Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обући себе у љубав и носити је

Обући себе у љубав и носити је

Обући себе у љубав и носити је

1. У шта треба да се обучемо и када треба да дође до највећег испита?

 ПОШТО је љубав ’савршена свеза јединства’, она је надасве важна особина у коју треба нелицемерно да се обучемо. Морамо да је носимо стално у свој искрености. (То није маска под којом можемо да сакријемо своју праву особу. За савет нама данас биле су сачуване следеће инспирисане речи „Љубав нека вам буде нелицемерна. . . . Волите један другог у братској љубави“ (Римљанима 12:9, 10, др Чарнић). У скорој будућности треба да дође до највећег испита истинитости наше љубави те ’свеза јединства’.

2. Да ли се љубав може постићи без да се учине неке припреме?

2 Сада је подесно време за нас да развијемо ту љубав. Морају се већ сада предузети сви кораци који воде до постизања те особине. Зато апостол Павле истиче као врхунац свега онога што препоручује да раде предани, крштени ученици Исуса Христа следеће: „А поврх свега тога обуците се у љубав, која је савршена веза јединства“ (Колошанима 3:14, НС).

Савладати раздорне факторе

3. Које кораке треба да предузмемо у правцу постизања љубави према Колошанима 3:9-13?

3 У време апостола Павла и Јована постојала су обележја или фактори који су служили као разлози за раздор. Али ти једном важећи разлози морали су сада да се игноришу; морала је сада да им се смањи вредност у односу на њихову важност и тежину. Сви су хришћани били једна скупштина, једна удружена јединица под духовним поглаварем, Исусом Христом. Морале су да се уклоне све телесне основе за раздор. Духовне чињенице које уједињују морале су да буду у првом плану. Сагласно с тим апостол Павле је претходно рекао: „Не лажите један против другога пошто сте свукли старога човека са његовим делима и обукли новога, који се обнавља за познање — по слици онога који га је створи, где нема Грка ни Јудејина, обрезање и необрезање, варварина, Скита, роба, слободњака, него је све и у свима Христос. Обуците се, дакле, као изабраници Божји, свети и мили, у срце милосрдно, у честитост, смерност, кротост, стрпљивост, сносећи један другога и праштајући један другоме, ако ко има тужбу на кога“ (Колошанима 3:9-13, др Чарнић).

4. Зашто је владала потреба у скупштини у првом веку за међусобним слагањем и по којој основи су се превиђале извесне разлике?

4 Са свим горе споменутим разликама у националном пореклу, религиозној прошлости, друштвеном положају, расним обележјима и у боји коже, било је у скупштини потешкоћа код међусобног слагања. Владала је потреба за разумевањем и узајамним прављењем уступака. Јер, мада су те разлике од значаја код телесних људи свакако нису од значаја код Бога и његовог сина Исуса Христа, који је умро за читаво човечанство баш у време када су све те разлике порасле и још увек трајале. Наравно, слободоумни људи су из широкогрудости своје душе превиђали такве разлике, чинећи то по општим начелима. Можда је то била добра политика, не, радије је то била проста, потпуна људскост. Па ипак је можда недостајала чиста, несебична љубав.

5. Шта морају Јеховини сведоци да покажу осим обичне људске љубазности када игноришу разорне факторе и са ким су у јединству према томе?

5 Из тог разлога морамо ми предани, крштени следбеници онога који је дао савршени живот у корист свих људи да не показујемо само формалност, сагласност, пријатност, учтивост, људско осећање; већ морамо да будемо мотивисани искреношћу показујући непристрасну љубав као плод духа Јехове Бога. Тај плод тражи користи и добитак за друге. Драго му је када може да допринесе духовној добробити и срећи других. Показује да смо у заједници са Богом, који је отеловљење љубави. Та љубав има привлачну снагу. Сагласно са тим пише у 1. Јовановој 4:19: „Тако и ми љубимо зато што је он најпре љубио нас“ (НС).

6. Шта наводи чланове ’једног стада’ да буду привржени један другоме и на чему није заснован тај плод духа?

6 Према томе, када различити људи који сачињавају ’једно стадо’ под ’једним пастирем’ испољавају љубав једни према другима, она их чврсто зближава и неутрализује разорни утицај разних прошлости чланова ’стада’. Они су привржени један другоме јер су обукли ’нову личност’. Сви имају исти дух који потиче од божанског Извора, Бога и Животодавца. Срдачан плод његовог духа јесте љубав, не заснована на сексуалним или себичним похотљивим жељама, већ заснована на искреној захвалности према особинама ’нове личности’, које су сличне Божјим. Само она делује као ’савршена свеза љубави’, одржавајући хармонију и сарадњу.

Уједињени за нарочито дело

7. Шта треба да раде Јеховини сведоци од 1914. и у корист којег дела?

