Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какву музику волиш?

Какву музику волиш?

Какву музику волиш?

ЈЕДНА стара шпанска пословица гласи: ’свако се мало разуме у музику и медицину’. У ствари, практично свако може да певуши, пева или звиждуће неку мелодију. Да, музика и цењење за њу су природни дарови људима. Песник Лонгфело отишао је тако далеко да је рекао: „Музика је универзални језик човечанства.“

Од најранијих почетака човек је био у додиру са музиком! Ко још није чуо диван цвркут птица? Заиста можемо да се дивимо бујици различитих нота које излазе из тананог грла канаринца. Или нас можда одушевљава многостраност америчког дрозда и једноставан крик кукавице или пак певање других изванредних пернатих певачица.

Чак и бебе умеју да цене своју омиљену успаванку. Недавно је било откривено да људски фетуси реагују на музику. Својим покретима указују да ли им се допада или не оно што чују.

Када су се развили музички инструменти?

Са светске тачке гледишта није лако одговорити на то питање. У енциклопедији Британика пише: „Развој музичких инструмената међу древним високоцивилизованим народима изгледа да је био најзамашнији у Азији и северној Африци. . . . Од раног времена се употребљавала харфа у Месопотамији (и) Египту.“

Међутим, у Библији се нарочито истиче Јувал, рани потомак првог човека, Адама, као ’отац оних који су свирали на харфи и свиралу’ (1. Мојсијева 4:21). Он је или измислио прве жичане и дувачке инструменте или је пронашао занат који је дао подстрека развоју музике — и све то је било пре нешто око 5000 година!

Музика је била признат део патријархалног живота после потопа у Нојевим данима. На пример, Лаван се жалио свом зету Јакову: „Зашто тајно побјеже . . . нити ми рече да те испратим е весељем и с пјесмом, с бубњима и с гуслама“ (1. Мојсијева 31:27)?

За службу у Божјем храму било је вековима касније ’четири хиљада (левита) који су хвалили Јехову уз инструменте које је Давид направио за хвалу’ (1. Дневника 23:5). Израелски краљ Давид био је сам вешт музичар и свирао је на харфи са 10 жица. Можда је измислио нове музичке инструменте (Псалам 144:9; 2. Дневника 7:6; 29:26, 27; Амос 6:5).

Данашња музика

Музика данас преовладава више него било када раније. Шири се преко радија, телевизије, плоча и касета. И колико је само разноврсна! Ту су: народна, хорска класична, оперска музика, џез, кантри и вестерн музика, ритмичка, блуз, диско, облици рок музике — заиста та листа изгледа да је бескрајна и подређена сталним променама. Таман неки популарни стил нестаје, други се појављује на сцени.

Дакле, какву музику ти волиш? Да ли се твоја омиљена музика заиста разликује од других? Да ли може да утиче на твоје гледиште — будућност?

[Слика на 3. страни]

Музички инструменти — како су се развијали