Пређи на садржај

Пређи на садржај

Здраво вођство за данашње младе

Здраво вођство за данашње младе

Здраво вођство за данашње младе

„Послушај, сине мој, и прихвати речи моје. . . . Поучићу те путу мудрости“ (Пр. Сол. 4:10, 11, НС).

1, 2. а) Која се питања упућују омладинцима? б) Где се могу наћи поуздани одговори?

 ДА ЛИ си као млада особа забринута за своју будућност? Зар не изгледа свет понекад застрашујуће? Да ли би хтео да знаш како да изађеш на крај са животним проблемима и где можеш наћи поуздано вођство и здраву мудрост.

2 Такву помоћ можеш наћи у једној старој књизи која пружа ’младићу знање и способност размишљања’. Која је то књига? То је књига ПРИЧЕ СОЛОМУНОВЕ из Библије. Ако си млад, требало би да читаш ту књигу из Библије, јер ти може помоћи да будеш срећан и успешан. Ако си одрастао, рецимо, родитељ, та ти књига може помоћи да увидиш како најбоље можеш помоћи својој деци или младим пријатељима. Првих девет глава у Причама Соломуновима пружају савете као кад саветује љубазан отац свог сина. Отац каже: „Послушај, сине мој, и прихвати речи моје. . . . Поучићу те путу мудрости“ (Пр. Сол. 1:1—4; 4:10, 11).

3. Каква обавештења пружа књига Приче Соломунове, која су вредна за младе?

3 Не жели, наравно, свако такву помоћ. Неки више воле да раде како они хоће. Не желе савете — чак ни од Бога. У Причама Соломуновима пише: „Мудар ће слушати и прихватиће више поуке“ (Пр. Сол. 1:5, НС). Та књига показује како се може постићи срећнији живот. У њој се разматра морални закон. Она показује да исправно живљење доводи до срећних резултата. Може ти помоћи да доносиш мудре одлуке. Показује да ће ти мудрост и знање причињавати задовољство и да држање по страни од изазивача нереда може да ти спасе живот. Књига Приче Соломунове пружа вечне смернице и за вас младе и за старије.

Мудрост и знање

4, 5. а) Како се може доћи до мудрости? б) Зашто многи неће слушати? ц) Шта је по твом мишљењу мудар правац? Зашто?

4 Бог који је створио све ствари јесте, такође, извориште мудрости. Он жели да се зна његов пут мудрости. Објавио га је ’на свакој улици’ тако да свако може да чује. Али већина не жели да слуша. Многи не воле извориште одакле та мудрост долази. У Причама Соломуновим стоји написано: „Страх Јеховин почетак је мудрости.“ И: „Страх Јеховин почетак је знања. Али само луди презиру мудрост и карање“ (Пр. Сол. 1:20, НС; 9:10, НС; 1:7, НС).

5 Многи не желе да слушају Бога. Њима се допада како ствари стоје, док ’страх Јеховин значи мрзети зло’ (Пр. Сол. 8:13). Ако би се бојали Јехове, не би радили оно што им се допада. Мудар је правац поучити се његовим путевима и начелима и слушати их изнад свега осталог. Ако то чиниш, нећеш радити оне ствари због којих би се стидео, осећао повређеним, био тужан или могао чак да изгубиш живот.

6. Шта мораш да радиш да би стекао мудрост?

6 Док је мудрост свима доступна, мораш да се испружиш да би је стекао. Треба да је желиш, да радиш за њу и сакупљаш је. То захтева време и напоре. Ваљало би да се питаш: ’Шта заиста радим са мојим животом? Шта су моји циљеви? Да ли трошим добар део времена на беспотребне ствари или да ли користим време које ми стоји на располагању у току моје младости да копам за знањем и мудрости?’ Мудрост је вреднија од драгуља и ’све остале ствари које нас одушевљавају нису њој равне’ (Пр. Сол. 8:1, 5, 6, 11). Да ли трагаш за њом као што би трагао за сребром или сакривеним благом? У Пр. Сол. стоји написано: „Ако је тражиш као сребро и трагаш за њом као за сакривеним благом — тада ћеш схватити страх Јеховин и наћи ћеш само Божје знање. Јер Јехова даје мудрост из његових уста долазе знање и разборитост.“ Да ли се тако трудиш код учења Божје речи? (Пр. Сол. 2:4—6, НС).

7. а) Шта можеш учинити да би лакше проучавао и учио? б) Зашто је то вредно труда?

