Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У Грузији се „у последњих десет година скоро удвостручио број развода“. Већина оних који се разводе имају мање од 20 година. (FINANCIAL, ГРУЗИЈА)

У Ирској је 17 посто деце од 11 до 16 година „дало своје име и презиме некоме на интернету кога не познају“. Десет посто њих је дало своју „имејл адресу, број мобилног телефона или фотографију“. (ИРСКО ДРУШТВО ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ОКРУТНОСТИ НАД ДЕЦОМ)

Само је око 4 посто шумских пожара у свету последица природних узрока. У свим осталим случајевима, пожаре је изазвао човек — било намерно било ненамерно. (PRESSEPORTAL, НЕМАЧКА)

„Скоро сваки десети Американац [од 12 година па навише] признаје да редовно користи илегалне дроге, укључујући и марихуану, кокаин, хероин, халуциногене супстанце, инхаланте или злоупотребљава лекове који се издају на рецепт.“ (USA TODAY, САД)

Самоконтрола је кључ за стабилност

„Истраживања показују да недостатак самоконтроле у младости може у одраслом добу значити здравствене проблеме, финансијску нестабилност и криминални досије“, пише у часопису Time. Вршена је студија на више од 1 000 особа, од њиховог рођења до 32. године. Три пута је већа вероватноћа да ће „они који су [као деца] били импулсивнији, склони разочарањима и којима је било тешко да се стрпе да им жеље буду испуњене или да дочекају свој ред на нешто“ кад одрасту имати лоше здравље, мала примања, бити самохрани родитељи или починити неки злочин. Па ипак, „самоконтрола се може стећи“, пише у истом часопису и још се додаје: „Ако школа и породица помогну деци да довољно рано стекну самоконтролу, веће су шансе да она касније постану здравије и стабилније особе.“

Лекција за лоше возаче

Власти у Индији испробавају нове начине како би изашли на крај с највећим преступницима у саобраћају тако што их постављају да раде као саобраћајци. Циљ је да се помогне возачима да схвате шта значи управљати таквим хаосом који они праве. Уместо да само зауставља преступнике и кажњава их, полиција у Гургаону, у северозападној Индији, сада такође захтева од возача да се на пола сата или више придруже саобраћајцима у регулисању саобраћаја. Неки возачи признају да их је ова лекција научила памети. Заменица начелника полиције, Барти Арора, каже: „Сваког дана напишемо на хиљаде [казни] за саобраћајне прекршаје у Гургаону. А могли бисмо сваког дана добити хиљаду нових ’саобраћајаца‘.“