Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ШТА ЈЕ ПРАВИ УСПЕХ?

Како постићи прави успех

Како постићи прави успех

Библија нас подстиче да имамо исправно гледиште о успеху. Она не говори да је успех загарантован само малом броју „срећника“. Поред тога, у њој не налазимо ни потврду за бајковите тврдње да је довољно ’само следити своје снове‘ и све жеље ће нам се остварити. То се често сервира деци од малих ногу. Међутим, такво гледиште ће највероватније водити до разочарања.

Чињеница је да свако може постићи прави успех, али уз много труда. Осмотримо нека начела.

  • ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ:

    „Ко воли сребро, никад му није доста сребра, и ко воли богатство, никад му није доста добитка.“ (Проповедник 5:10)

    ШТА ТО ЗНАЧИ. Живот окренут материјализму није гаранција за срећу. Заправо, обично се дешава супротно. „Људи којима су финансије главна мотивација много су чешће напети и депресивни него људи којима су важни добри међуљудски односи“, пише др Џин Твенги у својој књизи Generation Me. Она додаје: „Истраживања непрестано потврђују да се новцем не може купити срећа. Након што човек заради довољно за живот, приходи неће значајно утицати на животну радост.“

    ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ. Поставите себи неки циљ који ће вам донети више задовољства од новца и ствари. „Чувајте се сваког лакомства“, рекао је Исус, „јер чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15).

  •  ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ:

    „Понос претходи пропасти и охолост претходи паду.“ (Пословице 16:18)

    ШТА ТО ЗНАЧИ. Амбициозност и умишљеност вам неће помоћи да постигнете прави успех. Заправо, у књизи Good to Great каже се да су директори који годинама успешно послују „скромни и ненаметљиви. Насупрот томе, две трећине фирми имале су директоре са изузетно израженим егом, због чега су оне или пропале или осредње пословале“. Шта можемо закључити? Превисоко мишљење о себи ће пре водити до пропасти него до успеха.

    ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ. Немојте јурити за славом већ развијајте скромност. Библија каже: „Ако неко мисли да је нешто, а није ништа, сам себе заварава“ (Галатима 6:3). Тешко да се то може назвати успехом!

  •  ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ:

    „Нема за човека ништа боље него да [...] ужива у добру од труда његовог.“ (Проповедник 2:24)

    ШТА ТО ЗНАЧИ. Ако имате добре радне навике, вероватно ћете више уживати у послу. У својој књизи Teach Your Children Well, др Мадлин Левин пише: „Део успеха лежи у томе да будемо добри у свом послу, а да бисмо били добри у њему најважнији су труд и упорност.“ То подразумева да се не предајемо лако када се суочимо са неуспехом.

    ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ. Дајте све од себе да будете вешти у ономе што радите и немојте одустати кад наиђете на препреке. Ако имате децу, пружајте им (у складу с њиховим узрастом и способностима) прилику да сами нађу решења за своје проблеме. Немојте се одмах умешати и узимати ствари у своје руке. Младима причињава задовољство када се сами помуче и реше неки проблем. То је такође добра припрема за одрасло доба.

  • ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ:

    „Живом псу боље је него мртвом лаву.“ (Проповедник 9:4)

    ШТА ТО ЗНАЧИ. Ако сте запослени, ваш посао треба да буде део вашег живота, а не ваш цео живот. Заиста, да ли се може рећи да је успешан онај који је најбољи у свом послу, али је притом изгубио здравље или поштовање чланова породице? Особа која је заиста успешна настоји да посао, здравље и породични живот држи у равнотежи.

    ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ. Водите рачуна о себи. Довољно се одмарајте. Нема смисла постати радохоличар који жртвује све — здравље, породицу и пријатеље — зарад привидног успеха.

  • ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ:

    „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба.“ (Матеј 5:3)

    ШТА ТО ЗНАЧИ. Да бисмо заиста били успешни, неопходно је да проучавамо Библију и примењујемо њена начела. Милионима Јеховиних сведока духовност је најважнија у животу и због тога нису превише забринути око материјалних ствари (Матеј 6:31-33).

    ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ. Сазнајте како Библија може помоћи и вама да постигнете прави успех. Ако то желите, ступите у контакт с Јеховиним сведоцима у вашем крају или посетите веб-сајт www.pr418.com.