Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бог жели да се зна његово име

Бог жели да се зна његово име

Божја реч је жива

Бог жели да се зна његово име

ДА ЛИ си схватио да Бог има име? Исус је у једној молитви, заједно са својим ученицима, рекао Богу: „Обзнанио сам име твоје и обзнанићу га“ (Јован 17:26, НС). Не треба да нас изненади што Бог има име. Свако има име, па и властити Божји син, Исус (Лука 1:30—32).

Људи воле да их се зове по имену. И Бог жели исто да људи знају његово име. Зато је инспирисао библијског псалмисту да напише: „Нека спознају, да си ти, чије је има Јехова, једини, највиши над свом Земљом“ (Псалам 83:18, НС). Бог је указао Мојсију давно пре на важност свог имена.

Док је Мојсије једнога дана чувао овце као пастир у Мидијану, видео је нешто запањујуће. Видео је како жбун од трња гори, а не сагорева! Када је пошао ближе да боље види (као што се на слици може видети), чуо се глас из средине горућег жбуна који је дозивао: „Мојсије! Мојсије!”

Говорио је Бог. Желео је да Мојсије оде код фараона, египатског краља, и изведе Божји народ из Египта. Али је Мојсије рекао Богу: „Ако дођем код Израелаца па им кажем: Бог отаца ваших послао ме код вас, и они ме запитају: Како му је име? — шта ћу им одговорити? Бог је рекао Мојсију да им каже: „Јехова, Бог ваших отаца . . . посла ме к вама“ (2. Мојсијева 3:1—15, НС).

Међутим, када је Мојсије отишао у Египат да разговара са фараоном, Египћани су мислили да је Јехова само мали Бог синова Израелових. Нису веровали да је он Бог све Земље (2. Мојсијева 5:2). Зато је Јехова рекао фараону преко Мојсија да му је намера да се његово ’име објави по свој земљи’ (2. Мојсијева 9:16). Знаш ли како је то Јехова учинио у оно време?

Јехова Бог извео је Израелце из Египта преко Мојсија, али су Египћани појурили за њима. Када су дошли до Црвеног мора, изгледало је Израелцима да неће моћи да утекну гониоцима. Тада је рекао Јехова Мојсију да испружи штап над водом и вода се раздвојила, те су тако Израелци ишли по сувом тлу. Када су прешли Црвено море, Јехова је рекао Мојсију да поново испружи штап и вода се сручила на Египћане све их потопивши. Вест о том великом догађају пронела се надалеко и нашироко и свуда су народи сазнали за Божје име (2. Мојсијева 14:21—31; Ис. Нав. 2:9—11).

А како је данас? Да ли Бог још увек жели да се за његово име сазна по целом свету? Да. Важно је да људи данас сазнају за Јехову и служе му. Иначе ће, као што је био случај са тврдоглавим Египћанима, који су одбили да признају Јехову, бити уништени ’код откривења Господа Исуса са неба пошто ће се осветити онима који не знају за Бога’ (2. Солуњанима 1:7—9).