Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Сатана

Сатана

Да ли Сатана заиста постоји?

„Празмија, који се зове Ђаво и Сатана [...] заводи цео свет.“ (Откривење 12:9)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки мисле да Сатана Ђаво не постоји, већ да је то зло у свакој особи.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Сатана заиста постоји. Он је анђео који се одметнуо од Бога и постао његов непријатељ. Библија за Сатану каже да је „владар овог света“ (Јован 12:31). У жељи да оствари своје циљеве, он се служи „лажним чудесним знаковима“ и „преваром“ (2. Солуњанима 2:9, 10).

У Библији је забележен разговор који се одвијао на небу између Сатане и Бога. Да је Сатана само зло које постоји у другима, како би Бог, који је апсолутно добар и савршен у свему, могао имати неко зло у себи и још разговарати с тим? (Поновљени закони 32:4; Јов 2:1-6). Јасно је да је Сатана стварно биће, а не персонификација зла.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Сатана се може упоредити с криминалцем који крије свој идентитет да би и даље могао непримећено кршити закон. Да бисмо се заштитили од Сатане, најпре се морамо сложити с тим да он заиста постоји.

 Где се Сатана налази?

„Тешко вама који живите на земљи [...] јер ђаво сиђе к вама.“ (Откривење 12:12, Даничић–Караџић)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи верују да Сатана пребива у паклу, у средишту земље. Други мисле да је он зло у људима.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Сатана је духовно створење и зато живи у невидљивом подручју. Раније је могао слободно да приступа подручју у ком живе Бог и њему верни анђели (Јов 1:6). Међутим, сада то не може зато што је заједно с другим злим духовним створењима отеран из Божје близине и може да се креће једино земаљским подручјем (Откривење 12:12).

Да ли то значи да је Сатана ограничен на једно конкретно место на земљи? Примера ради, можда вам је познато да је за древни град Пергам речено: „У вашем месту [...] пребива Сатана“ (Откривење 2:13). Овом изјавом је заправо речено да је тај град био препун сатанских веровања и обичаја. Сатана не живи ни на једном посебном месту на земљи. Заправо, Библија каже да њему припадају „сва краљевства света“ (Лука 4:5, 6).

Може ли Сатана наудити људима или имати власт над њима?

„Цео свет је у власти Злога.“ (1. Јованова 5:19)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Сатана је завео многе и они су потпали под његову власт (2. Коринћанима 11:14). То нам помаже да разумемо зашто људи нису у стању остваре глобални бољитак.

У Библији су такође забележени неки екстремни случајеви када су Сатана или његови демони опсели неке особе и наудили им (Матеј 12:22; 17:15-18; Марко 5:2-5).

ШТА СЕ ОД НАС ОЧЕКУЈЕ.

Не треба да се плашимо Сатане. Да не бисмо потпали под његов утицај и власт, морамо разумети на који начин манипулише људима да нам његове намере не би биле непознате (2. Коринћанима 2:11). Читањем Библије, можемо се упознати са Сатаниним тактикама, а то сазнање ће нам помоћи да не постанемо његове жртве.

Ако поседујемо предмете који имају везе с демонима треба то све да уништимо (Дела апостолска 19:19). У то спадају амајлије, штампани и видео материјал, музика и компјутерски програми који промовишу окултизам и прорицање.

„Супротставите се Ђаволу“, стоји у Библији, „и побећи ће од вас“ (Јаковљева 4:7). Ако поступамо у складу са овим библијским саветом, моћи ћемо да избегнемо Сатанине сплетке (Ефешанима 6:11-18).