Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одгајајући своју децу да воле Јехову

Одгајајући своју децу да воле Јехову

Одгајајући своју децу да воле Јехову

„Сине мој, кад ти је срце постало мудро, радоваће се срце моје, да, моје” (Пр. Сол. 23:15).

1. Коју нарочиту радост могу имати родитељи и шта би требало да радиш као родитељ у вези тога?

 ВЕЛИКА је радост посматрати како мала деца расту и постају зреле Божје слуге! Корак по корак развијају радозналост,упијају знање, стичу способност, пристају уз хришћанску истину, развијају зрелост, предају се Богу и постају верне слуге. Како можеш ти, ако си родитељ, помоћи својој деци на том добром путу? Очигледно то захтева напоре. Апостол Павле је питао како би могли неки ’веровати у онога за кога нису чули’ и како могу да чују ако их нико не поучи? (Рим. 10:14)

2. Како можемо помоћи својој деци да цене Јехову?

2 Мала деца се много томе чуде. Лептир, птица, цвет, травка, небо, звезде — све то побуђује њихово интересовање. Каква нам се дивна прилика пружа на тај начин да говоримо о Творцу и које имамо разлоге да му будемо захвални! Псалмиста је писао: „Добро је захвалити се Јехови“ (Пс. 92:1, НС). Можеш да му се захвалиш за природна чуда, материјалне потребе и истину његове Речи. Твоја ће деца запазити твоју захвалност и неће је никада заборавити (Пс. 8:3, 4; 19:1; Рим. 1:20; 5. Мој. 8:10; Пр. Сол. 22:6).

3. Који је један од начина на који можемо да поучавамо своју децу? Дај за то примере.

3 Мала деца воле приче. Бог је то знао. Многе су истините приче записане у Библији — приче које могу поучити и веома малу децу Божјим путевима. Оне показују, рецимо, да треба да имамо веру као Аврам, поверење у њега као Исус Навин и Халев, да га слушамо у младости као Самуило и Тимотије и чврсто стојимо за нашу веру као Сидрах, Мисах и Авденаго. a

4. Које примере имамо сада и у библијска времена о деци која су поучена о путевима Божјим?

4 Деца уче брзо. Уче текстове реклама и многе ствари које ти понекад не желиш да су чула. Колико ли је још важније помоћи им да уче о Богу и његовим путевима! Многи су приметили како деца могу давати добре коментаре на хришћанским састанцима, учествовати у школи за теократску службу још док су прилично мали. Такви су малишани живи пример колико су вредна библијска упутства о васпитању деце. Родитељи у Израелу морали су да поучавају своју децу стално, чак су доносили и сасвим малу децу да слушају када се читао Божји закон. Њихови су синови морали да слушају и ’науче да се боје Јехове, твога Бога’ (5. Мој. 31:12, 13; 6:5—9).

5, 6. Како можеш помоћи својој деци да уче о путевима Божјим?

5 Можда ти знаш доста о Божјој речи, али то не мора да значи да и твоја деца знају. Она не наслеђују знање. На теби као родитељу лежи одговорност да их подучаваш дивним Божјим стварима и то тако да то постане за њих привлачно и да желе да уче о томе.

6 Да ли разумеју твоја деца науке Библије? Да ли су научила њена начела за свакодневно живљење? Да ли са њима водиш редован породични студиј Библије? Ако су још увек мала, да ли си проучавао или проучаваш са њима књигу Слушати великог Учитеља, која има четрдесет и шест тема и написана је за њихов ниво? Ако јеси, и сада су твоја деца већ мало већа, да ли си студирао или студираш са њима књигу Учини твоју младост успешном, која пружа изванредне информације које помажу младима да се суоче са животом? У Библији пише да је Тимотије од ’малих ногу’ био поучаван у тим стварима. Јаков се бринуо ’како корачају деца’ на свом путу за Сеир; из тога се види колико је важно да се равнаш према њиховим способностима. Студиј са њима треба да буде на њиховом нивоу разумевања и дужину студија треба да одредиш према њиховој старости (2. Тим. 3:15; 1. Мој. 33:14).

Снага истине

7, 8. а) Зашто је толико важна спознаја истине? б) Како могу родитељи помоћи својој деци да цене хришћанске састанке?

