Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млазни погон медузе

Млазни погон медузе

Игра случаја или дело Створитеља?

Млазни погон медузе

● Барем 95 посто тела медузе је вода. Њена величина у пречнику варира од свега један милиметар па до преко два метра. Многе врсте се крећу ритмичким грчењем и опуштањем свог пихтијастог тела, слично отварању и затварању кишобрана.

Размислите о следећем: Научници из области динамике флуида открили су да иако неке медузе нису добри пливачи, веома је интересантан начин на који се крећу у води. Сваки пут када се њихово тело згрчи, оне формирају прстен који се вртложно креће и који их гура напред. Како се то дешава? Импулс силе тих кругова потискује медузу напред, слично као код млазњака, али за разлику од њега, коме је потребан константан потисак, медуза се креће помоћу енергије коју кругови стварају у пулсевима. „Звучи једноставно“, каже се у часопису New Scientist, „али веома је тешко математичким појмовима објаснити како настаје вртложни прстен.“

Врше се многе студије о млазном погону медузе, како би се конструисале ефикасније подморнице. Један инжењер је већ конструисао подморницу дужине око један метар која ствара вртложно кретање воде слично медузином. Та подморница користи 30 посто мање енергије од конвенционалних подморница. Још једна примена може бити у кардиологији. У једном делу срца крв се креће стварајући вртложне прстенове, тако да би се детектовањем аномалија у тим вртлозима могли открити рани знаци срчаног обољења.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је млазни погон медузе настао еволуцијом или је дело Створитеља?

[Слика на 13. страни]

Медузе формирају прстен који се вртложно креће и гура их напред

[Извори слика на 13. страни]

Фотографија: © JUNIORS BILDARCHIV/age fotostock; илустрација: Courtesy of Sean Colin