Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наоружани за борбу против злих духова

Наоружани за борбу против злих духова

Наоружани за борбу против злих духова

„Јер наше рвање . . . (јесте) против злих духовних сила на небеским местима“ (Ефесцима 6:12, НС).

1. Коју борбу воде хришћани и колико дуго ће још она трајати?

 ДОК ГОД постоје зле духовне силе и свет којим оне владају, морамо да се боримо да не паднемо под њихов утицај. Апостол Павле је писао: „Ставите на себе потпуну ратну опрему Божју, да бисте могли одолети ђаволовим (препреденим радњама); јер наше рвање није против крви и меса, него против влада, против власти, против светских владара ове таме, против злих духовних сила на небеским местима“

(Ефесцима 6:11, 12, НС).

2. (а) Коју још додатну борбу морамо да водимо услед првобитних ђаволових напора којима је подлегао први људски пар? (б) Како Библија показује да је ситуација веома озбиљна и да заиста треба да се наоружамо за борбу?

2 Али нису само ти спољни напади злих духова против којих морамо да се боримо; несавршеност коју смо добили у наслеђе зато што Адам и Ева нису одбили првобитне ђаволове покушаје нарочито отежава нашу борбу. Зато у Библији пише: „Човечије срце нагиње на зло ад младости његове“ (1. Мојсијева 8:21, НС; Римљанима 5:12). Чак је и апостол Павле морао да се бори да чини оно што је право. „Кад желим да чиним оно што је право“, објаснио је Павле, „у мени је заступљено оно што је рђаво“ (Римљанима 7:21-23, НС). „Срце је преварније од свега другога и опако“, пише у Библији (Јеремија 17:9, НС). Како је само јасно да треба да будемо наоружани за борбу против настојања злих духова да нас наведу да чинимо оно што је рђаво!

Борба против материјалистичких жеља

3. (а) Шта можемо да сазнамо из тога како је ђаво у почетку пришао Еви? (б) Како може да се оправдава особа која тежи за материјалним стварима?

3 Можемо бити сигурни да ће зли духови покушати да развију у нама материјалистичка нагињања. Побринуће се да нас кушају стварима које су ’пожељне за очи’ (1. Јованова 2:16). Сети се како је сотона у почетку приступио Еви, како јој је привукао пажњу на дрво са забрањеним воћем које је тако безазлено изгледало. Пошто је у њој било пробуђено интересовање за дрво и његов плод. Ева је почела да опажа ’како је дрво било пожељно за очи, да, било је милина гледати га’. Шта се, затим, догодило? ’Тако је почела да узима плода са њега и да једе’ (1. Мојсијева 3:6). Зли духови употребиће сличне тактике и искористити нашу природну жељу за стварима које лепо изгледају. Нема сумње да су одговорни што се понекад чује следеће оправдање: ’Ако морам да радим за основне животне потребе, онда могу исто тако да зарадим много новца и набавим себи многе ствари. На тај начин могу да их поделим са другима.’

4. (а) Какво давање је за похвалу, али која врста поклањања не би била исправна? (б) У коју су замку упале Божје слуге у прошлости од које ми морамо да се чувамо?

4 Сигурно је похвално ако данашњи Јеховини сведоци који поседују више материјалних добара поделе са онима који имају мање, као што су то и први хришћани радили на својим агапама (заједнички оброци хришћана, Јуда 12). А шта ако неко има задње мисли, можда даје поклон неком другом само зато што зна да је овај у стању да му да за узврат неку предност у хришћанској скупштини? То заиста не би било исправно! А исто тако не би било исправно од онога који је примио поклон да се одужи таквом врстом услуге. Ако би то неко учинио, његов би се поступак могао упоредити са узимањем мита. Мудро је да хришћанин пази да не упадне у такву замку, у замку у коју су у прошлости упале извесне слуге Божје којима су били поверени одговорни положаји (1. Самуилова 8:1-3; 2. Дневника 19:6, 7).

5. Која се опасност јавља када некоме материјалне ствари постану претерано важне у животу?

5 Ако материјалне ствари постану веома важне или заузимају истакнуто место у нечијем животу, таква се особа налази у веома опасној ситуацији, без обзира на то из којих разлога она тврди да то чини. Шта може да се догоди? Духовна настројеност може да буде и често бива полако угушена. Исус је у свом поређењу описао неке који су сазнали за Божју истину: „Али их током живота угуше бриге, и богатство, и животна уживања, и не доносе ништа до савршенства“ (Лука 8:14, НС). Да ли значи да лукава прилажења злих духова нису успела када није угушена духовна настројеност хришћанина који ставља претерани нагласак на материјалне ствари?