7 Можда мислиш: ’Али ја не волим да проучавам — досадно ми је кад читам!’ Што више читаш, то ће ти бити лакше да читаш. Што више учиш, то ће ти бити лакше да учиш. Повезиваћеш нове информације са онима које већ знаш и разумећеш их боље. Док се трудиш, Бог ће те благословити. Пошто се твоје знање и разумевање увећавају, осетићеш велику радост код учења и оно што научиш из Божје речи послужиће ти као заштита у данашњем свету. То нису само речи које лепо звуче или жеље. То су чињенице, истине, као што стоји написано у Причама Соломуновима: „Када ти мудрост уђе у срце и знање постане пријатно души твојој, способност размишљања ће пазити на тебе и разборитост ће те чувати; да те избави од злог пута, од човека који говори изопачене ствари, од оних који остављају стазе честитости, те ходе путевима таме“ (Пр. Сол. 2:10—13, НС).

Криминал се не исплати

8, 9. Који се проблеми, учестали у данашњим градовима, обрађују у Причама Соломуновим и који нам важан савет у том погледу даје та књига?

8 У овој књизи (Причама Соломуновим) обрађују се проблеми и искушења који су учестали код младих, не само у време писања Библије, већ и данас. У данашњим градовима су на дневном реду криминал, насиље, и ту делују банде младих и људи који пљачкају младе. Које се опомене налазе у тој старој књизи, а које ће ти помоћи да се заштитиш од таквих проблема?

9 Та књига упозорава нас да не западнемо у погрешно друштво. У њој пише: „Сине мој, ако грешници хоће да те заведу, не пристај. Ако говоре: ’Пођи са нама. . . . Да нађемо свакаква драгоцена блага. Да напунимо куће своје пленом. Бацаћеш с нама свој жреб, сви ћемо заједно имати једну кесу.’ Сине мој, не иди с њима на пут, повуци ногу с њихове стазе. Јер на зло трче ногама својима и стално се журе да проливају крв“ (Пр. Сол. 1:10—16, НС).

10. Шта пише у Пр. Сол. о стази злих људи и зашто је то важно?

10 Дођеш ли у контакт са криминалцима, треба да бежиш од њих. Соломун је писао: „Не завиди злим људима и немој жудети да будеш са њима. Јер им срце стално размишља о тлачењу, а усне говоре стално о несрећи“ (Пр. Сол. 24:1, 2, НС). Запамти: криминал се не исплати. Чак и ако те човек не ухвати на неделу, Бог те види. Како ли је лудо да изгубиш вечни живот за само мали непоштено стечени добитак! Приче Соломунове саветују и младим и старијим особама: „Не крочи на стазу злих људи и не ходи равно путем рђавих људи. Избегавај га и не ходи по њему тамо-амо; клони га се и заобиђи. . . . Удаљи своју ногу од зла“ (Пр. Сол. 4:14, 15, 27, НС).

Јехову стави на прво место

11. Које ћеш благослове примити ако ходаш у чистоћи и поступаш по Јеховиној вољи?

11 Зло поступање стоји у јакој супротности са мудрим поступањем. У Причама Соломуновим пише да је Јехова ’штит’ онима који ходе у чистоћи и да ће ’чувати пут својих лојалних’ (Пр. Сол. 2:7, 8). Он ставља у изглед вечни живот онима који чине оно што је право. „Јер ће честити наставати земљу и беспрекорни ће остати на њој“ (Пр. Сол. 2:21, НС). Ако ставиш Јехову на прво место, бићеш богато благословен. „Одај Јехови част својим драгоценостима и првинама свега својег прираста. И твоји ће амбари бити препуни и твоје ће се каце преливати новим вином“ (Пр. Сол. 3:9, 10, НС).

12. Какве примере имамо о младим људима који су ставили Јехову на прво место и које награде они уживају?

12 То заиста чине данас многи млади. Они стављају Јехову на прво место у свом животу. Троше своју младост у пуновременој служби, радећи као пионири или служећи у Бетелима где се штампају Библије и књиге које помажу другима да сазнају нешто о Богу. Питај их да ли их је Јехова благословио. Од срца ће ти рећи да је то Бог веома обилно учинио и да су у духовном погледу далеко богатији од својих вршњака који су себи за циљ поставили материјално богатство (Пр. Сол. 10:9; 15:16).

Морална искушења

13, 14. а) Коју је другу жељу искористио сотона? б) Да ли је тај проблем данас озбиљан у твојој околини?

