Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ове слабости могу бити савладане

Ове слабости могу бити савладане

Ове слабости могу бити савладане

ИЗГЛЕДА да три проблема, више од осталих, муче савремену омладину као и многе старије особе. Који су то? Алкохол,пушење и мастурбација (позната као самоблуд или аутоеротизам). Те навике привлаче слабости тела, а модерна средина посебно отежава њихово савлађивање. На пример, свуда се рекламирају алкохол и цигарете на примамљив начин. Нагињања ка еротици подстичу се мноштвом порно-литературе, филмова и телевизијских програма. Али то не значи да се не могу савладати ти проблеми или слабости.

Од Бога пружене помоћи

Корисно је ту узети у обзир пример апостола Павла. Иако је био хришћански апостол, признао је да је пропуштао да ради оно што је желео а чинио оно што није желео (Римљанима 7:14—25). Међутим, он је исто рекао: „Смирујем своје тело и чиним га робом, како се не бих, након што сам другима проповедао, на било који начин сам се показао недостојним“ (1. Кор. 9:27, НС). У ствари, био је у стању да каже својој јеврејској браћи: „Владао сам се са савршено чистом савешћу пред Богом до овога дана“ (Дела ап. 23:1, НС; 22:3).

Која су то од Бога нам дана помоћна средства да ’смиримо своје тело’? Како нам се може помоћи да се ’владамо са савршено чистом савешћу’ што се тиче таквих слабости као што су алкохол, дуван и мастурбација.

Божја реч, Библија, јесте неопходно помоћно средство. Од велике ће нам помоћи бити ако је читамо редовно, да свакодневно и нарочито такве делове као што су Псалми, Приче Соломунове и Хришћанска грчка списа. Тачно је да ’човек не живи само о хлебу него о свакој истини која излази из Божјих уста’ и налази се у његовој Речи, Светом писму (Мат. 4:4).

Стичемо духовну снагу када читамо Божју реч и хришћанске публикације које нам помажу да је разумемо и применимо. Оне нам пружају бољи увид у оно што се допада нашем Творцу, Јехови Богу. Штавише, црпимо исправну мотивацију из праведних поука и опомињујућих примера записаних у Божјој речи. Тако нам се помаже да волимо и радимо оно што је добро и исправно, а да мрзимо, да, да се гнушамо ономе што је рђаво или зло (Псалам 97:11; Рим. 12:9).

Молитва Богу јесте друго добро помоћно средство. Хришћани увек изнова потврђују да молитва увелико помаже у борби против њихових слабости. Тако је било са једном хришћанком која је имала тешко време када се одвикавала од цигарета. Након што је чула дивно библијско предавање на тему молитве, отишла је кући, искрено се молила Јехови Богу да јој помогне да савлада ту навику и од тада више није имала проблема са пушењем (Фил. 4:6, 7). Када сасвим искрено замолимо Бога да нам опрости што смо прекорачили одређену линију, осећамо неку врсту олакшања и он нам помаже да почнемо изнова нашу борбу.

Божји свети дух или делујућа сила, такође, је једно помоћно средство. Стоји нам на располагању ако се молимо за њега. Исус је рекао: „Ако ви, премда сте зли, умете да дајете својој деци добре поклоне, колико ће више отац на небу дати светог духа онима који га моле.“ Тај свети дух јесте снажна сила (Лука 11:13, НС; Захарија 4:6). Биће нам од помоћи ако се подвргнемо његовом утицају, јер самосавладавање припада плодовима духа и оно је неопходно да изађемо на крај са проблемима који нас муче (Галатима 5:22, 23).

Зрели хришћани могу, такође, бити извори помоћи. Нарочито је то случај са онима који имају духовне квалификације, као што су скупштинске старешине. Ако се поверимо старешини, он нам може увелико помоћи у нашој борби. Али и други нам могу помоћи. ’Старије жене’ могу бити у стању да помогну млађима (Титу 2:3—5). На пример: једна медицинска сестра у пензији која је била читавог свог живота страствени пушач одлучила је да прекине са пушењем тако да би испунила услове за крштење. За то је одредила датум и о својој одлуци је обавестила блиске хришћанске пријатеље. Сваког дана је позвао телефоном или је посетио неки од тих верника да би јој дао моралну подршку. Резултат тога је био да је на крају одређене седмице потпуно савладала страст за цигаретама.