6. Како може да утиче на осталу браћу материјалистички став неког хришћанина?

6 Не, јер узми у обзир како материјалистички став такве особе може да утиче на остале у скупштини. На пример: када млађи чланови скупштине који лако падају под туђи утицај виде другог хришћанина како се напреже да заради много новца и стекне лепе ствари, да ли ће они бити тиме охрабрени да траже најпре Божје царство? Шта си ти приметио? Зар није тачно да они који су новији на путу истине нагињу да следе материјалистичке циљеве — можда на њихову властиту духовну пропаст — када примете очигледне предности поседовања материјалних добара?

7. (а) Зашто нам пружа добар пример хришћански старешина из Немачке? (б) Чиме се мери у свету успех и како треба хришћани да гледају на такве ставове? (ц) Да ли треба да критикујемо оне који имају лепе материјалне поседе?

7 Вредно је да запазимо искуство хришћанског старешине из Немачке, који је исто случајно доста имућан. Један хришћански брат, који је био нешто упознат са његовим финансијским стањем, упитао га је зашто вози фолксваген (јефтинија кола) и живи у скромно опремљеном стану. Уозбиљивши се, одговорио му је на то старешина: „Јер, када бих возио мерцедес бенза (луксуна кола) и живео разметљиво, могао бих штетно утицати на духовно стање своје хришћанске браће и сестара.“ Колико ли се тај став разликује од светског! У свету је обичај да се ’упадљиво излажу нечија средства за живот’ (1. Јованова 2:16). По свету, успех се мери сумом новца и материјалним поседима које неко има. Али нека то никада не буде у хришћанској организацији! Ми треба да будемо тако наоружани да се никаква сотонска мисао не увуче у наше мисли и мисли хришћанске скупштине. У исто време наша побожност заједно са задовољством помоћи ће нам да не критикујемо оне који изгледа воде сувише раскошан живот (1. Тимотеју 6:6-8).

8. (а) Какав пример нам је оставио Исус Христ? (б) Која питања можемо себи прикладно да поставимо?

8 Увек треба да имамо на уму став и пример нашег учитеља, Исуса Христа. Мада је Христ могао да поседује велику славу и богатство, и могао да живи у луксузу, није тежио за тиме. Понекад чак није имао ни оно што многи људи сматрају основним животним потребама (Матеј 4:8, 9; 8:20). Зашто је био тако самопожртвован? Зато што је исправно сврстао ствари по вредности: Схватио је да извршавање Божје воље треба да дође испред свега осталог (Јован 4:34). Да ли гледамо на његов пример и трудимо се да га опонашамо у свом животу? Зашто заиста живимо — да водимо сада лак, удобан живот или да стекнемо вечни живот у Божјем новом поретку (Јеврејима, 12:2, 3; 1. Петрова 2:21-24; 3:14).

9. Које духовно оружје нам је потребно да бисмо се борили против материјалистичких нагињања и како може да нас заштити то оружје?

9 Потребна нам је ратна опрема, духовна ратна опрема у борби да спречимо зле духове да развију у нама материјалистичка нагињања. Треба да имамо ’ грудни оклоп ПРАВДЕ’, што значи да морамо да чинимо оно што је право у Божјим очима (Ефесцима 6:13, 14). А сада је за нас исправно да се ’одрекнемо себе и следимо Христов пример’, јер је Исус даље рекао: „Шта ће користити човеку да сав свет добије а својој души науди?“ (Матеј 16:24-27, НС; упореди са Матејом 6:33) Други веома важан део ратне спреме јесте ’велики штит ВЕРЕ’ (Ефесцима 6:16). Ми морамо искрено да верујемо у Божји нови поредак који долази и не смемо да тражимо у овом старом поретку да задовољимо своје жеље. Немојмо никада заборавити да ће овај поредак ускоро нестати заједно са свим својим богатствима (1. Јованова 2:17; Језекиљ 7:19).

10. Који је део ратне опреме нарочито важан у борби против материјалистичких нагињања и зашто?