7 Божја истина има велику снагу. Може променити мишљење и личност одраслих људи. У Библији пише: „Одбаците стару личност која одговара вашем претходном понашању и . . . и да се обновите снагом која покреће ваш ум“ (Ефес. 4:22—24, НС; Колошанима 3:9, 10). Пошто је хришћанска истина тако снажна, може пружити велику заштиту твојој деци. Увек чујемо како су млади захвални што су их родитељи редовно водили на састанке, где се разматрала Божја реч, било то они у почетку хтели или не. Један је омладинац рекао: „У почетку заиста нисам хтео да идем. Нисам много разумео. Затим сам заиста постао узбуђен када сам установио: Ох, па ја учим о Библији!“

8 Многи родитељи припремају на то унапред своју децу, тако да би деца разумела оно што чују. Други подстичу децу да запамте неколико мисли са састанка и да о томе разговарају на путу кући. Можемо да замислимо које су узбудљиве дискусије водиле израелске породице када су се враћали од обожавања у Јерусалиму (5. Мој. 31:10—13; Лука 2:41, 42).

Божанска служба

9, 10. Шта можеш да учиниш да би помогао својој деци да цене и уживају у хришћанској служби?

9 Што се тиче учествовања у јавној служби проповедања, можда твоји малишани гледају на ту божанску службу као Јеремија који је рекао: „Ах, суверени Господе Јехова! Ја у ствари не умем да говорим, јер сам дечак.“ Зато је важно да их подучаваш, корак по корак. Већ према њиховој старости и степену развоја, она могу да звоне на вратима, уруче позивницу, читају библијски ставак, уруче по кућама публикације засноване на Библији, и можда чак да воде библијске студије (Јер. 1:6, 7, НС).

10 Увелико ће утицати на децу твој властити став. Један млади сведок вели: „Моја се мама заиста радује у служби. Кад год дође из службе, исприча нам нешто лепо.“ Ако млади обављају додатне послове у кући, тако да њихова мајка може да проведе месец као пионир (пуновремени проповедник), осећају се као део њене службе и радују се да и они једног дана имају такве предности. Један дванаестогодишњак вели: „Моји су родитељи увек стављали до знања да су мишљења да је пионирска служба најбољи животни пут.“ Други је омладинац изјавио: „Не сећам се уопште времена када се о пионирској служби није говорило као о животном циљу.“ Омладинци могу бити срећни и имати радосна искуства служећи Јехови, јер је он ’срећан Бог’, а Исус Христ је ’срећни и једини властодржац’ (1. Тим. 1:11; 6:15).

Цењење

11—13. Које су неке од користи које твоја вера пружа деци у погледу: а) страха од будућности? б) страха од смрти?

11 Важно је да утврдиш да ли твоја деца цене оно што други људи можда не поседују, а она имају.

12 Она поседују сигурност. Обично данашњи млади разговарају о светским проблемима у школи и гледају их на телевизији. Разговарају о проблемима загађивања, нуклеарном рату и могућем уништењу света. Насупрот њима, млади сведоци имају поуздање и осећај сигурности. Знају да Бог неће дозволити да дође до тога, већ ће ’уништити оне који земљу кваре’ (Откр. 11:18).

13 Многи се од њихових пријатеља плаше смрти. Један је тринаестогодишњак рекао: „Није сасвим у реду расти са надом умирања.“ Ваши млади знају да у Библији пише да мртви ’нису ничега свесни’ и да ’нестају све њихове помисли’, дакле, мртви не могу да се муче. Такође знају да Библија обећава живот — да ће многи из гробова ’изаћи’, јер ће бити ’васкрснути у последњи дан’. Ваши млади могу читати те утешне изјаве у Библији, у Проповеднику 9:5, 10; Пс. 146:4; Јов. 5:28, 29 и Јов. 11:11—25.

14. Зашто би требало за твоју децу да буде важно што поседују истину?

14 Даље: да ли твоја деца схватају важност истине коју поседују? Млади је сведок рекао: „Оно што ме је привукло ка истини јесте то што јесте — истина. Увек је морало да ми се објашњава, увек сам питао: зашто? Библија је јасна као дан, заиста можеш да се придржаваш ње.“ Исус је рекао: „Истина ће вас ослободити.“ Она је заиста ослободила хиљаде, не само од окова криве религије већ и од дроге, неморала, опасности од венеричних болести, празноверја, лажних наука и брига и невоља које су карактеристичне за овај зли свет (Јован 8:32).

