Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јасна правила понашања

Јасна правила понашања

„Одгајати децу није лако, нарочито када дођу у тинејџерске године и осете притисак света да се буне против родитеља.“ (ДУЛСИ, ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА)

Изазов.

Библија је прорекла да ће „у последњим данима“, генерално гледано, деца бити ’непослушна родитељима‘ (2. Тимотеју 3:1, 2).

Предлози.

„Деци су потребне сигурне, безбедне границе док расту и развијају се“ (Позитивна дисциплина, др Џејн Нелсен и сарадници). Дечји и породични психолог Бари Гинсберг каже: „Међуљудски односи су бољи и мање стресни када су постављене јасне границе.“ Он је још рекао: „Што су границе конкретније и јасније изражене то су међуљудски односи бољи.“ Како можете то учинити?

Будите чврсти и држите се оног што сте рекли (Матеј 5:37). Једно истраживање у Аустралији открило је да се деца често лоше понашају када родитељи не умеју да им кажу „не“ и када им стално попуштају. То се слаже са оним што стоји у Библији: „Дете распуштено мајку своју срамоти“ (Пословице 29:15).

Немојте дозволити да због осећаја кривице што вам дете одраста само с једним родитељем будете попустљиви. „Понекад моја прва реакција буде сажаљење према моја два сина зато што одрастају без оца“, каже Јасмин, коју смо раније цитирали. Али као што ћемо видети, она не дозвољава да осећања, која ни у ком случају нису погрешна, надвладају здрав разум.

Будите доследни. „Предвидљивост и доследност у спровођењу дисциплине важне су у превенцији проблематичног понашања и емоционалних проблема код деце“, каже се у једном часопису о психичком здрављу младих (American Journal of Orthopsychiatry). Јасмин каже: „Моји синови и ја седнемо и разговарамо о ономе што их чека када погреше, а онда се трудим да будем доследна. Ипак, прво их саслушам, а онда мирно објасним како њихово понашање утиче на породицу. Тек тада их дисциплинујем.“

Будите разумни; не кажњавајте децу у налету гнева. Истина је да треба да будете чврсти, али такође треба да будете и флексибилни када има простора за то. У Јаковљевој 3:17 се каже да је „мудрост одозго“, то јест мудрост од Бога, „разумна“. Разуман човек не реагује пренагљено и у налету гнева. Нити се увек строго држи правила. Он прво размисли, можда се и помоли, и захваљујући томе реагује смиреније и зрелије.

Доследност, чврстина и разумност, уз добар лични пример, помажу у постављању правила понашања захваљујући чему породица постаје право уточиште за вашу децу.