Пређи на садржај

Пређи на садржај

Откривена мистерија једног лептира

Откривена мистерија једног лептира

ЉУБИТЕЉИ лептира из Европе уживају да посматрају лептире из породице шарењака. Међу њима је и стричков адмирал (Vanessa cardui). Међутим, дуго се није знало шта се с њим дешава на крају лета. Зашто једноставно нестаје с првим студеним данима? Недавна истраживања откривају једну невероватну причу. Ови лептири сваке године мигрирају из северне Европе у Африку.

До овог открића се дошло помоћу прецизних радара и уз сарадњу хиљада волонтера широм Европе, који су пријављивали да су видели лептире у току њихове миграције. Резултати су показали да милиони ових лептира на крају лета мигрирају на југ. Пошто углавном лете на висини од преко 500 метара, ретко кад се могу видети. Да би стигли до далеке Африке, они чекају повољне ветрове, који их носе просечном брзином од 45 километара на сат. Целокупно њихово путовање обухвата 15 000 километара и започиње на крајњем северу, чак на Арктику, а завршава се далеко на југу, у врелој западној Африци. Пут који они превале сваке године готово је дупло дужи од оног које пређе лептир монарх из Северне Америке. Током тог путовања до Африке и назад, смени се шест генерација лептира.

Професорка Џејн Хил са Универзитета у Јорку, у Енглеској, објашњава: „Стричков адмирал све ради ’у лету‘, чак и полаже јаја.“ Тако сваке године целокупна популација лептира из северне Европе пређе у Африку, а затим се врати.

„Ово сићушно створење лакше од грама, с мозгом величине главе чиоде нема прилику да учи од старијих и искуснијих, а ипак креће на своје епско, међуконтинентално путовање“, каже Ричард Фокс, из Удружења за заштиту лептира у Великој Британији. „Некада се сматрало да је овај инсект жртва еволуције, препуштен на милост и немилост ветровима, све док не нестане у оштрим британским зимама“, додаје он. Међутим, ова студија „показује да је стричков адмирал прави светски путник“.