи нису бурно реаговали када сам им рекла да имам симпатију. Били су директни, али су такође показали да разумеју како се осећам. Зато ми је лакше да их слушам кад ми нешто кажу и да им се и даље поверавам“ (Катарина).

„Када ми родитељи причају ко се њима свиђао кад су били млади — па чак и зашто неке везе нису ишле — онда је и мени лакше да им причам о некој својој симпатији“ (Лина).

Запазите такође да постоје и неки скривени разлози зашто би неко премлад желео романсу.

„Једном сам се тајно забављала с једним дечком зато што сам поред њега била срећна и зато што ме је пажљиво слушао“ (Анет).

„Био је ту један дечко поред ког сам се супер осећала. Увек ми је поклањао пажњу, а то је моја слаба тачка. Волим пажњу — било да је добра или лоша“ (Амелија).

„Када ми родитељи искрено кажу да сам лепа, или да ми неке ствари добро стоје, онда баш и немам неку потребу за таквим комплиментима од неког дечка“ (Карен).

Размислите о следећем:

Шта могу учинити да бих био приступачнији свом детету? (Филипљанима 4:5).

Да ли сам ’брз да чујем, а спор да говорим‘? (Јаковљева 1:19).

Шта могу учинити како моје дете не би тражило љубав и пажњу ван куће? (Колошанима 3:21).

Закључак: Помозите свом детету да другарски однос са супротним полом не прерасте у нешто више, што може довести до проблема. То је вештина која ће му добро доћи и у одраслом добу (Колошанима 3:5; 1. Солуњанима 4:3-6).

[Фуснота]

^ Видите претходни чланак, као и чланак из ове рубрике који се појавио у јунском издању овог часописа.

[Табела на 17. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

[Табела на 17. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ГРАНИЦЕ У ОДНОСУ СА СУПРОТНИМ ПОЛОМ

О.К. НИЈЕ О.К.

дружити се у групи  X издвајати се

упознати се  X поверавати се

разговарати  X флертовати

[Дијаграм на 18. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ДРУЖЕЊЕ

ФЛЕРТОВАЊЕ

ДОДИРИВАЊЕ

ДРЖАЊЕ ЗА РУКЕ

ЉУБЉЕЊЕ