Дакле, овде смо залазили четири основна средства за пружање помоћи: 1) читање и студирање Божје речи заједно са хришћанском литературом; 2) устрајност у молитви; 3) подвргавање утицају Божјег светог духа и 4) мобилизовање помоћи од стране зрелих хришћана. Тим се средствима помогло многим особама у њиховој борби против слабости. Да, неки имају далеко теже време савлађивања слабости него што то други имају. Да ли постоје још друга помоћна средства која би могли делотворно искористити?

Зашто више потешкоћа?

Зашто неки имају више потешкоћа од других код савлађивања извесних слабости? Без сумње је то ствар духовне незрелости. Ко год пропушта да се користи претходно споменутим помоћним средствима или се само њима површно користи, пашће му знатно теже време савлађивања својих слабости.

Порекло је други фактор. Неки су очигледно добили одређене слабости од својих родитеља или чак од дедова, управо као што неко може да нагиње ка некој болести, на пример, дијабетису. Дакле, изгледа да је са слабостима тако као што стоји у Библији да су ’очеви јели кисело грожђе, а њиховим синовима трнули су зуби’ (Јез. 18:2, НС).

Такође је питање колико често или колико страствено је дотични упражњавао оспоравану радњу; што пак показује колико је чврсто окорео у томе. То се може објаснити једним примером: неко ко пуши само пола пакле цигарета дневно вероватно неће имати толико проблема да прекине са том навиком као онај који пуши три пакле дневно, наиме, страствени пушач.

Средина такође утиче на проблем. Рецимо, жена жели да прекине са пушењем, али њен муж и деца — тинејџери, пуше. За њу ће далеко теже бити да прекине са навиком него некој другој жени чија породица не употребљава дуван. Исто тако је и са неким који је пре него што је стекао библијско знање обичавао да се бави нечистим мислима. Њему ће бити теже да послуша налог из Филипљанима 4:8 да се бави племенитим мислима; нарочито онда ако мора да ради међу онима који воде похотљиве разговоре.

Савлађујући алкохоличарску навику

На који још начин може особа прићи свом наизглед непремостивом проблему са својом слабошћу? Може се користити соматским прилазом. То се може назвати психо- соматско начело у обрнутом правцу. Психо-соматско начело гласи да су тело и мисли једно и тако мисли и осећања (психе) утичу на тело (сома). Али у обрнутом правцу може да се примени то начело, наиме, да стање тела утиче на мисли. Болесници од рака често пате од душевних депресија. Сагласно томе, неки дијететичари су мишљења да ће особа бити боље опремљена да савлада страст за алкохолом ако ојача телесно здравље исправним начином исхране.

Код једног експеримента добили су пацови чисту воду и воду која је садржала у себи алкохол. Неки су пацови претежно пили воду са алкохолом, други су сразмерно мало пили, а један пацов није уопште пио ту воду. Када су пацови били храњени храном нарочито богатом витаминима и минералима, углавном су мање пили воду са алкохолом. Али када су добили храну која је била скоро без неопходних хранљивих састојака, сви пацови почели су да пију велике количине воде која је садржавала алкохол. Они који су извршили експеримент, међу њима су били неки истакнути медицински истраживачи, дошли су до закључка да постоји дефинитиван однос између вероватноће злоупотребе алкохола и неисправне исхране; такође да и генетичке разлике објашњавају зашто су разни пацови пили различите количине воде која је садржавала алкохол.Та су сазнања уз добре резултате искористили неки здравствени радници који имају посла са алкохоличарима. Међутим, ти лекари истичу да та метода лечења помоћу исхране може бити делотворна ако дотични има искрену жељу да савлада своју страст за алкохолом; била би грешка потценити морални аспект алкохолизма. Они се не слажу са онима који би желели да верују да је алкохолизам само медицински проблем. Ни они не пренебрегавају чињеницу да су алкохоличари највероватније својом кривицом или из немара запали у тај порок, чак иако су генетички фактор и неисправна исхрана одиграли пресудну улогу.

Они који желе да побожно живе занимају се нарочито за Божје гледиште о злоупотреби алкохола. Божја света Реч јасно даје до знања да они који желе божанску милост треба да избегавају прекомерну употребу алкохолних пића (Пр. Сол. 23:29—35; 1. Кор. 6:9, 10). То даје неупоредиву мотивацију некоме да савлада ту слабост.

