Пређи на садржај

Пређи на садржај

Врати своје срце Јехови

Врати своје срце Јехови

Врати своје срце Јехови

Да ли су те одгојили родитељи који су Јеховини сведоци? Да ли си, међутим, сада мање активан на путу истине него некада? Ако да, тада ће овај чланак бити за тебе од посебног занимања.

МНОГА противуречна осећања кипе у срцу младе особе. Рецимо, можда желиш већу независност. Можда си изложен животним стиловима који изгледају узбудљиви,али се сукобљавају са оним што си до сада учио. Понекад се запостављају идеали о којима си учио у детињству. Можда је то случај код тебе иако су ти родитељи слуге Јехове Бога.

Ту и тамо се дешава да млади напусте хришћанску скупштину. Можда је то код тебе случај; без сумње сећаш се нечега што си учио о Јехови. У своје време осећао си можда блискост Богу и редовно си му се молио. Без сумње се Јехова бринуо за тебе као што се бринуо за свој народ, Израелце, у старо време. Упоредивши тај народ са малим дететом, Јехова је рекао: „Учио сам Јефрајима (то јест, Израелце) како да хода узимајући га у моје руке . . . Ужима земаљског човека стално сам их привлачио, конопцима љубави“ (Осија 11:3, 4, НС).

Како ли је дирљиво то поређење! Мало дете које још није сигурно учи се да хода помоћу кајишева које држи љубазни родитељ! Држећи се њих малишан може на њих да се наслони и избегне пад. Зар се Јехова није тако нежно бринуо за тебе? Његова је љубав сигурно била очигледна у пажњи коју су ти поклањали или твоји побожни родитељи или други у краљевској сали. Зар се таква брига не би могла упоредити са тиме као да си вођен ’конопцима љубави’? Очигледно су твоји родитељи и скупштинске старешине желели да ти помогну да избегнеш емоционалне, физичке и духовне озледе. Желели су да останеш на путу истине (Упореди са 3. Јов. 2—4).

Али сада је можда то за тебе само успомена. Гледајући уназад, можда мислиш на неколико разлога зашто си напустио пут истине.

Лутајуће срце

Зашто су многи Израелци у старо време напустили право обожавање? Зато што им ’срце није било постојано’ код Јехове (Пс. 78:37). И други осећаји могу истерати љубав према Богу. Исус Христ је рекао да бриге овога света, моћ богатства и ’задовољства овог живота’ могу да угуше Божју реч која је једном била усађена у срце (Лука 8:14; Мар. 4:19).

’Задовољства овог живота’ постају нарочито привлачна преко школских другова, реклама и медија за забаву. На пример: млада особа, коју су родитељи поучавали од малена у Божјој речи, напустила је пут истине када је напунила деветнаест година. „Желела сам да испробам живот са свих страна и радим неке ствари у којима су други млади уживали“, признала је. „Зато сам нашла себи стан и почела да се забављам са младићима и посећујем многе журеве само ради узбуђења. Ускоро сам престала да посећујем скупштинске састанке. И не тако давно напустила сам морална мерила Библије.“

Сви који напусте истину не морају, наравно, да врше преступе. Неки су само незаинтересовани за обожавање Јехове. Можда нису никада прихватили истину као своје власништво. Можда су лоши примери родитеља или немарност допринели томе да нису узели озбиљно истину. А сада су могуће њихова срца пуна таквих ствари као што су породични проблеми, зарађивање новца за живот или јака жеља да направе успешну каријеру.

Али зар можеш бити заиста срећан ако обраћаш релативно малу пажњу на свог Творца? Да ли ћеш постићи праву срећу ако следиш жеље срца?

’Ништа није тако обманљиво као срце’

„Срце је преварније од свега другога и безнадежно. Ко га може знати?“ (Јер. 17:9, НС). Да, твоје је срце способно да те заведе на властиту штету. То се догодило тој младој жени коју смо раније поменули. Признала је: „У почетку је било забавно када сам радила све што сам желела. Али након неког времена није изгледало да имам унутрашњу радост мада сам још увек осећала узбуђење. Чинило ми се да ми нешто недостаје. Срећа је била само вештачка. Постала сам несрећна.“

Многи који су напустили истину признали су да су нашли ’вештачку срећу’. Услед унутрашњег бола и празнине који су произишли из тога што су следили своје својевољно срце, сада знају да ’ништа није тако обмањиво као срце’ (Савремени Енглески превод).

