Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како бити пионир - практична искуства

Како бити пионир - практична искуства

Како бити пионир - практична искуства

„Шта ме спречава . . .“ био је део питања које је Етиопљанин поставио проповеднику Филипу (Дел. ап. 8:36).

И ми можемо да поставимо слично питање које се односи на многе хришћане данас. Можда си и ти већ размишљао о том питању „Шта ме спречава да будем пионир?“

У твом случају питање можда гласи: ’Шта ме спречава да прихватим пионирску службу? Или је можда проблем у томе како да наставиш као пионир? Било како гледамо на ту ствар нека животна искуства правих хришћана могу у томе да нам помогну. Прочитајмо зато шта о томе говоре неки успешни и срећни пионири.

Извршити припреме — време и новац

Да би постао добар пионир и наставио да то будеш мораш имати љубав и жељу да служиш Јехови свим својим срцем, духом, разумом и снагом (Мат. 22:37—39). Мораш да снажно осећаш важност ширења Божје опомене и помагања људима да дођу на пут живота док још има времена. Такође је потребан Божји свети дух и његов благослов. Ипак извесне бриге могу да постану део твог размишљања као на пример: како обезбедити довољно времена и новца. Многи су морали да мењају начин живота да би добили времена за пионирску службу. Можда је потребно да ускладиш запослење тако да се можеш издржавати док вршиш пионирску службу. Да ли је то могуће?

Један брачни пар из Помона, Калифорнија био је суочен са тим питањем. Брат о коме је реч објашњава да „истину нисам озбиљно схватио и био сам дубоко утонуо у рок музику и употребљавање алкохола.“ Међутим један разговор који је водио на покрајинском састанку 1979. г. довео је до тога да себи постави озбиљно питање: ’Да ли начином живота показујем да желим промену овог нечистог система ствари?’ После озбиљног разговора са својом женом утврдили су да се у многим стварима нису држали Божјих савета. Дошли су до закључка да је потребно тако усмерити начин живота и посла да могу вршити пионирску службу. Он пише: „Ви не би веровали колико ствари смо требали да мењамо. Продали смо кућу и настанили се у аутоприколици. Прекинули смо са вечерњим изласцима и проводима. Продао сам посао који је доносио преко 2000 долара месечно и нашао запослење које ми допушта да радим само два дана недељно.“ После две године проведене у пионирској служби он изјављује: „Осећам као да је огроман терет скинут са наших плећа — као да смо се ослободили једне клопке која је била постављена за нас“.

Један слепи брат из Јукатане у Мексику стар је 56 г. и издржава жену и децу. Какав посао он обавља? Елеутерио Пинто устаје у 5 сати ујутру да припреми кокосове орахе. Он одсеца спољну љуску мачетом и шилом пробија отвор на ораху тако да муштерије могу пити освежавајуће кокосово млеко. Брат Пинто продаје своју робу од 8 сати ујутру до после ручка а онда наставља са пионирском службом у којој ужива већ пет година.

У Јужној Африци, В. Станлеј је планирао да студира на универзитету који му је обезбеђивао каријеру у агрикултури. Пошто је постао сведок служио је низ година у штампарији Куле Стражаре а касније је са женом постао специјални пионир. Тада је његова жена остала у другом стању и то је изискивало промене. Пронашли су један јефтин стан и брат Станлеј се запослио у једној фирми као чистач са скраћеним радним временом. Недавно су се преселили на територију где су потребни пионири и он је отворио заступништво фирме за коју је радио, радећи и даље скраћено радно време. Он извештава: „Данас ми имамо врло пријатан стан, наше материјалне потребе су задовољене а ми и даље уживамо предност пуне службе. Доказала се вишестраност Давидових речи записаних у Псалму 37:25: „Бијах млад и остарех и не видех праведника остављена ни деце његове да просе хлеб.“

Да ли је пензија изванредно време за пионирску службу? За многе је то стварно. Међутим чак и ту могу да буду потребна многа усклађивања и доста труда. На пример, брат Бахуацеда је пензионисан као службеник на Филипинским острвима и унапред се радовао како ће бити у стању да врши пионирску службу. Шта је међутим било потребно да ради да би имао финансијске могућности? Он се одлучио за одгајање свиња што се показало добро, доносећи му добру зараду и уз то довољно времена. Овај 70-годишњи пионир каже да се сада осећа ближе Јехови него икада раније а његов пионирски дух је допринео да је још троје из његове фамилије прихватило ту предносну службу.

Прилагођавање може да буде у реду чак и ако је неко у служби која му доноси добру плату као што је Шозо Мима председник једне напредне Јапанске фирме која се бави превозом. Будући да је имао пионирски дух почео је са пионирском службом док је још био председник компаније. Али почео је да осећа да у положају као председник компаније и пионир служи и богатству и Јехови (Мат. 6:24). Зато је почео да постепено преноси дужности на друге и нашао је посао који га није толико преокупирао. Са оним што је зарађивао и оним што је уштедео био је у стању да брине о својој породици и да служи као пионир. Он је осећао да треба себе да употреби у служби за Јехову а не да ствара капитал за компанију.

Сарадња у породици

Можда сматраш да је постати и остати пионир превелики корак за тебе. Можда би у томе успео уколико добијеш подршку своје породице укључујући и децу. Многа искуства показују кад се удружи породица да помогне једном или већем броју чланова то доноси успех који усрећује.

Брат Козо Сато из Јапана има жену и два детета у гимназији. Он је разговарао са њима о својој искреној жељи да као старешина пружи добар пример. Какву су одлуку донели? Прекинуо је осмочасовно радно време у предузећу и почео приватно да ради. Шта? Четири дана у недељи је по неколико сати сакупљао стари папир, новине, магазине и остало и продавао фабрици папира. Сви из његове породице су свако јутро утрошили по један сат да би испоручили папир. Са зарадом од тога и уз мало штедње брат Сато је у стању да редовно врши пионирску службу а и његово двоје деце себи је такође поставило за циљ пионирску службу.

У истој земљи сестра Тошико Зенко је без мужа и мора да брине за троје деце која расту. Примила је мало пара продајом једног земљишта али то даје за станарину. Да би зарадила за храну ради два дана у недељи и поред тога може да обавља пионирску службу. Где се ту огледа породична сарадња? Зачудили би се, али како она објашњава, њена два сина помажу у куповини, знају како да замене фитиљ у петролејској пећи а такође сами мењају гумице на водоводним славинама. Њена ћерка помаже у кувању и код прања. Она је радила и неке помоћне послове после школе али пошто је дипломирала почела је са пионирском службом, смењујући се са мајком. У ствари сво четворо из ове породице планира да ускоро ради у пионирској служби.

Тачно је да ако имаш породицу да ће за пионирску службу бити потребна сарадња целе породице. Али какву радост и задовољство то може да донесе! Поред тога производ могу да буду и додатни пионири.

Свакако ваше могућности су различите од могућности других. Али ако вас покреће љубав и предност да вршите пионирску службу тај циљ може да буде постигнут чак ако има и препрека којих треба прећи. Разговарај о овој теми са другим хришћанима, нарочито са онима који су били или су још успешни у пионирској служби. Они можда имају додатне практичне савете како можеш да будеш у стању да вршиш пионирску службу.