Престајући са навиком пушења

Један је лекар био пушач и увек је покушавао да прекине са пушењем. Али у томе није успео све док није одлучио да постане хришћанин. Није било лако да престане да пуши, али не и сувише тешко (2. Коринћанима 7:1). Још један лекар, у ствари, телесни брат од мало пре споменутог лекара, био је суочен са истим проблемом. Међутим, он је чинио страховите напоре да би савладао ту навику, јер је био јак пушач. Мада је коначно успео у томе, рекао је да је скоро хтео да изврши самоубиство док се одвикавао од дувана.

Неки дијететичари мишљења су да ће исправна исхрана помоћи пушачу да прекине са том навиком. Верују да пушачи често имају слабе живце, лошу циркулацију или пате од претеране гојазности и да ће бити у бољој могућности да савладају ту лошу навику ако одстране те проблеме.

Други соматски приступ (познат као „један корак на једанпут“) састоји се у томе што пушач пуши цигарете са одређеним филтерима. Прво, пушач употребљава филтер који отклања 25 одсто никотина. Затим употребљава две недеље филтер који извлачи 50 одсто; па онда употребљава филтер који отклања 75 одсто; и на крају употребљава филтер који извлачи 90 одсто никотина. Тврди се да пушач после тога не би требало да има потешкоћа да сасвим прекине са пушењем.

Савладати мастурбацију

Још један проблем који узнемирује многе, нарочито младе, јесте мастурбација, самоблуд или аутоеротизам. У Библији се, додуше, не помиње мастурбација по имену. Међутим, пошто је обично везана за сексуалне жеље, сигурно је осуђују сви библијски ставци који говоре против таквог начина мишљења и поступања. Ево неколико ставака: Рим. 13:14; Гал. 5:19, 24; Ефес. 5:3—5; 1. Сол. 4:3—5; 1. Пет. 2:11.

Не намеравамо овде да дискутујемо о том спорном предмету, наиме, колико мастурбација може да буде штетна за тело. Па ипак је заиста занимљиво да је покојни Алексис Карел, запажени биолог и нобеловац, у својој књизи (Човек — незнан) изјавио: „Добро је знано да сексуални ексцеси сметају интелектуалној активности“ и да је самосавладавање неопходно да би се у потпуности искористио мисаони систем. Који бисмо соматски прилаз могли да испробамо као помоћ?

Често су они који мастурбирају веома нервозни и пате од несанице. Колико буду могли да побољшају своје телесно здравље, ојачају живце и побољшају сан, толико ће исто моћи да контролишу себе у томе.

Друга је велика помоћ уздржљивост код јела. У Енциклопедији Британика (издање 1959.) под насловом „Анафродизијак“ читамо: „Важно је избегавати храну богату месом и зачинима, а нарочито треба избегавати алкохолна пића.“ Сигурно ће бити неких који се неће сложити са том изјавом. Без обзира на изнете аргументе, неко би можда ипак могао себи помоћи ако би испробао тај соматски прилаз.

Придржавај се библијских мерила

Данас више него икада имају чланови људске породице потешкоћа да живе по праведним библијским мерилима. Без сумње се међу факторима који то објашњавају налазе наследство и одгој, као и средина. А не треба ни превидети чињеницу да сотона, ђаво, и његови демони раде на томе да заведу људе (Отк. 12:12). Али особа може успешно да се одупре противнику уз Божју помоћ и ако се придржава библијских ставака (Јаков 4:7).

Соматски прилази су понекад пружили помоћ у решавању проблема са алкохолом, пушењем и мастурбацијом. Па ипак су главна лековита средства духовна помоћна средства, у које спадају: студирање Божје речи и хришћанских публикација, устрајност у молитви, подвргавање утицају Јеховиног светог духа и прихватање помоћи од стране зрелих хришћана. Уз такву помоћ могу се заиста савладати забрињавајуће слабости.

[Овир на 8. страни]

Да ли се бориш?

Шта би требао да радиш ако увидиш да је потребно да савладаш страст за алкохолом, пушачке навике или мастурбацију? Провери да ли можеш још боље искористити једну или више помоћи које нам Бог пружа:

1. Читај Божју реч редовно, црпи из ње снагу.

2. Свакодневно се моли Богу, тражећи утеху и помоћ.

3. Замоли Бога за његов свети дух или делујућу силу.

4. Искористи помоћ коју ти пружају зрели хришћани.