Да ли имаш исти такав осећај када узмеш у обзир свој живот? Да ли су ти заиста донеле осећај испуњености ствари које си некада сматрао радостима срца? Да ли ти је твој начин живота донео душевни мир и самопоштовање?

Ако ниси у миру са собом, не можеш бити заиста срећан. Ако ти је срце ’болно’, тада га неће излечити никакав смех (Пр. Сол. 14:13). На пример, друга је млада особа у старости од осамнаест година одступила од библијских мерила у којима је била поучавана читавог живота. Док је тежила за ’безбрижним и узбудљивим животом’, сећа се: „Почела сам да размишљам о будућности. Шта ће бити са мном за пет година ако останем на том путу? Нисам могла више себе да убедим да сам срећна. Без икакве наде осећала сам се најнесрећнијом девојком на свету!“

Како можеш, дакле, поново да стекнеш праву срећу ако си напустио пут истине? Псалмиста је дао кључ за то решење када је молио Бога: „Учи ме, Јехова, свом путу. Ходићу у истини твојој. Уједини срце моје да се боји имена твога“ (Пс. 86:11, НС). Давид је знао да је велика опасност имати подељено срце по својим склоностима. Зато треба да подесиш своје срце тако да све његове снаге буду усмерене на једну ствар — свету службу Јехови и свесрдно поштовање нашег Бога (Рим. 12:1, 2). Али како можеш постићи то пожељно стање срца?

Твоје се срце може променити

Пре свега, мораш да увидиш да твоје срце може да се промени. Јехова је рекао у вези овог својевољног народа: „Даћу им једно срце (уједињено) и удахнућу у њих нови дух; и сигурно ћу одстранити срце од камена из њиховог тела и даћу им срце од меса, да ходе по мојим уредбама и придржавају се мојих судских одлука и извршавају их уистину. И они ће стварно бити мој народ, а ја њихов Бог“ (Јез. 11:19, 20, НС). Какве ли божанске незаслужене доброте! И замисли — срца која не реагују као камење постају нежна, осетљива спремна да приме духовне отиске.

Да ли Јехова, међутим, путем чуда доводи до такве промене? Или и ти играш извесну улогу у томе? Треба да се трудиш да средиш у твом срцу све оно што се сећаш о Јехови (Пр. Сол. 16:1).

Размишљај о тим информацијама. Прошируј то знање. Када си се последњи пут латио Библије или проучавао помоћна средства за студирање Библије од Јеховине организације? Неке од тих публикација сигурно имаш код куће или знаш где можеш да их набавиш. Зашто не би искрено почео да их читаш? Ако поступаш према тачном знању Библије, можеш да промениш срце и твој начин живота (Пр. Сол. 2:10—14).

Док читаш Библију, можда ћеш приметити да је 25. псалам нарочито утешан. Размишљај о таквим молбама упућеним Јехови, као што су ’не подсећај се на грехове моје младости’ и ’грех мој опрости ми, јер је велик’. И помисли колико је охрабрујуће када знаш да је ’Јехова присан са онима који га се боје’ (Пс. 25:7, 11, 14, НС).

Међутим, такав студиј Библије мора да представља више него само примање у себе чињеница. Треба да имамо исти став као псалмиста који је рекао: „У срцу сачувах речи твоје (Јеховине), да против тебе не сагрешим“ (Пс. 119:11, НС). Како можеш да сачуваш Јеховину реч? Након што си читао Библију и публикације у вези ње од ’верног и разборитог роба’, питај се: како је користан тај савет? Хоће ли ми помоћи да се допаднем Јехови и избегнем беспотребне боли у срцу? Како могу да га применим? Зар тај практичан савет не показује да мој небески Отац зна шта је за мене најбоље? (Мат. 24:45—47).

Ако ставиш Божји закон у срце своје, тада твоји кораци неће бити ’несигурни’ (Пс. 37:31). Међутим, да би вратио своје срце Јехови обично ће ти бити потребна помоћ од зрелих Јеховиних сведока. Да, можда требаш некога који ће почети ’из почетка’ да те поучава у ’елементарним стварима Божјих светих наука’ (Јевр. 5:12). Скупштинске старешине радоваће се да ти помогну. Зашто не би ступио у контакт са њима?