13 Они који праве економску пропаганду употребљавају секс да би боље продавали своје продукте. Сотона је употребљавао и употребљава недозвољени секс да би искушао Божје слуге. На пример: хиљаде је Израелаца, који су провели толико година у пустињи и најзад се приближили Обећаној земљи, запало у блуд и изгубило своје животе (4. Мој. 25:1—9).

14 Особе које не желе да упозоре младе на ту опасност затварају очи пред стањем које влада данас у свету. Порнографски часописи, прљави филмови, секс-продавнице, порнографија и проституција су присутни по улицама. У првих неколико глава Прича Соломунових налазе се снажне опомене против таквих неморалних искушења.

15. Какве се опомене у вези неморала налазе у Причама Соломуновим?

15 У њима се говори о неморалној жени која доводи у искушење неискусне младиће. Тамо читамо: „Јер усне туђе жене капљу као саће и непце јој је глађе од уља. Али су последице од ње горке као пелен; оштре као двосекли мач. Њене ноге силазе к смрти . . . Нека је пут твој далеко од њеног и не приближавај се улазу њене куће, да другима не би дао своје достојанство и окрутнима своје године“ (Пр. Сол. 5:3—14, НС; 2:16—19; 6:27—29, 32).

16. Шта се може десити некоме ко не бежи одмах од неморалних предлога?

16 Ту се такође говори и о ’неиску сном’ младићу, који у ’жељи срца’ слуша препредена и сугестивна наговарања и бестидно губи сваку контролу. „Заведе га својим глатким уснама. Сасвим изненада пође за њом, као што во иде на клање . . . и није знао да се ту ради о његовој души.“ Он није био једини који је напустио Јеховину милост и сишао до смрти, јер је „многе смртно ранила“ (Пр. Сол. 7:6—27, НС).

17. Колико озбиљно треба схватити блуд према Јеховином гледишту?

17 Иако су те опомене упућене младићима, исто се тако односе и на девојке. Било како да мисле људи о последицама блуда, Јеховино је гледиште сасвим јасно. Блуд је пут ка смрти. Он те може спречити да уђеш у земаљски рај који ће Бог поново успоставити. „Шта? Зар не знате да неправедници неће наследити Божје краљевство? Немојте се завести: ни блудници, ни идолопоклоници, ни браколомци, ни мушкарци који се држе за неприродне радње, ни мушкарци који леже код мушкараца . . . неће наследити Божје краљевство“ (1. Кор. 6:9, 10, НС; Ефес. 5:5).

18. а) Да ли је терет библијски савет о сексуалном неморалу? Зашто тако гласи твој одговор? б) Који се добри савети по питању тога налазе у Причама Соломуновим?

18 Нико не би требао да мисли да је терет примењивати библијске мудре савете о сексуалном моралу. Примена тих опомена значи мање развода, мање растурених домова, мање криминала међу децом, мање проституције, мање испада љубоморе; она ће довести до срећнијих породица, радоснијег живота. У Пр. Сол. препоручује се дивним поетским језиком такво мудро поступање. Препоручује се да не тражиш задовољство на улици, нити од неморалне особе или од разних особа и тако напоље разливаш изворе своје. Препоручује се да се радујеш са својим супружником, ако си у браку, а не да западнеш у замку неморала са другима. Било који слабић може да подлеже сексуалном нагону, али прави хришћанин суздржава се од сексуалних односа пре брака и тада, када ступи у брак, ужива у тим односима само са својим брачним партнером (Пр. Сол. 5:15—23).

Рад и понос

19. Који се савет у вези рада налази у Причама Соломуновим?

19 Приче Соломунове помажу и у другим случајевима. Оне препоручују нешто што баш не одушевљава многе младе — постати марљив радник. Та препорука може да се примени у школи, на послу или у пуновременој хришћанској служби. Савет гласи: „Иди к мраву, ... посматрај његове путеве и буди мудар.“ Хришћанин ће као вредан мрав да обавља поштено свој дневни посао без обзира на то да ли га шеф посматра или не (Пр. Сол. 6:6—11; Еф. 6:5; Титу 2:9, 10; Јевр. 6:10—12).

20. а) Шта још мрзи Јехова? б) Како би применио тај савет у свом животу?

20 Такође је важно да не будеш ни охол а ни изазивач нереда. „Шест је ствари које Јехова мрзи; а седам је одвратно његовој души: охоле очи, лажљив језик, руке које проливају невину крв, срце које кује штетне планове, ноге које журно трче на зло, лажан сведок који шири лажи и човек који замеће свађе мећу браћом“ (Пр. Сол. 6:16—19, НС).

