Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како ће наше потребе бити подмирене

Како ће наше потребе бити подмирене

Како ће наше потребе бити подмирене

’ПОСЛЕ 30 година међународне сарадње број гладних људи се и даље повећава’,рекао је генерални директор Организације за исхрану и пољопривреду (ФАО). Признао је да је „била потпуно неуспешна досадашња политика“.

С обзиром на егоцентричан став држава, никакви међународни напори неће никада успешно решити проблем снабдевања човечанства основним животним потребама. Потребно је нешто више. Шта је то? Многи су мисаони људи дошли до закључка да је потребна:

Светска влада

Треба да постоји светска влада која има ауторитет и моћ да контролише богатства света и организује правилну поделу добара, тако да би осигурала да нико не буде у невољи. Да ли је могућа таква светска влада? Два покушаја била су учињена у правцу оснивања светске владе, Друштво Народа и Организација уједињених народа. Обе су те организације потпуно промашиле да реше проблеме проузроковане себичним национализмом.

Где се, дакле, може наћи делотворна светска влада? Очигледно таква влада не може да произађе из овог светског поретка, већ мора да дође извана. Али постоји ли такав ауторитет који је у могућности да организује светску владу? Да, постоји неко који има доказа да је дубоко забринут за добробит човечанства. Тај ауторитет је Бог.

То може чудно да звучи у овом материјалистичком двадесетом веку. Да ли је реално надати се светској владавини од Бога? Да ли постоји и неки доказ да је Бог заинтересован да буде владар света? И ако да, да ли ће његова владавина бити боља од људске коју смо толико дуго трпели?

Реалне наде

Многи мисле — па чак и многи који верују у Бога — да су религиозне ствари некако одвојене од „стварног света“. У реду, је, рецимо, да говоре о свом одласку у небо када умру. Али мисле да није реално очекивати од Бога да учини нешто овде на Земљи, на пример, да влада светом. Да ли и ти тако мислиш?

Да ли си икада размишљао колико се ми чак и сада ослањамо на Божје законе? Ваздухом који удишемо, кишом, сунцем и свим осталим што чини живот могућим владају закони које ми често називамо природним законима, а то су у ствари Божји закони. Веровали људи у Бога или не, они потпуно зависе од Бога (Мат. 5:45; Дела ап. 14:17). Да ли би требало да нас изненади да је Бог, чији закони управљају ветром, кишом и сунцем, поставио такође законе који управљају људским приликама?

Још више, схваташ ли да је Јехова Бог пре 3 500 година изабрао људе, организовао их као народ и пружио им владу у којој је он био краљ? Тај је народ био Израел и један од њихових пророка писао је касније: „Јехова је наш судија, Јехова је наш законодавац, Јехова је наш краљ; он ће нас спасити“ (Исаија 33:22, НС).

Божја владавина и њени резултати

Како је она функционисала за Израелце? Док год су се држали Божјег закона, напредовали су у сваком погледу. Након првих четрдесет и пет година Божје владавине, један је њихов вођа известио: „Ниједно обећање није изостало од свих добрих обећања која је Јехова дао дому Израеловом; све се испунило“ (Ис. Нав. 21:45, НС).

Искуство Израелаца показује нам да је сасвим разумно да се говори о Божјој владавини. Као што је управљао директно малим народом на Блиском истоку, тако је у стању да влада читавом Земљом. Хоће ли то учинити?

Хришћански апостол Јован је чуо пре две хиљаде година нешто што нам даје јак разлог да будемо уверени да ће Бог деловати у корист човечанства. Јован је добио визију о будућим догађајима и усред те визије чуо је ликујући узвик: „Краљевство света поста краљевство нашег Господа и његовог Христа и он ће владати као краљ од века до века.“ Затим је Јован чуо искрену изјаву: „Захваљујемо ти се, Свемогући Боже Јехова, . . . што си преузео своју моћ и почео да владаш као краљ“ (Отк. 11:15, 17, НС).

Та је визија била инспирисана од самог Бога и прорицала је да ће Бог преузети ’краљевство света’. Да, он ће бити владар света, а „његов Христ“, Исус, биће управитељ. Дакле, имамо чврсто јемство да ће Јехова Бог имати светску владавину.

Та светска владавина под Богом јесте главна тема Библије. Исус нас је научио у молитви Оченашу да се молимо за њу када је рекао: „Да дође царство твоје. Нека буде воља твоја као на небу, тако и на Земљи“ (Мат. 6:10, НС). Преко уста многих пророка указао је Јехова Бог на царство као једино средство помоћу којег ће се решити проблеми овог света. Да ли ће то царство бити успешније од светских владавина? Размисли о томе.