7 У ово касно време ’свршетка поретка’ од 1914. влада потреба за концентрисаним деловањем Јеховиних сведока који нису део овог поретка. Они су обавезни да дају широм света сведочанство о најважнијем развитку у читавој људској историји (Матеј 24:14; Марко 13:10). Ситуација мора до поприми истакнуто обележје које апостол Павле спомиње као важно у своје време. Скренувши пажњу на то у Колошанима 1:23, рекао је: „Наде добре вести коју сте чули, која је проповедана свом стваралаштву под небом. Ја, Павле, постао сам служитељ те добре вести“ (НС). А сада, сви ви који сте данас слуге добре вести: шта је са сличним проповедањима добре вести широм стваралаштва, које је било сачувано за ово пресудно време?

8. Која се визија данас спроводи, коју је Јован описао у Откривењу 14:6-12?

8 Данас видимо спровођење испуњења визије која је била дата апостолу Јовану а коју је он описао у Откривењу 14:6-12 следећим речима: „И видех другог анђела како лети посред неба имајући вечито еванђеље — да га објави становницима земље и свакој народности и сваком племену и језику и народу, и говораше снажним гласом: бојте се Бога и одајте му славу, јер дође час његовог суда; и поклоните се Творцу неба и земље и мора и водених извора. И један други анђео дође за њим говорећи: паде, паде велики Вавилон, који је страсним вином свога разврата напојио све народе. И један трећи анђео дође за њима говорећи снажним гласом: ако се ко клања звери и њеном лику, и прима жиг на своје чело и на своју руку, и сам ће пити од вина гнева Божјег, које је непомешано уточено у чашу његовога гнева, па ће бити мучен у ватри и сумпору пред светим анђелима и пред Јагњетом. И дим његовога мучења дизаће се у све векове, и неће имати покоја дању ни ноћу они који се клањају звери и њеном лику, и ко прима жиг њеног имена. Овде је истрајност светих који држе Божје заповести и веру у Исуса“ (др Чарнић).

9. Када су видели Јеховини сведоци да се спроводи визија апостола Јована и зашто су сада слободни да говоре свуда о доброј вести?

9 Да ли је помазани остатак кога је предочавао апостол Јован видео у савремено доба тог анђела како лети посред неба са ’вечном добром вести’ која је требала да се објави свим становницима Земље, да, сваком народу, племену, језику и људима било какве боје коже? Да, од лета послератне године 1919. па наовамо. Тада је почело да се спроводи обавезно пророчанство Исусово из Матеја 24:14. Да ли је помазани остатак имао тада ’вечну добру вест’ да објави свом стварству под небом? Заиста, да. Чланови тог остатка имали су да објави радосне вести о успостави Божјег краљевства под Христом на небу, јер се то догодило на крају времена незнабожаца, 1914. И каква ли је то била одушевљавајућа вест за остатак духовних Изреаелаца кад су били обавештени путем послератних развоја догађаја да је пао њихов посебни угњетавач, наиме, Вавилон велики;, изгубивши своју власт над Јеховиним сведоцима! Сада су били слободни да објаве ту главну страну добре вести свим људима који се налазе у религиозним оковима, да им кажу да изађу из Вавилона великог и да им у томе помогну (Откривење 18:4).

10. Којој су се организацији придружили они који су изашли из Вавилона великог и у коју су свезу јединства ушли?

10 Већ се ’велико мноштво’ љубитеља слободе одазвало на ту ’вечну добру вест’ и поступило по том правовременом позиву на излазак из вавилонског светског царства криве религије. Они су се окупили око ослобођеног остатка духовних Израелаца. Тако су се придружили Јеховиној видљивој организацији и постали Јеховини сведоци. Дошли су унутар ’савршене свезе јединства’, унутар љубави која је плод духа Јехове Бога (Колошанима 3:14; Галатима 5:22).

11. Према коме је хришћанство исказивало љубав и када ће Јеховини сведоци ликујући преузети речи из Откривења 19:1, 2?

11 Доминантан део Вавилона великог јесте такозвано хришћанство. Упркос свом имену оно не упражњава право хришћанство и стотине милиона његових чланова нису зближени ’савршеном свезом јединства’. То сведочи нејединство које влада унутар хришћанства и које се огледа у много стотина религиозних секти и деноминација. Љубав у коју се обукло хришћанство јесте љубав према љубавницима Вавилона великог, према политичким и друштвеним елементима овога света, са којима је хришћанство извршило религиозни блуд. Заиста ће бити велика радост када буде дошло не само до пада (који је већ уследио), већ и до потпуног уништења Вавилона великог заједно са хришћанством. То ће се догодити у време када ће Бог пречистити рачуне са њим. Тада ће Јеховини сведоци ликујући да преузму речи из Откривења 19:1, 2: „Алелуја (славите Јах)! Спасење, слава и моћ припадају нашем Богу јер су ’истинити’ и ’праведни његови судови’! Јер је осудио велику Блудницу, која поквари земљу својим блудом, и на њој ’осветио крв’ својих ’слуга’ (СТ)“ Њено уништење ватром биће бескрајно, ’вечно’ (Откривење 19:3).

12. Коју особину треба да покажу Јеховини сведоци услед ситуације која ће владати до уништења Вавилона великог и какав фронт морају да створе против непријатеља светлости?