Твоја породица

21. Шта се саветује у вези родитеља у Причама Соломуновим и зашто је то важно?

21 Немој да превидиш помоћ коју добијаш од своје породице. У Причама Соломуновим стоји написано: „Сине мој, чувај заповести свога оца и не напуштај закон мајке своје. . . . Водиће те када ходаш; чуваће те када лежеш; позабавиће се са тобом када устанеш“ (Пр. Сол. 6:20—22, НС). То је нарочито истина ако су ти родитељи Божје слуге. Па и ако нису верници, видели су много шта што ти ниси видео и својим смерницама могу ти помоћи да избегнеш добар део невоља.

22. а) Шта се може рећи у вези тога колико је важно да указујеш поверење родитељима у твом младићком или девојачком добу? б) Шта сазнајеш из Јеврејима 12:11 и Прича Соломунових

22 Никако немој дозволити да се у младићким или девојачким годинама (прелазно доба у којем се развијаш из детета у одраслог) удаљиш од својих родитеља, као што је то случај са многим младима. Можда мислиш да су твоји родитељи старомодни или нису упућени. Али ти они ипак могу помоћи да сачуваш равнотежу у том периоду превирања. Разговарај са њима. Покушај да их натераш да саслушају твоје проблеме. Они не желе да те спутају или ограниче на твом животном путу, већ желе да ти помогну да ти пут постане лакши. Тачно је да млади желе да поступају онако како се њима свиђа и често се љуте што их се саветује; али ако су понизни, смањиће се доза њихове заједљивости. Понизна особа зна да прави грешке и цени туђа настојања да јој се помогне. У Причама Соломуновим стоји написано: „Укори (исправи) мудрога и волеће те“ (Пр. Сол. 9:8, 9, НС; Јевр. 12:11; Пр. Сол. 4:10—13).

23. Које су главне тачке ове поуке што се тебе тиче?

23 Дакле, божанска мудрост стоји на располагању младима данас. Чак и ако си неискусан, можеш учити и разумети. Мудрост те позива. Она говори о ’превасходним стварима’ и ’све друге ствари које нас одушевљавају нису њој равне’ (Пр. Сол. 8:6, 11). Да би стекао знање и развио мудрост, мораш да студираш и истражујеш, као што би трагао за изузетним благом. „Ко налази мене (мудрост), наћи ће сигурно живот и стиче благонаклоност од Јехове“ (Пр. Сол. 8:35, НС).

Читајући овај чланак, можда ћеш пожелети да прочиташ поглавља од 1 до 9 из Прича Соломунових, на којима се он темељи.

Да ли се сећаш ових тачака?

□ Која се помоћ пружа данашњим младима у Причама Соломуновим?

□ Зашто многи, одбијају ту помоћ?

□ Како би требало да утиче на наш живот могућност стицања мудрости?

□ На које се искушење, које је учестало у данашњим градовима, упозорава у Причама Соломуновим?

□ Зашто није терет библијски савет у вези сексуалног морала?

□ Коју помоћ могу примити млади од својих породица?

[Питања за разматрање]

4:10—13?

[Оквир на 21. страни]

ЗНАЊЕ МУДРОСТ И РАЗУМЕВАЊЕ

У књизи Приче Соломунове написано је много тога о тим трима речима. Како се разликују једна од друге?

ЗНАЊЕ: значи бити упознат са чињеницама, које си можда сазнао проучавањем, запажањем или личним искуством. Мудра особа ’сакупља знање’ и има резерву одакле црпи (Пр. Сол. 10:14).

МУДРОСТ: повезује знање са здравим расуђивањем. То је способност да се успешно примени знање, за решавање проблема и избегавање опасности. Она укључује ширину знања и дубину разумевања, а из чега пак произилази здраво и јасно расуђивање. Ако би имао знање, а не би знао како да га употребиш, онда би ти недостајала мудрост. „Мудрост је превасходна“, јер без ње знање има малу вредност (Пр. Сол. 4:7, НС)

РАЗУМЕВАЊЕ: сада схваташ разлику између знања и мудрости — можеш да их разликујеш или просуђујеш. Можда следиш неки правац зато што је Бог тако заповедио, али ако разумеш разлог, добру сврху којој служи и користи које доноси тај правац, тада твоја решеност постаје јача. У Причама Соломуновим не налазе се само практичне информације које ће ти помоћи да разумеш који је правац исправан, или неисправан, него и зашто је управо он тачан.