Пређи на садржај

Пређи на садржај

Највећи цвет на свету

Највећи цвет на свету

Највећи цвет на свету

„ГОСПОДИНЕ, брзо! Огроман цвет, прелеп, невероватан!“, одушевљено је рекао водич британског ботаничара Џозефа Арнолда, током једне ботаничке експедиције на Суматри, острву у Индонезији. Када је Арнолд видео овај цвет, описао га је као нешто „заиста изванредно“. Био је то цвет од ког му је застао дах. Скоро 200 година након тога — невероватна врста рафлезије — цвета који је он видео током своје експедиције 1818. и даље се сматра највећим цветом на свету.

Постоји више врста рафлезије и све оне расту само у џунглама југоисточне Азије. Па ипак, и даље се откривају нове врсте овог цвета. Највећи цвет, врста рафлезије под ботаничким називом Rafflesia arnoldii, * добио је то име по Џозефу Арнолду и његовом сараднику у тој експедицији сер Томасу Стамфорду Рафлсу, оснивачу и гувернеру лучког града Сингапура. Иако овај цвет лепо изгледа, тешко да бисте га изабрали за неки букет.

Прво, огроман је. Овај цвет може имати око један метар у пречнику — што је отприлике величина аутобуске гуме — и може тежити више од 10 килограма. * Ова врста рафлезије има пет дебелих, меснатих, црвенкастобраон латица прекривених бледуњавим мрљама налик пликовима. Те латице се сједињују у једну велику рупу налик лонцу и у њу може стати око 6 литара воде.

Друго, помислите само на њен мирис. Према једном искреном опису, овај цвет се осећа на „стрвину бизона у поодмаклој фази распадања“. Највећи опрашивачи овог цвета су муве које се хране стрвинама будући да просто не могу да одоле његовом „миомирису“.

Ова врста рафлезије нема петељку, лишће и корење, и расте као паразит на лијанама на тлу џунгле. Када нови пупољак овог цвета пробије кору свог домаћина, потребно му је око десет месеци да нарасте и најчешће достиже величину велике главице купуса. Затим, у једном процесу који траје неколико сати, меснате латице овог цвета се отварају и тако откривају свој величанствени изглед. У самом средишту овог цвета налази се више шиљатих израштаја. Није баш најјасније која је њихова функција, иако неки стручњаци претпостављају да они служе за ослобађање топлоте чиме се појачава мирис цвета.

Па ипак, чудновата лепота овог цвета је кратког века. Након само неколико дана, пупољак се суши и почиње да трули, остављајући за собом слузаву црну масу.

Ова рафлезија је ретка и угрожена. Због чега? Да би се међусобно опрашили, мушки и женски цветови морају расти близу један другог, а и поред тога многи пупољци никада не достигну зрелост и не процветају. То се дешава због тога што се пупољци немилице беру и користе у традиционалној медицини или у припремању специјалитета̂. Због тога се број ових цветова у природи знатно смањио. Уништавање тропских кишних шума, постојбине овог цвета, представља још једну озбиљну претњу по његов опстанак.

Видети рафлезију уживо јединствен је доживљај. Њена величина је нешто посебно, облик и боја су величанствени, а њен мирис, најблаже речено, упечатљив. Наравно, овај највећи цвет на свету само је једно од небројено много величанствених Створитељевих дела. У Псалму 104:24 пише: „Како је много дела твојих, о Јехова! Сва си их мудро начинио, пуна је земља стваралаштва твога.“

[Фусноте]

^ Ова врста рафлезије меша се са џиновским козлацем (Amorphophallus titanum) који се назива и цвет лешине. (Видети Пробудите се! од 22. јуна 2000, страна 31.)

^ Цветови неких врста рафлезије могу имати само око 10 центиметара у пречнику.

[Мапа на 17. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

МАЛЕЗИЈА

СУМАТРА

[Слика на 17. страни]

Пупољак рафлезије пред цветање