15. Како треба да мотивишу и родитеље и децу истине записане у: а) 1. Јов. 4:9, 10? б) 2. Петровој 3:13?

15 Да ли си поучио твоју децу о важности Божје љубави и милости? Да ли заиста схватају шта је значило за Бога да пошаље свога Сина на Земљу за откуп? (1. Јов. 4:9, 10; Рим. 8:38, 39). Да ли гаје изглед на вечни живот у земаљском рају (2. Пет. 3:13)? Ти ћеш својим личним цењењем таквих благослова подстаћи своју децу да то још више цене. У Писму стоји да родитељи треба да се боје Бога и придржавају његових заповести ’да би увек било добро њима и њиховим синовима до недогледних времена’! (5. Мој. 5:29).

16. Како треба деци помоћи да схвате вредност Божје речи у њиховој породици?

16 Да ли схватају твоја деца шта је можда спознаја Божје речи учинила за твоју породицу? Твоја деца можда имају другове или другарице у школи који имају две или три мајке или оца услед тога што су се њихови родитељи развели. Ако је твоја породица уједињена, где су родитељи изјавили да ће доживотно бити привржени један другоме, да ли твоја деца схватају да је то у сагласности са библијским начелима (Јевр. 13:4). Да ли схватају да им начела из Библије помажу да се осећају сигурнима, знају шта је другарство, шта значи припадати некоме, да имају циљ, вођство, осећај достигнућа и личне вредности, што многи млади никада нису имали?

17, 18. Како могу деца да увиде да Божја реч има за њих вредност: а) у религиозно подељеним породицама? б) у домовима где је само један родитељ?

17 Али можда размишљаш: ’Моја је породица раздељена — мој муж (или жена) не примењује та начела.’ Али то не ослобађа тебе од примењивања тих начела. У Библији пише да се неверни мужеви могу ’придобити без речи, на основу понашања својих жена’. Ако би својим добрим примером могао да оставиш добар утисак на твог брачног друга, помисли колико можеш да утичеш на своју децу верним примењивањем божанских начела! (1. Пет. 3:1, 2).

18 Или можда немаш брачног друга и мораш сам да одгајаш децу. Ако је тако, признај овај проблем деци. Подупирите једни друге. Покажи им разлику између њиховог живота и живота других породица које знају и где се исто налази само један родитељ. Какав ли је благослов за њих да живе у дому, где немају приступа пијанство, алкохол, блуд и друга дела тела! (1. Кор. 6:9, 10; Гал. 5:19—21).

Здраве делатности

19, 20. а) Како могу родитељи помоћи да се задовоље потребе деце за комуникацијом и друштвом? б) С којим резултатима?

19 Деци је потребна игра. Један од срећних догађаја који се у Библији везује уз обнову храма у Јерусалиму јесте да су се ’дечаци и девојчице играли на јавним трговима’ (Зах. 8:5, НС). Деци је потребно твоје дружење. Једино ако проводиш време са њима, дозволиш им да говоре и заиста слушаш оно што хоће да кажу, можеш са њима да комуницираш, сазнаш њихове проблеме и будеш им од помоћи. Пошто хришћанска деца не славе одређене празнике паганског порекла, њихови родитељи често планирају за њих време за забаву — излете, седељке или друге здраве разоноде у оквиру породице. Поклоне добијају преко целе године, с времена на време. За неке је породице празник посета бабе и деде. Родитељи подстичу своју децу за здраво дружење са осталим младим хришћанима. Ако је породица изолована,млади могу да се дописују са пријатељима које су упознали на хришћанским конгресима.

20 Један отац често пита своју децу: „Да ли се осећате на неки начин оштећенима због своје вере?“ Одговор гласи: „Никако не!“ Један је омладинац упоредио свој живот са животом својих школских другова и рекао: „Једино што ми недостаје јесте гомила потешкоћа.“

Помоћ споља

21. Како могу други помоћи иако схватамо да су родитељи одговорни за васпитање своје деце?