10 Али да бисмо се борили против лукавих облика материјализма, нарочито нам је потребан следећи део ратне опреме, наиме, ’кацига СПАСЕЊА’. У другом апостолском писму пише да морамо да имамо ’НАДУ НА СПАСЕЊЕ као кацигу’ (Ефесцима 6:17; 1. Солуњанима 5:8). Ако имамо ’наду на спасење’, значи да очекујемо од Бога да нам исплати награду и не тражимо награду лаког живота у овом поретку.

11. Како је Мојсије показао да је имао ’наду на спасење као кацигу’?

11 Мојсије је имао ту кацигу, ’наду на спасење’. Мада је одрастао као син фараонове кћери, одбио је да изабере ’краткотрајни ужитак греха’ на двору или да тежи за ’благом египатским’. Зашто? Зато што је ’управио поглед на награду’ Мојсије је дубоко размишљао о Јеховиним обећањима. Мојсије није једноставно чуо или читао о Јехови. У Библији пише да ’је остао постојан као да је видео невидљивога’ (Јеврејима 11:24-27). За Мојсија је Јехова био стваран, па тиме и његова обећања у вези вечног живота. Ако желимо да се успешно одупремо сотониним нападима, наша нада у вечни живот мора бити исто тако стварна за нас.

Борба против сексуалног неморала

12. Шта су зли духови створили да би организовали успешан напад против многих хришћана?

12 Као што је већ било споменуто у претходном чланку, зли духови углавном задају смртоносне ударце тиме што наводе хришћане да се упусте у сексуални неморал. Настоје да покваре од Бога нам дану сексуалну жељу, која треба да се задовољи само у браку. Зли духови су практично свуда успели да створе околину, као и ситуације, у којима хришћани долазе у искушење да ступе у сексуалне односе изван брачне заједнице. Које ће нам оружје помоћи да одбијемо тај напад злих духова?

13. Како је Јосиф показао да је имао на себи ’грудни оклоп правде’?

13 Веома је важно да имамо на себи ’грудни оклоп праведности’. Треба да будемо решени да све време чинимо оно што Јехова каже да је право (1. Коринћанима 6:18). Јосиф је, такође, имао то оружје. Када га је Петефријева жена, која је била луда за сексом, молила из дана у дан: „Лези са мном“, Јосиф је рекао: „Како бих учинио тако грдно зло и Богу згријешио?“ (1. Мојсијева 39:7-12). Ми треба као Јосиф да мислимо на последице неморалног поступања које можда жели наше ’преварно срце’ (Јеремија 17:9).

14. О чему би требало да размислимо шта ће нам помоћи да избегнемо неморално поступање?

14 Као прво, требало би да размислимо како ће на Бога деловати када преступимо његов закон. Сотона се ругао Јехови и тврдио да му људи неће остати верни кад буду били изложени кушњама. Зато Јехова побуђује: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј срце моје, да могу одговорити ономе који ми се руга“ (Приче Соломунове 27:11, НС). Размисли о томе: хоћеш ли да прекршиш Божји закон и обрадујеш сотону, а Бога ожалостиш (Псалам 78:38-41)? Како би могао тако нешто да урадиш ако заиста волиш Јехову? Размисли и о томе шта је мудро да учиниш. Једино Јехова може да ти да вечни живот. Зар није онда мудро да вршимо његову вољу (1. Јованова 5:3; Римљанима 6:23)?

15. На које гледиште заборављају они који западну у сексуални неморал?

15 Хришћани који подлежу сотонином нападу заиста губе духовну визију. Тај недостатак духовног виђења можемо да упоредимо са ситуацијом у којој се налазио Јелисејев слуга. Сети се како се Јелисеј молио за њега: „Господе (Јехова), отвори му очи да види.“ И слуга је видео, „а то гора пуна коња и кола огњенијех око Јелисија“ (2. Царевима 6:15-17). Да ли видиш ко нас посматра? Јехова нас посматра, као и Христ и анђели (Псалам 11:4; 34:7; Јеврејима 1:14; Матеј 18:10). Ми смо, тако рећи, на позоришној бини (упореди са 1. Коринћанима 4:9). Како би могао неко, ако има то гледиште из Писма и зна да сваки његов поступак бива посматран одозго, да западне у сексуални неморал?

16. Које ће нам даље мисли, ако их узмемо у обзир помоћи да избегнемо неморално поступање?

