Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Мобилни телефони помажу у избегавању нежељених разговора — 13% корисника мобилних телефона се претвара да користи телефон како би избегло контакте са особама у њиховој близини.“ (ИСТРАЖИВАЧКИ ЦЕНТАР ПЈУ, САД)

У летњем периоду су током последњих пет година забележене најниже вредности о стању леда у мору око Арктика. (BBC NEWS, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

„Око 47% обрадивог земљишта у Африци се не обрађује.“ (THE WITNESS, ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА)

„У последњих 10 година, 10 земаља (Холандија, Белгија, Канада, Шпанија, Јужноафричка Република, Норвешка, Шведска, Португал, Исланд и Аргентина) дозволило је законско склапање брака између особа истог пола.“ (FAMILY RELATIONS, САД)

Конфликти у Ирској остављају трага

Једно истраживање спроведено у Северној Ирској открива да су тамошњи верски и политички сукоби оставили трага на људима. Због тих сукоба који су трајали скоро три деценије, две трећине тамошњег становништва је доживело неку врсту трауме. Према Бамфордовом центру за ментално здравље и добробит при Универзитету у Алстеру, у Северној Ирској готово свака десета особа у једном периоду свог живота пати од посттрауматског стреса, што је „међу највећим стопама“ у свету, пише у дневном листу The Irish Times. Према овом листу, с обзиром на број жртава у односу на број становника, ови сукоби су једни од најгорих у свету — свака петстота особа је изгубила живот.

Екстремне временске прилике — уобичајена појава

Сједињене Државе се суочавају са све неуобичајенијим временским условима. Оно што је некада сматрано екстремним — огромне поплаве, велике суше и снажне мећаве — постало је уобичајена појава. На једном скупу који је организовала Унија забринутих научника, Кетрин Хејхоу, климатолог са Тексашког универзитета, следећим речима се обратила својим колегама: „Постаје нам нормално оно што нам је пре било ненормално будући да се данас толико тога необичног дешава.“ Она и други стручњаци сматрају да људи доводе до све већих климатских промена и све нестабилнијих временских услова у свету.