21 Наша је лична одговорност да поучавамо своју децу. Библија показује да отац треба у томе да преузме вођство, а мајка да му помаже. „Слушај, сине мој, карање оца свога и не напуштај закон мајке своје“ (Пр. Сол. 1:8, НС; Ефес. 6:4). Али то не значи да други не могу помоћи. Скупштина је као једна породица и увек изнова чујемо од старешина да им је неко у скупштини пружио посебну помоћ док су били млади. Ревносни сведоци се радо сећају особа које су их пре много времена повеле у хришћанску службу. Млади заиста цене када се старији за њих тако занимају и помажу им да остану на исправном путу (Пр. Сол. 13:20).

Твој лични пример

22. Колико је важан твој пример?

22 Важно је да твоја деца виде да се обраћаш Богу за вођство и да је његова Реч постала део тебе — да заиста верујеш у њу и примењујеш је у свом животу (Псалам 143:10). Она виде твој став. Ако ти састанци тешко падају, кињиш старешине, критикујеш чланове скупштине и ако ти је жао за време проведено у Јеховиној служби, вероватно је да ће деца следити твој рђави пример. Али ако ти гледаш на те теократске припреме као на изванредне благослове од Јехове, вероватно ће тако гледати и твоја деца. Одгој деце не састоји се у томе да првенствено учинимо неколико великих ствари, већ мноштво малих. Ако сваког дана чиниш мале ствари, вероватно ћеш бити у стању да решиш и велике када се појаве (Лука 16:10; Мат. 25:21).

23. Како могу твоја очекивања утицати на децу?

23 За децу је веома важно да знају да заузимају посебно место у твом срцу. Требало би да знају да их заиста волиш и да ћеш бити разочаран ако пропусте да следе божанска начела. Соломун је писао: „Сине мој, кад ти је срце постало мудро, радоваће се срце моје, да, моје.“ Такође: „Сигурно ће се радовати отац праведников“ (Пр. 23:15, 24, НС). Али шта ако твоја деца — пошто постају одрасла можда осете нагон за независношћу — учине нешто о чему си са њима разговарао и што знају да није исправно у Божјим очима? Немој одмах да дигнеш руке од њих или да престанеш да им помажеш. Сети се да су она исто несавршена и пролазе кроз веома тешку фазу превирања. Упркос томе што си разочаран, указуј им на начин пун разумевања, али ипак чврст и јасан, да ће за њих најбоље бити ако следе Божја начела (Јаков 3:2).

24. Којој се награди могу надати родитељи ако су одгајали своју децу према божанским начелима?

24 Задовољство је да видимо своју децу како прерастају у добре младе људе и жене и преузимају своје личне одговорности и примењују у животу оно што смо их учили. Као што је Павле подстицао младог Тимотија, тако и ми говоримо својој деци: „Дај све од себе да се покажеш пред Богом признатим, као радник који се нема чега стидети, који исправно барата речју истине“ (2. Тим. 2:15, НС). Тада можемо рећи за нашу физичку децу која су исто постала наша духовна деца: „Немам већег разлога за захвалност од овог: кад чујем да моја деца и даље ходе у истини“ (3. Јов. 4, НС).

[Фуснота]

a Све и још многе друге приче налазе се у књизи Моја књига са библијским причама, која се може добити од издавача овог часописа или било ког Јеховиног сведока. Оне су писане језиком лако разумљивим за малу децу. (на нашем језику није изашла).

Да ли се сећаш ових тачака

□ Зашто треба верно да поучавамо своју децу о Богу и његовој истини?

□ Како можеш да заинтересујеш децу за хришћанске састанке?

□ Како ћемо, као љубазни родитељи, водити своју децу, корак по корак, у божанској служби?

□ За које благослове треба да будемо сигурни да их цене?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 25. страни]

Децу треба исправљати, водити и ограничавати. У Библији пише: „Лудост је привезана дечаку за срце“ (Пр. Сол. 22:15, НС). Али ако су родитељи довољно заинтересовани да поставе границе деци и побрину се да она схвате те границе и остану унутар њих, тада су деца сигурна да им родитељи не дозвољавају да раде оно што би им нашкодило.

[Слика на 26. и 27. страни]

Док млада особа физички сазрева . . . родитељи могу потпомоћи његов духовни напредак