Вода за пиће: Јехова Бог је Створитељ Земље. Он потпуно разуме њену екологију. Пророку Амосу открио је да „позива морске воде и може да их разлије по површини Земљиној“ (Амос 9:6, НС). Потпуно разуме кружно кретање воде на овој планети и контролише га до крајности.

Док је директно владао Израелцима у старо доба, обећао је: „Јехова ће ти отворити своје добро спремиште — небо — да даје кишу твојој земљи у право време“ (5. Мојсијева 28:12, НС). Док год је био веран његов народ, испуњавао је он своје обећање. И исто је тако у стању да гарантује обилне залихе воде за све под његовом светском владавином.

Храна: Стручњаци кажу да једна од највећих препрека код достављања хране гладнима јесте националистичка баријера. Божја светска владавина има моћ да сруши такве баријере. Инспирисани пророк је писао: „Он ће сигурно ... исправно поставити ствари у погледу моћних народа који су далеко. И мораће прековати своје мачеве у плугове и своја копља у радне српове. Неће дизати мача народ на народ, нити ће се више учити рату“ (Мих. 4:3, НС).

Зар је то могуће? Да, заиста јесте. У ствари, то се управо сада дешава! Постоји већ сада удружење људи које броји више милиона широм света. Ти су се људи већ сада подвргли Божјем Царству. Не гледају више на ствари ускогрудно, националистички или расистички већ сматрају једни друге браћом и заједно раде да врше Божју вољу. Постојање тог тела људи јесте доказ да је Божја светска владавина стварна. Ко су ти људи? Ми овде говоримо о Јеховиним сведоцима.

Јехова је Бог обећао да ће благословити земљу и да ће она родити у обиљу. Преко уста псалмисте рекао је: „Земља ће сигурно дати свој род.“ „Биће изобиља пшенице на Земљи; обиља ће бити по врхунцима брда“ (Псалам 67:6, НС; 72:16, НС). Да, под светском владавином Божјег Царства неће бити препрека да се обезбеде у довољној количини те основне животне потребе.

Одећа и кров над главом: Исус је показао да се Бог љубазно брине за физичку добробит својих слугу када је рекао: „Извуците поуку из примера љиљана на пољу, како расту; нити тешко раде, нити преду. А ја вам кажем да ни Соломун у свој слави својој није био тако обучен као један од њих. Па ако тако Бог одева пољске биљке . . . зар неће још пре вас?“ (Мат. 6:28—30, НС).

Да, Бог се већ и сада брине за своје слуге. Јеховини сведоци могу да потврде да је то истина. Када буде његова светска владавина владала читавом Земљом, тада свакако неће недостајати ништа што нам је потребно да бисмо били срећни.

Да ли ћеш бити део ње?

Да ли та светска владавина привлачно звучи? Сигурно; свака разумна особа желела би да живи под таквим системом. Најпре, морамо да проучавамо устав владе. Он је већ објављен у Библији. Морамо да учимо законе који се морају слушати ако хоћемо да живимо под Божјом владавином.

То може значити да морамо учинити промене у животу. Егоцентричност која је веома заступљена у овом поретку нема места у Божјем уређењу. Поданици Божјег царства морају да воле Бога свим својим бићем, а своје ближње као саме себе. Штавише, ако и даље лажемо, крадемо, вршимо неморал, подваљујемо, опијамо се и уживамо дроге, нећемо се показати подобнима за живот под том владавином (Мат. 22:37—39; 1. Кор. 6:9, 10).

Да ли је то вредно труда? Да, заиста јесте. Само Јехова Бог зна како би живот могао бити добар на овој планети под исправном владавином. У Библији је, дао неке наговештаје. Они који сада служе искрено Богу већ осећају нешто од среће и душевног мира који ће тада владати.

Према свим доказима, веома ће брзо они који постају поданици Божјег царства моћи да виде и уживају у потпуној слици. Да, догађаји који се данас дешавају у испуњењу библијских пророчанства указују на то да је Божје царство близу и да треба да преузме власт од раздељених, неуспелих владавина овог света (Лука 21:25—28, 31; Дан. 2:44). Да ли би желео да будеш део свега тога? Зашто то не би још даље испитао? Научи да имаш поверење у Јехову Бога и његову светску владавину, једино решење за проблеме наших дана.

[Оквир на 6. страни]

Једино ће Божје царство обезбедити човечанству . . .

□ Обиље добре хране

□ Довољну количину чисте воде

□ Прикладну одећу

□ Удобне станове