Пази на твоје друштво

Људи могу лако да ’окрену твоје срце’ на добро или зло. (Упореди са 1. Цар. 11:3, 4). Можда си напустио истину што су на тебе утицали разуздане навике и хвалисања твојих пријатеља. Можда такве особе узвикују: ’Нико ми не говори шта да радим! Зашто бити толико строг према себи?’ Али да ли су заиста слободни? Како стоји ствар са неким нехришћанским навикама којима робују? (Упореди са 2. Пет. 2:18, 19). Помажу ли ти такви појединци да чиниш оно што ће ти бити за трајно добро? Не, они те у томе спречавају. Зато, ослободи се таквог друштва и потражи зреле особе, које су ’мудре’ у Божјим очима! (Пр. Сол. 13:20; 1. Кор. 15:33).

’Бог је већи од твог срца’

Младић који је са осамнаест година стекао нехришћанске навике, изјавио је: „Главни разлог зашто ми је било тешко да се вратим у истину био је тај што сам се осећао недостојним. Мислио сам да је све што сам радио тако страшно да ми Јехова никада неће опростити или ме натраг примити.“ Иако га је срце осуђивало, временом је осетио Божју милост. У таквим ситуацијама од велике утехе могу бити ставци из 1. Јов. 3:19, 20. Тамо читамо: „По томе ћемо познати да потичемо од истине и пред њим ћемо уверити своје срце у погледу онога за шта нас срце осуђује, јер је Бог већи од нашег срца и зна све“ (НС).

Наше нас срце може, додуше, осудити. Али Јехова види више него само наше грехове. Он види све ’тајне срца’ (Пс. 44:21). Величина његовог знања оспособљава га да саслуша са саосећањем наше молитве за опроштење. Ако признамо наше грехове и променимо начин поступања, Бог је вољан да избрише чак и тешке грехе на основу Исусове откупне жртве. Чињеница да је неко дирнут до срца показује да дотични није отишао предалеко да се не би могао поправити. Али при тој духовној помоћи и опоравку треба дотичном да помогну скупштинске старешине на основу Писма (Исаија 1:18; 1. Јов. 2:1, 2; 3:21; Јак. 5:13—16). Да ли ћеш ти, ако си напустио истину, предузети неопходне кораке да се опоравиш? Подстичемо те да то учиниш.

Јехова ће пружити помоћ

Дакле, ’води своје срце’, уместо да дозволиш да те оно заведе. Развијај исправан страх од Јехове. „У том ће случају“, у Библији стоји, „постојати будућност и твоја нада неће се пресећи“ (Пр. Сол. 23:17—19, НС). А каква је то драгоцена нада — бескрајна будућност на новој Земљи која ће бити заоденута рајском лепотом под владавином Божјег краљевства! Замисли, тада те више неће мучити нагињања грешног срца. Штавише, светско стање показује да смо сада дубоко загазили у последње дане и да ће се ускоро та нада остварити. Заиста је вредно труда постићи ту наду! (Мат. 24:7—14, 34; 2. Тим. 3:1—5; 2. Пет. 3:13; Лука 23:43; Откр. 21:3, 4).

Чињеница да нам Јехова пружа дивну будућност и јача нас да је постигнемо требало би да нас приближи њему. Тај лични однос са њим јесте сам по себи богата награда. Након што се духовно опоравила, млада жена коју смо већ раније споменули рекла је: „Осећам као да је Јехова поново мој Отац.“ Присан однос са Јеховом Богом доноси са собом чисту савест, унутрашњи мир и самопоштовање. Штавише, ако се вратиш Јехови и његовој организацији, стећи ћеш поново праве пријатеље.

Наравно, није лако променити срце. Али ће Јехова благословити твоје напоре. Његов ће ти дух помоћи да ’постане снажан твој унутрашњи човек’ (Ефес. 3:16). Утврдићеш да ћеш се лакше борити ако устрајеш у молитви и духовном проучавању, као и ако се дружиш са Јеховиним сведоцима и дисциплинујеш твоје срце. У срцу ће почети да се рађа тежња за добрим стварима. Пожелеће да се врати Јехови.

Јехова вели: „Не бој се, јер ја сам с тобом. Не обазири се заплашено, јер сам ја Бог твој. Ја ћу те јачати. Заиста ћу ти помоћи“ (Иса. 41:10, НС). То ће учинити Јехова за оне који га заиста воле. Ако си напустио истину и сада те срце тера да радиш оно што је исправно, Бог ће ’ти заиста помоћи’ помоћу свог светог духа и преко одговорних појединаца у хришћанској скупштини. Именоване старешине радују се да пруже духовну помоћ у ту сврху (1. Сол. 5:12; Јевр. 13:7). Искористи њихову љубазну помоћ. Зашто је не би одмах затражио?