16 Дакле, ако би био на путу да учиниш неморал, узми у обзир како ће се то одразити на Хришћанску скупштину. Светске особе могу доћи до закључка да се Јеховини сведоци не разликују од света и то може имати за последицу да се ти посматрачи не одазову на животодајну поруку (2. Петрова 2:2). Помисли, колику жалост можеш нанети члановима своје породице својим неморалним поступањем (Приче Соломунове 10:1). Ако си у браку, питај се: „Како би могао да будем тако окрутаи према свом брачном другу? Каква сам ја особа?” Када све то узмемо у обзир: зар није неморално поступање потпуно себично, кратковидо и лудо поступање?

17, 18. (а) Коју доживотну борбу је водио апостол Павле и како је био у стању да победи у тој борби? (б) Шта је још неопходно за нас да би смо били потпуно наоружани и како морамо да будемо у томе доследни?

17 Истина, није увек лако избећи неисправно поступање. Павле је водио доживотну борбу против неисправних жеља којима је некада робовао. Писао је: „Бијем своје тело и правим га робом да се не покажем недостојним након што сам другима проповедао“ (1. Коринћанима 9:27, НС; Титу 3:3). Павле је био строг према себи. Присиљавао би себе да ради оно што је право, иако је његово тело желело да ради оно што је неисправно. И ти мораш то исто да радиш ако хоћеш да водиш успешну борбу.

18 Да би био потпуно наоружан, такође треба редовно да се молиш Богу за помоћ (Ефесцима 6:18). Али ти не можеш да се молиш за помоћ, а затим да читаш неморалну литературу, гледаш неморалне филмове, сањариш како флертујеш са особом другог пола или то заиста чиниш. Ти мораш да радиш по ономе што захтеваш у молитви.

Борба против независног мишљења

19. (а) Како је Јехова увек водио свој народ? (б) Како независно мишљење долази до изражаја код неких особа?

19 Док проучавамо Библију, сазнајемо да је Јехова увек водио своје слуге на организован начин. И као што је у првом веку била само једна истинита хришћанска организација, тако и данас Јехова употребљава само једну организацију (Ефесцима 4:4, 5; Матеј 24:45-47). Међутим, неки указују на то да је организација раније морала да изврши неке промене и зато тврде: „То показује да треба сами да одлучимо шта ћемо веровати.” То је независно мишљење. Зашто је толико опасно?

20. (а) Шта очигледно открива независно мишљење? (б) Шта ће нам помоћи да не стављамо своја гледишта испред гледишта организације? (ц) Који пример из првог века ваља да следимо?

20 Такво мишљење очигледно открива понос. А у Библији пише: „Пред сломом иде понос а пред спотицањем охоли дух“ (Приче Соломунове 16:18, НС). Ако почнемо да мислимо да знамо боље од организације, тада би требало да се питамо: „Где смо првенствено сазнали библијске истине? Да ли бисмо сазнали за пут истине да није било вођства од стране организације? Да ли можемо заиста да изађемо на крај без вођства Божје организације?“ Не, не можемо (упореди са Делима апостолским 15:2, 28, 29; 16:4, 5)!

21. (а) Како једино можемо да победимо у својој борби? (б) Шта не смемо никада да заборавимо и какав живот треба сада да водимо?

21 Када узмемо у обзир моћне духовне силе које се боре против нас, морамо признати да не бисмо могли да победимо својим властитим снагама. Али ми не можемо да изгубимо у тој борби ако нас Бог подржава и ако нам помаже и подупире нас његова организација — наша братска заједница широм света (Псалам 118:6-12; 1. Петрова 5:9). Међутим, не смемо никада да заборавимо да се налазимо у духовном рату и да у том ратном стању није време да се опуштамо, уживамо само у доколици и животним пријатностима. Већ је сада време за снажно вежбање, будност и самопожртвованост. Непријатељу је успело да наведе неке између нас да попусте у опрезности и такви су постали жртве рата. Да нам се то никада не догоди! То нам се неће догодити ако имамо стално на себи ’потпуну ратну опрему Божју’ и ’чврсто одолевамо ђаволовим препреденим радњама’ (Ефесцима 6:11, 12),

Да ли можеш да одговориш на ова питања?

□ Који проблеми могу да настану за хришћанина и друге у скупштини ако материјалне ствари заузму посебно истакнуто место у животу тог хришћанина?

□ Шта ће нам помоћи да се боримо против материјалистичких нагињања?

□ Шта ће нам помоћи да не подлегнемо сексуалном неморалу?

□ Шта открива очигледно независно мишљење и шта може помоћи да га избегнемо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 24. страни]

Како може утицати на друге чланове у скупштини хришћанин који се хвали и упадљиво излаже своја средства за живот?