Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сентименталне тв серије – како утичу на тебе?

Сентименталне тв серије – како утичу на тебе?

Сентименталне тв серије – како утичу на тебе?

„КАДА сам почела да гледам телевизијске серије или сентименталне серијске емисије, дубоко сам се унела у живот глумаца“, изјавила је једна хришћанка. „Постала сам као део њихове породице. Временом се моје срце толико бавило тим глумцима колико и са члановима хришћанске скупштине.“

Такво учешће гледалаца јесте карактеристично за већину сентименталних телевизијских серија. Зато је часопис Тајм назвао такве емисије ’најлошијом забавом на телевизији’ и додао да „ниједан комад или филм не захтева тако дуготрајну пажњу; ниједан ТВ-шоу не привлачи редовно толики број гледалаца“. Четири сентименталне ТВ-серије задржале су се у Сједињеним Државама преко 25 година!

Те серије ’су писане да допру до твог’ срца. „Тражимо оно што додирује живот људи“, објашњава писац серија Вилијам Бел. „Разочаран сам ако моје сцене три пута недељно не изазову сузе код гледалаца.“ Милиони жена и мушкараца различите старости, расе и прошлости ретко ће да пропусте емисију. Ту припадају обични радници а и имућни образовани људи, као на пример судија Врховног суда у Сједињеним државама и бивши гувернер. У Бразилу telenovelas (телевизијске новеле) представљају снажан утицај за време главних вечерњих часова. У Сједињеним Државама гледа такве серије од 30 милиона па до 70 милиона особа.

Које факторе треба да узмеш у обзир поводом тих програма ако ти је срце посвећено Јехови Богу? Да ли су такве серијске емисије безазлене забаве, средство за релаксацију и заборав од свакодневних брига? Упамти: „Сврх свега што се чува чувај срце своје, јер из њега излази живот“ (Приче Соломунове 4:23). Пошто је срце преварено и лако потпада под утицај, хришћанин мора непрестано да пази чиме га храни (Јеремија 17:9; Приче Соломунове 28:26). Али шта то чини серије толико привлачним?

„Полако почињеш да изграђујеш однос према глумцу у емисији зато што га сваки дан гледаш“, признао је један 32-годишњи гледаоц. „Што сам више сазнао о њему, то сам више хтео да знам. Било је нешто сасвим природно“. Емисије искоришћавају ту природну жељу. Једном су ти глумци „закопани у срцима слушалаца“, писала је бивша ауторка серије, Елејн Карингтон. Гледаоци ће „морати да укључе ТВ-апарат ... због онога што осећају према њима“.

Глумци постају стварни и ти почињеш да се бринеш за њих. Неки гледаоци почињу чак да „говоре у екран“ у настојању да посаветују своје миљенике! Један је терапеут рекао да глумци. заиста постају „круг пријатеља“. Зар није та примамљива страна потајна опасност? Могу ли те емисије постепено да покваре срце хришћанину? Шта показују истраживања и искуства?