12 У међувремену, док још Јехова допушта да постоји Вавилон велики, земаљска ситуација оних „који држе Божје заповести и веру у Исуса“ обавезује те особе да буду ’издржљиви’ (Откривење 14:12). Оне имају разлога да примене на себе Исусове речи у његовом пророчанству о ’свршетку поретка’ из Матеја 24:13, Те речи. гласе: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (др Чарнић). Те речи су се надовезале на Исусову претходну изјаву: „И због многог безакоња охладнеће љубав многих“ (Матеј 24:12, др Чарнић). Љубав од стране Јеховиних сведока оспособиће их да истрају до краја овог старог поретка. Што ће више показивати љубав међу собом и према онима који траже да ступе у однос са Јеховом Богом, то ће јача бити та ’савршена свеза јединства’. Зато само напред ви, Јеховини сведоци, који већ дајете сведочанство о Царству широм света у 205 земаља! Имајте у виду и друге земље на које можете да проширите то дело! Сада је време да будете пред непријатељем као уједињени фронт. Морамо збити редове и јединствено се борити против сила таме овог света.

13. Које заступништво употребљено од Бога заслужује нашу сталну лојалну подршку?

13 Сада је скоро прошао век од када је Удружење Куле стражаре Библије и трактата у Пенсилванији (САД) уједињено заступништво које је Јехова употребљавао за своје сведочење. То је снажан инструменат који је класа ’верног и разборитог роба’ употребљавала да Јеховиним сведоцима да у ’прво време’ духовну храну (Матеј 24:45-47). Очигледно је Јеховин благослов на том заступништву заједно са 95 подружница широм Земље. Док год се Јехови Богу допада да се служи њиме, оно заслужује нашу подршку и сарадњу. Колико само дугујемо том инструменту.

И даље будите уједињени у љубави

14. Какву одећу треба стално да носимо и којом особином мора Јеховин народ да покаже да су његови сведоци?

14 Сотона, ђаво, и његове непријатељски свет и даље ће настојати да разбију наше редове, али љубав која је доминантан плод Божјег светог духа наставиће да доказује да је савршена ’свеза јединства’. Када стављамо на себе ’нову личност’, облачимо се у љубав, као што је апостол Павле рекао да чинимо. И ту љубав морамо да носимо стално као део своје личности која одражава Божји лик. Када је Божји син давао последња упутства, рекао је својим ученицима: „Дајем вам нову заповест, да љубите један другога, као што сам ја вас љубио, да и ви љубите један другога. По томе ће сви познати да сте моји ученици, ако се будете међусобно љубили“ (Јован 13:34;, 35, НС). Колико ли су само биле прикладне те речи Божјег сина, јер је његов небески Отац, Јехова, отеловљење љубави и морамо да објавимо читавом човечанству да смо заиста његови истинити сведоци тиме што развијамо његов дух, који је љубав!

15. Кога још морају да љубе Јеховини сведоци да би изразили љубав према Богу?

15 Да бисмо били доследни у својој љубави према Јехови, морамо да љубимо остале сведоке. То је потврђено у 1. Јовановој 4:20,21, где нас се подсећа: „Ако ко рече: ја љубим Бога, а мрзи на брата својега, кога види, како може љубити Бога, кога не види? И ову заповијест имамо од њега: који љуби Бога да љуби и брата својега“.

16. Зашто не могу Јеховини сведоци да не воле једни друге и зашто љубав неће бити никада сузбијана на Земљи?

16 Јеховини сведоци расветљавају данас то начело својим примером, јер искрено љубе једни друге без обзира да ли припадају духовно рођеним сунаследницима краља Исуса Христа или припадају ’великом мноштву’ ’других оваца’ са њиховом надом у земаљски рај. Како би смо могли да не волимо оне који воле Јехову Бога и његовог љубљеног сина Исуса Христа? Ми их волимо и на тај начин смо заједно повезани том ’савршеном свезом јединства’. Упркос свим могућим настојањима сотоне, ђавола, и његовог злог света да уништи тај плод Јеховиног духа, љубав неће бити никада сузбијена на Земљи. Оне који буду остали обучени у љубав све до уништења овог ђаволског поретка заштитиће њихов лојални Бог у ’великој невољи’, коју ова земља још никада није доживела (Матеј 24:21; Галатима 5:22). Тако ће само љубитељи Бога и његове породице, његове организације, преживети и остати на очишћеној земљи коју треба тада претворити у славан рај. Тај рај неће никада нестати већ ће заувек бити настањен и улепшаван оличењима људске љубави. Љубав ће добити вечну победу на славу божанског Извора љубави, Јехове Бога.

Да ли си запазио?

□ Зашто су могли хришћани у првом веку да се међусобно слажу упркос различитој прошлости?

□ Како утиче љубав на две групе које сачињавају данас ’једно стадо’ хришћана?

□ Како се данас спроводи оно што пише у Откривењу 14:6-12?

□ Које заступништво је Бог употребио зри помагању свом народу?

□ На шта мораш да будеш решен ако узмеш у обзир Колошанима 3:14?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Под вођством анђела . . .

[Слика на 27. страни]

. . . морају Јеховини сведоци данас да „објављују вечну добру вест“